STIKKER «HULL» I KUA: Her hjelper Raymond Wold Hansen til når Hamerfolket later blod fra kua.  Foto: STRIX/NRK
STIKKER «HULL» I KUA: Her hjelper Raymond Wold Hansen til når Hamerfolket later blod fra kua. Foto: STRIX/NRK Vis mer

- Man tror ikke man skal komme opp i sånne situasjoner

«Den store reisen»-familien måtte stikke «hull» i en ku og drikke blodet.

Publisert
SEHER.NO:   Lørdag er det klart for fjerde program i NRKs populære familieprogram «Den store reisen».

I forrige uke fikk tv-seerne følge med da familien Walbeck, som bor hos en nomadestamme i Gobiørkenen i Mongolia, måtte slakte og spise innvollene til en geit.

Og denne uken er det familien Wold Hansen, som bor hos Hamerfolket sør i Etiopia, som må smake på en noe uvanlig «rett».

Familiefar Raymond Wold Hansen (41) har tidligere fortalt til Seher.no at hele familien raste ned i vekt under oppholdet i Afrika. Mye på grunn av den magre kosten til Hamerfolket.

Og i lørdagens episode uttrykker da stammelederne bekymring for den norske familiens helse. Og i et forsøk på å gi dem litt ekstra næring, bestemmer de seg for å late blod fra en av deres mange kuer.

Pappa Raymond og Ole Alexander (17) må dermed følge med når Hamermennene plukker ut en av kuene, og stikker et hull i halsen for å tappe blod.

Det hele ser ganske barbarisk ut, men ifølge Raymond kom ikke kua til skade under episoden.

- Nei, hamerfolket vet selvfølgelig hvor naturgrensene går, og de er jo ikke interessert i å skade sine egne dyr og gjøre sånn at de dør. Så jeg vil jo tro at de vet akkurat hvor mye de kan ta før det blir ubehagelig for dyrene, sier han.

Familiefaren innrømmer imidlertid at han var litt skeptisk til det hele.
 
- Jeg var litt skeptisk. Det her er jo sånne ting man bare har hørt om og aldri gjort. Og man tror vel kanskje ikke man skal komme opp i sånne situasjoner. Så det er med litt sånn sunn skepsis man gjør det. Men man måtte bare prøve så godt man kunne, forteller han. 

Etter å ha tappet kua, blander Hamermennene det varme blodet med melk, og insisterer deretter på at hele den norske familien må smake.

Og det er ikke få grimaser Raymond, Ole Alexander, Rita (44) og Malin (13) kommer med, når de svelger den varme væsken.

- Det var greit. Jeg tenkte hvertfall sånn at jeg burde prøve alt jeg kunne, og gjøre som de gjør og leve så godt jeg kunne som dem. Blod har vi drukket før. Jeg hadde en onkel som hadde en gård og i gamledager ble det jo laget blodmat, så for min del var det ikke helt fremmed det der. Det er jo ikke vanlig hverdagskost akkurat. Så for mange kan det sikkert være litt ekkelt å vite at du drikker blod blandet med melk. Og jeg tror nok ikke jeg skal smake på det flere ganger heller, humrer han. 

Blod blandet med melk var imidlertid ikke det eneste familien måtte smake på i løpet av det tre uker lange oppholdet...

- En av de første dagene stod jeg og tygde på noe sånn magesekk-greier,  bare for å prøve. Det var en sånn underlig konsistens, nesten som om man spiste brusk. Men Hamerfolket synes jo det her var en kjempedelikatesse, forteller Raymond.

Familiefaren, som gikk ned over ti kilo på reisen, har tidligere fortalt at det var maten de savnet mest under besøket hos Hamerfolket.

- Det ble mye fantastier om mat, om pizza, cola, taco og vanlige brødskiver. Så når vi kom tilbake til siviliserte strøk skulle vi liksom prøve alt og ta opp igjen det vi var vant til å spise. Men magesekken hadde antagelig blitt mye mindre, så man spiste bare en brøkdel av det man gjorde til vanlig. Jeg gikk jo ned ti kilo, og har gått opp igjen rundt fem. De andre har fått alt tilbake tror jeg, har han tidligere uttalt til Seher.no.

«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21. 25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
 
LES OGSÅ: - Her skal han stikke armen i en levende geit


Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer