Maria Mena:

Maria Mena: - Ble utsatt for rasisme i taxi

Tar oppgjør med den vonde episoden på Instagram.

TAR ET OPPGJØR: Maria Mena ble kalt «neger» av taxisjåføren sin. Det satte tankene i sving, og i et langt innlegg på Instagram unnskylder hun seg for at hun tidligere ikke har skjønt hva folk mener når de snakker om rasisme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR ET OPPGJØR: Maria Mena ble kalt «neger» av taxisjåføren sin. Det satte tankene i sving, og i et langt innlegg på Instagram unnskylder hun seg for at hun tidligere ikke har skjønt hva folk mener når de snakker om rasisme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den norske sangeren Maria Mena (31) er kjent for sin myke sangstemme, og har med åtte soloalbum klart å bli en av landets mest profilerte musikere. Låta «Home For Christmas» er særlig spesielt populær, og er for mange en fast juletradisjon.

Maria Mena intervjues om hvordan det var å opptre foran Bjørn Eidsvåg og hvordan han ble rørt til tårer på Senkveld. Vis mer

Den spellemannsvinnende artisten har vært kjent siden hun var 16 år, og tror muligens det kan ha skjermet henne for både det ene og det andre. Det fikk hun erfare da hun nylig satte seg inn i en taxi i hovedstaden:

«Når du sitter i baksetet og blir kalt neger flere ganger. Jeg tror det kanskje er fordi jeg er kjendis at jeg har sluppet unna. Men hvordan er dette for andre jenter?»

- Trist på samfunnets vegne

Det er publisher i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm, som tar opp problematikken. Hans kone er venn med Mena, og det er overfor henne at 31-åringen har fortalt om episoden.

I en kommentar skrevet i egen avis forteller Lysholm at Mena nylig ble utsatt for rasisme. Sjåføren hadde ikke kjent henne igjen, og da hun fortalte at hun drev med popmusikk hadde sjåføren stilt spørsmål ved om hun mente «negermusikk».

Etter å ha blitt kalt «neger» flere ganger under turen, begynte tankene å strømme.

I Dagsavisen-kommentaren trekker artikkelforfatteren linjer mellom det Mena opplevde og NRKs omdiskuterte reportasje om «parallellsamfunn» og «svenske tilstander» i østlige Oslo-bydeler.

Han konkluderer med at vi først har et parallellsamfunn og et problem når vi har «dem som synes det er greit å bygge stereotyper og dem som gråter når de blir møtt av det».

Dagbladet har vært i kontakt med Maria Mena angående hendelsen som Lysholm beskriver.

- Dette er ikke trist for min egen del. Jeg gråter ikke. Dette er trist på pappa og samfunnets vegne, forklarer hun.

BEKLAGER SEG: Maria Mena mener det som hendte er mest trist på farens vegne. Hun har ikke forstått hva han eller andre mener når de tidligere har delt at de har vært utsatt for rasisme. Nå tar hun et oppgjør meg seg selv og samfunnet. Her er hun og faren, amerikanske Charles Mena, fotografert sammen i 2003. Foto: Elisabeth Halmø / NTB scanpix
BEKLAGER SEG: Maria Mena mener det som hendte er mest trist på farens vegne. Hun har ikke forstått hva han eller andre mener når de tidligere har delt at de har vært utsatt for rasisme. Nå tar hun et oppgjør meg seg selv og samfunnet. Her er hun og faren, amerikanske Charles Mena, fotografert sammen i 2003. Foto: Elisabeth Halmø / NTB scanpix Vis mer

31-åringen ønsker ikke å uttale seg ytterligere, men henviser til sin egen Instagram-konto. Der har hun skrevet flere lange innlegg om hendelsen som sjokkerte henne.

Unnskylder seg overfor faren

Mena har skrevet en såpass lang tekst om det som skjedde og tankestrømningene rundt det, at hun måtte publisere to bilder på Instagram for å få delt alt.

Hun mener sjåføren brukte hudfargen hennes mot henne:

«Han ga seg ikke med det..«Hvorfor snakkeru så godt norsk? Når kom du til norge da?» Jeg svarte at jeg var født her, men det kunne ha vært det samme. Han hørte ikke etter... for han var jeg hudfargen min! Jeg var ikke Maria, jeg var «neger»».

Artisten forklarer at hun ikke ønsket å poste denne beskjeden på Facebook, fordi hun trolig hadde fått flere negative tilbakemeldinger der. 31-åringen har tilgitt taxisjåføren for utspillene sine, og skylder på «dumskapen» hans.

Det er imidlertid ikke av egoistiske årsaker at hun har valgt å dele historien. Det er fordi hun i mange år har bagatellisert hverdagsrasisme, spesielt overfor sin egen far.

«Unnskyld for at jeg har himla litt med øynene når du bevisst har snakket amerikansk istedet for flytende dog gebrokkent norsk for å ikke bli satt i bås (...) Unnskyld for at jeg ikke har forstått hvordan det har måttet føles for deg å bli dømt på grunn av hudfargen din», skriver hun og fortsetter:

«Jeg vil også unnskylde til alle der ute som har vært utsatt for rasisme. På vegne av alle idioter som mangler vidvinkel-syn! Unnskyld! Jeg skal gå inn i meg selv nå, og jeg lover å komme ut klokere og rausere og mer forståelsesfull».

Mena forteller til Dagbladet at hun har fått flere gode tilbakemeldinger fra både fans og kolleger. Blant annet fra Madcon-halvdel Tshawe Baqwa, som sier at han selv har vært utsatt for rasisme. Andre kommenterer hjerter og deler egne historier.

Det finnes lite statistikk på hvor mange som blir utsatt for rasisme, men ifølge Oslo politidistrikts tall fra 2015 på anmeldt hatkriminalitet er det oftest på grunnlag av etnisitet og religion at folk opplever denne type kriminalitet.

Totalt 70 tilfeller på grunnlag av etnisitet ble anmeldt i 2015, men politiet tror mørketallene kan være store.

LES OGSÅ: Linn Skåber avslører sin beste måte å takle alderen på

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer