EVENTYRLYSTEN:– Jeg har alltid elsket naturen og det er den som gjorde at jeg meldte meg på ekspedisjonen til lars Monsen , sier Per Christian Brunsvik til Seher.no Foto: NRK
EVENTYRLYSTEN:– Jeg har alltid elsket naturen og det er den som gjorde at jeg meldte meg på ekspedisjonen til lars Monsen , sier Per Christian Brunsvik til Seher.no Foto: NRKVis mer

- Mange tror at livet er over

«Ingen grenser»-deltaker Per Christian fikk uante krefter da han ble lam.

SEHER.NO: Per Christian Brunsvik (39) har sammen med ti andre, med ulike funksjonshemminger, vært med Lars Monsen på tur over Nordkalotten. Programmet «Ingen grenser» på NRK er en seerseuksess med mange sterke skjebner.

Da Brunsvik var 19 år gammel lekte han seg på ski i påskesola på Strynefjellet, men da han skulle ta en salto landet han feil, og ble lam i beina.
 
Ble ikke deppa
Han sier at selv om det var et lite sjokk med en gang, ble han aldri deppa eller gikk rett i kjelleren fordi han endte i rullestol.
 
- Mange tror at livet er over når man får vite at du mister en vesentlig funksjon i kroppen. Men når ulykken inntreffer, er det som en bryter slås på, og du får uante krefter. Det gled lett for meg det der, sier Per Christian Brunsvik til Seher.no

Lammelsen har også resultert i muskelsvinn i hofter, ben og seteparti, noe som betyr at Per Christian er nødt til å ha pute eller polstring når han sitter for å ikke få hull på huden eller skade på halebeinet.

Ekstrem situasjon
Han forteller at rett etter ulykken, kom han igang med opptrening på Sunnås sykehus. I dag arbeider han som konsulent for andre pasienter ved sykehuset.

- Da jeg kom til Sunnaas ble jeg overrasket over å møte andre i samme situasjon. Dette hjalp enormt i forhold til å få et nytt perspektiv på livet. Situasjonen er jo helt ekstrem. Livet er i total endring, og man skal lete lenge etter de som klarer en slik omstilling uten medmennesker og erfaring rundt seg, forteller Brunsvik.

- Fremdeles skigutt

Til tross for at han er lam fra hoften og ned, er Per Christian – eller PC, som mange kaller ham – svært aktiv. Han har beholdt interessen for vintersport og kjører nå sit-ski, er aktiv rullestolkjører og trener variert opp til fem ganger i uka.

- Jeg er fremedeles skigutt og elsker å være ute. Naturopplevelsen og det å kunne fullføre en slik ekspedisjon har vært mitt utgangspunkt fopr å delta i «Ingen grenser», sier han.

I forrige episode så vi at Brunsvik måtte forlate de andre deltakerne. En urinveisinfeksjon som ikke ble bra, måtte undersøkes grundigere på sykehus. Så gjenstår det å se om hardhausen fra Måløy kommer tilbake til gjengen.

«Ingen grenser» går på NRK1 søndager kl 20.55. Se Seher.nos TV-guide her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vårtipstelefon 93076767 eller send sms/mms medkodeord SEHERTIPS til 1901.
 
LES OGSÅ: Tullete å kalle det et freakshow