Cathrine Montero Moen:

- Mange pynter på sannheten

Tobarnsmoren går ut mot glorifiseringen av småbarnslivet: - Føler seg alene.

ÅPENHET: Cathrine Montero Moen etterlyser mer åpenhet rundt de tøffe sidene ved barseltiden. Foto: Privat
ÅPENHET: Cathrine Montero Moen etterlyser mer åpenhet rundt de tøffe sidene ved barseltiden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For drøye to måneder siden ble Cathrine Montero Moen (31) og Gaute Grøtta Grav (43) foreldre til sitt andre barn sammen. Den lille gutten fikk navnet Iver, og fra før av har de også sønnen Aron (2).

Overfor Se og Hør kunne Moen fortelle at svangerskapet, og ikke minst fødselen, var av den dramatiske sorten. Hun ble blant annet fraktet blødende til sykehus med blålys, før sønnen kom til verden gjennom et såkalt katastrofesnitt.

Ifølge Lommelegen er katastrofesnitt et type keisersnitt, der mor legges i full narkose da det ofte er øyeblikkelig fare for barnets liv.

TOBARNSMOR: Cathrine Montero Moen fikk sønnen Iver tidligere i høst. Foto: Privat
TOBARNSMOR: Cathrine Montero Moen fikk sønnen Iver tidligere i høst. Foto: Privat Vis mer

Nå er hun godt inne i barselperioden med andremann, og på sine sosiale medier har hun hele veien delt ærlige oppdateringer om den første tiden som tobarnsmor - både oppturer og nedturer.

- Det er ingen vits i å pynte på sannheten, forteller 31-åringen til Se og Hør.

FØDSEL: I den nyeste sesongen av «Funkyfam» får seerne være med når Jørgine Massa Vasstrand føder sitt fjerde barn. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea/TV 2. Vis mer

- Kjempeutfordrende

Barseltida med Iver startet imidlertid helt annerledes enn med Aron - da Montero gikk gjennom en fødselsdepresjon mens han hadde kolikk- men etter en måneds tid skjedde det noe.

- Den første måneden var bare sånn: «wow» - helt magisk. Først da forsto jeg at andre kunne nyte barseltiden. Han sov og spiste og det var lite gråting, men så endret alt seg helt.

FAMILIE: Cathrine, Gaute og sønnene Aron og Iver. Foto: Privat
FAMILIE: Cathrine, Gaute og sønnene Aron og Iver. Foto: Privat Vis mer

Hverdagen ble igjen preget av kolikk, og Moen begynte å få mørke tanker og følte seg veldig alene. I en tid hvor det meste glorifiseres på sosiale medier var hun imidlertid fast bestemt på å være ærlig med følgerne sine.

TØFT: Tobarnsmora legger ikke skjul på at småbarnslivet kan være tøft. Foto: Privat
TØFT: Tobarnsmora legger ikke skjul på at småbarnslivet kan være tøft. Foto: Privat Vis mer

- Jeg føler veldig mange pynter på småbarnsperioden og spesielt barseltiden, og fremstiller den som rosenrød, nydelig, vakker og fin - noe den også er, men den er også kjempeutfordrende, slitsom og vond. Tålmodigheten blir virkelig satt på prøve.

- Så det er bare å gratulere med kolikkbarn nummer to, ler Moen.

TOK OPPTAK: I podkasten «Åpen journal» får lytterne høre Katarina Flatland føde. Lyd fra: Podimo Vis mer

Klar oppfordring

Selv mener Moen det er viktig at man kan være åpen rundt også det som er vanskelig, uten at det skal være skambelagt.

- Det å få barn er selvfølgelig noe av det største man kan oppleve, men man har forskjellige barselperioder og noen er vanskeligere enn andre. Men det er vel så viktig å dele kjipe og vanskelige sider.

MOR OG SØNN: Cathrine med yngstemann sovende på brystet. Foto: Privat
MOR OG SØNN: Cathrine med yngstemann sovende på brystet. Foto: Privat Vis mer

- Det er mange som føler seg alene og ensomme om de mørke tankene, derfor er det viktig for meg å dele - vi er mye sterkere sammen. Jeg opplever at det hjelper å dele erfaringer, og det er et vanvittig engasjement rundt åpenheten, nettopp fordi det er så mange som kjenner seg igjen. Det er rørende å se hvor mange som ønsker å hjelpe til ved å dele egne erfaringer.

UT PÅ TUR: Iver på en av livets første fjellturer. Foto: Privat
UT PÅ TUR: Iver på en av livets første fjellturer. Foto: Privat Vis mer

Moen mener også avlastning av og til har vært viktig for hennes del, og berømmer Grav for å være en god støtte for henne.

- Det å gi barnet til noen man stoler på, for så å komme seg ut av huset for å få litt luft - det er magisk. Å ta en pause fra høylytt gråting, fordi det brister i hjertet når babyen din har det vondt. Og det gjør enda vondere når man ikke klarer å stoppe gråtingen.

GOD STØTTE: Cathrine Montero Moen sier at barnefar Gaute Grøtta Grav har vært en god støtte for henne. Foto: Privat
GOD STØTTE: Cathrine Montero Moen sier at barnefar Gaute Grøtta Grav har vært en god støtte for henne. Foto: Privat Vis mer

Moen understreker også at hun har fått beskjed fra helsesøster om at det viktigste for et gråtende barn er å få nærhet og trøst, fremfor at selve gråtingen må stoppe - noe hun selv synes er fint å tenke på når hun står midt i stormen.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», har mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

- Det er viktig å benytte seg av hjelp fra helsesøster og eventuelt psykolog hvis det blir for mye belastning for psyken. Jeg unner ingen en fødselsdepresjon, og derfor er det viktig å være åpen om gode og vonde dager under barseltiden.

- Aldri vær redd for å dele, for det er garantert en annen der ute som føler akkurat det samme, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: - Ble mye sykere av livsstilen jeg levde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer