<strong>GALLAMIDDAG:</strong> Onsdag denne uka inviterte dronning Margrethe til gallamiddag blant annet for medlemmer av den danske regjeringen. Den tok en noe oppsiktsvekkende vending. Foto: NTB Scanpix
GALLAMIDDAG: Onsdag denne uka inviterte dronning Margrethe til gallamiddag blant annet for medlemmer av den danske regjeringen. Den tok en noe oppsiktsvekkende vending. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Margrethes gallamiddag: - Dere ser ut som dritt!

Gjestene hadde akkurat satt seg til bords på dronning Margrethes gallamiddag. Så fikk de seg en overraskelse.

Publisert

Onsdag denne uken inviterte dronning Margrethe til gallamiddag for landets politiske elite på Christiansborg slott i København.

Ifølge danske TV 2 og svenske Expressen gikk ikke selskapet stille for seg. Da gjestene hadde satt seg til bords, var det nemlig duket for et noe annerledes underholdningsinnslag.

Opp på scenen klatret plutselig den danske skuespilleren Søren Østergaard (61). Iført helsetrøye, og langt, fett hår i form av en parykk, sparte 61-åringen ikke på kruttet.

- Dere ser ut som dritt alle sammen!, ropte han til forsamlingen, ifølge danske TV 2.

- Fjerne grovheten

Østergaard hadde naturligvis tatt på seg rollen som «Smadremanden», en komisk karakter han selv har bygget opp og frem. Ifølge Expressen beskrives karakteren som «en høylytt og superaggressiv macho-bonde», som ikke er redd for å herse med de rundt seg.

I møte med høytstående politikere og kongelige, skulle man gjerne trodd at Østergaard ville begrense seg. Det skjedde definitivt ikke.

- Det er klart at jeg fjerner litt av grovheten fra ham under en slik kveld. Men jeg hadde sagt at dersom jeg skulle opptre som ham, var jeg nødt til å gå ut i det ekstreme, ellers er det jo ikke «Smadremanden», sier Østergaard til TV 2.

Kanalen skriver at dronningen etter alt å dømme ble underholdt av nummeret, og at Østergaard har opptrådt for henne ved flere anledninger tidligere.

Mistet ektemannen

Det er liten tvil om at det har vært et spesielt år for den danske dronningen. Da prins Henrik gikk bort 13. februar i år, mistet Margrethe sin ektemann gjennom 51 år.

I sin første pressekonferanse etter prins Henriks død, delte dronning en ærlig og usminket versjon av deres siste tid sammen.

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen, fordi han ikke var særlig frisk. Men det var som det var. Jeg er glad for at den siste tida ble så verdig som den ble. En vakker avslutning på hans tilværelse, sa hun i august.

Pressekonferansen fant sted på Château de Cayx sørvest i Frankrike, hvor prins Henrik og dronning Margrethe har tilbrakt mange stunder sammen. Vinslottet ble kjøpt av dronningparet i 1974.

- Det er selvfølgelig annerledes å være her alene. Han kommer ikke plutselig inn døra og spør om vi skal gjøre ditt eller datt. Det må jeg lære meg å leve med, og det gjør jeg også. Det er mange på min alder som er i samme situasjon, fortalte Margrethe.

Akseptert ønske

Før sin død uttalte prins Henrik at han ikke ville bli gravlagt ved siden av sin kone i Roskilde domkirke, slik tradisjonen er. Som begrunnelse oppga han misnøye med at han ikke var likestilt med sin kone.

Under samme pressekonferanse ble det klart at dronningen har akseptert dette ønsket.

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning. Det aksepterte jeg jo, sa hun.

I stedet ønsket han å bli kremert, slik at halvparten av asken kunne spres på sjøen i Danmark og den andre halvparten settes ned i en urne i den private hagen i Fredensborg Slotshave.

LES OGSÅ: Dronningens smil forvirrer danskene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer