Mia Skäringer:

- Mange av oss har store sår som har blitt brutalt revet opp igjen

«Solsidan»-stjernen hyller kvinner som tør å dele sine voldshistorier.

TØFF DAME: «Solsidan»-skuespilleren har flere ganger åpnet opp om sin turbulente barndom. Nå hedrer hun andre kvinner som har turt å gjøre det samme. Foto: NTB Scanpix
TØFF DAME: «Solsidan»-skuespilleren har flere ganger åpnet opp om sin turbulente barndom. Nå hedrer hun andre kvinner som har turt å gjøre det samme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske skuespilleren Mia Skäringer (41), kjent fra komiserien «Solsidan» som går på TV 2, har gjort stor suksess med sin skuespillerkarriere.

På privaten har imidlertid ikke alt vært like lett for 41-åringen.

Allerede som 14-åring led hun av et alkoholproblem, og slet med både selvskading og spiseforstyrrelser.

I et tidligere intervju med Expressen fortalte også 41-åringen om den verste hendelsen i sitt liv, da hun ble voldtatt på fest som 16-åring.

Hyller kvinner

Åpenheten har krevd mot hos den svenske skuespilleren, som nå hyller andre kvinner som det siste året har turt å stå frem, og snakke om vold og overgrep.

I et lengre Facebook-innlegg referer hun til den store Metoo-kampanjen som har versert over hele verden, og hvor stolt hun er av kvinner som har turt å dele sin historie.

- Nå har vi dratt skammen over på deres side. Fokuset er satt der det skal være. Vi blør fra våre gnagsår i hendene våre. Gråter av lettelse for hva vi faktisk har oppnådd. Og vi har alle slitt på ulike måter, starter hun innlegget med.

- Vi har gjort det sammen selv om vi er ulike. Båret på det som tidligere var ensomhet og som vi aldri kunne dele med noen, skriver hun videre.

Selv om minner kan gjøre vondt, mener Mia man fortsatt må stå opp for våre etterkommere.

- Mange av oss har store sår som har blitt brutalt revet opp igjen. Arr som kan begynne å blø, når de er så uforsiktig og hardhendt. Noen av oss har fortrengt det, og snakker ikke om det. Andre snakker ikke om det på grunn av kulturen de er fra. Noen av oss finnes ikke lenger. Våre kropper og følelser er borte. Brent. Vi kan alle fornemme den samme følelsen. På et punkt blir vi ett, skriver hun.

Tabu

I et intervju med den svenske avisen Expressen i 2015, fortalte Mia at hun opplevde et voldsomt tabu rundt voldtekten hun opplevde som 16-åring.

- Man snakket ikke om sånt da jeg var tenåring. Da «la man lokk på det» og «fikk skylde seg selv». Sånt skjedde liksom. «Hun var jo full», fortalte hun.

Videre fortalte Mia at hendelsene i oppveksten definerer henne sterkt som person i dag, men at hun ikke lenger bruker tid på å tenke tilbake på det som skjedde. Hun har blant annet klart å komme seg videre gjennom jobben og ved hjelp av terapi.

- Det er bare jeg som kan bestemme hvordan jeg skal takle det. Det ligger en spesiell plass i mitt indre, og der skal det ligge i fred, sa hun til avisen.

Alkoholisert far

Den populære TV-stjernen vokste opp i fattigslige kår i Kristinehamn i Sverige med en far som var fabrikkarbeider og en mor som var vaskehjelp.

Selv om han var alkoholiker, hadde hun likevel et nært forhold til sin kjære far – som ble revet bort så altfor tidlig.

I 2007 fikk hun nemlig sjokkbeskjeden om at hennes høyt elskede far hadde omkommet i en bilulykke etter å ha besvimt bak rattet.

Dermed rakk hun aldri å ta farvel med ham.

- Jeg skulle så gjerne sett far en siste gang og holdt rundt ham. Bedt om forlatelse for at jeg ikke kunne gjøre mer. Han hadde jo store alkoholproblemer. Det ble en komplisert sorg, har hun tidligere uttalt, ifølge Expressen.

Trebarnsmor

I dag er imidlertid livet til 41-åringen langt lysere enn hennes mørke fortid.

Sammen ektemannen Gabriel Lázár (34) har hun sønnen Leelo (5). Hun har også sønnen Alfred (17) og datteren Heli (13) fra et tidligere ekteskap.

Nylig hadde Mia og Gabriel bryllupsdag, tre år etter at de giftet seg i all hemmelighet i jungelen i Thailand.

I anledning parets bryllupsdag forrige uke delte skuespilleren et bilde fra bryllupet på sin Instagram-profil. Der forteller hun at dagen ikke ble helt som planlagt, og at timene før de ga hverandre sine «ja» var preget av kaos og sykdom.

«(...) Fremdeles imponert over hvordan vi fikk alt til å gå med alle barn og med alle mageproblemer. Kjolene ble sydd på en ettermiddag. Jeg hadde utringning ned til navlen og Nathalie fikk feil farge. Det var slitsomt. Og mer likt livet i virkeligheten. Jeg elsker deg, Gabriel. Og du var i det minste frisk under seremonien», skriver hun.

Ifølge Expressen møtte paret hverandre høsten 2010, og året etter avslørte hun at hun hadde funnet lykken.

LES OGSÅ: «Paradise»-duoen lurte «alle» trill rundt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer