Vibeke Skofterud:

- Man kan ta seg et glass vin klokken 19, og kjøre klokken 24

Politiet tror ikke alkohol er årsaken til vannscooterulykken.

SKYLDER IKKE PÅ ALKOHOL: Politiet vet at Vibeke Skofterud nøt alkohol før hun døde, men de tror ikke det har noen sammenheng med ulykken. Foto: NTB scanpix
SKYLDER IKKE PÅ ALKOHOL: Politiet vet at Vibeke Skofterud nøt alkohol før hun døde, men de tror ikke det har noen sammenheng med ulykken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Søndag kom den tragiske beskjeden om at den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud (38) hadde omkommet i en antatt vannscooterulykke utenfor Arendal, sør i Norge.

Vibeke ble funnet på en holme på øya St. Helena i 11:30-tiden søndag formiddag, og ble erklært død på stedet av en lege. Familien ble kort tid etter orientert, og rundt 14:30 opplyste politiet i en pressemelding om at det var Skofterud som hadde omkommet.

Nå forteller politiet at de ikke vet om Skofterud hadde promille da hun kjørte hjem, etter å ha vært på en festival i Arendal sammen med kjæresten. De vet derimot at hun tidligere den kvelden drakk alkohol.

- Drukket alkohol

- Skofterud hadde drukket alkohol i løpet av kvelden, men det betyr nødvendigvis ikke at hun hadde promille da hun kjørte hjem. Man kan jo fint ta seg et glass vin klokken 19 om kvelden, og kjøre klokken 24, sier etterforskningsleder Torbjørn Trommestad i Agder politidistrikt til VG.

Obduksjonsrapporten av 38-åringen er ennå ikke klar, og det er derfor vanskelig å si noe om det er en årsakssammenheng her. På sjøen er det som kjent også høyere promillegrenser enn på land. En kan ha en promille på 0,8 om man kjører fritidsbåter, småbåter og vannscooter, skriver avisen.

VIBEKE SKOFTERUD 1980 - 2018 Video: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Overfor Dagbladet i går kunne Trommestad forteller at politiet mistenker at det var værforholdene som forårsaket den tragiske ulykken. Natt til søndag var nemlig den første kvelden på lenge det var mørkt ute.

- Det å føre båt og andre kjøretøy på sjøen når det er mørkt, er svært utfordrende. Det gikk galt denne gangen, sa Trommestad og fortsatte:

- Hun traff en holme. Det høres rart ut at man ikke klarer å manøvrere et kjøretøy i mørket, men det kan være veldig, veldig vanskelig, selv om man er kjent.

- Kan ta uker

Det var idrettsheltens kjæreste Marit Stenshorne (44) som meldte henne savnet, da hun ikke dukket opp på hytta på Tromøya. Savnet-meldingen kom rundt klokken ett natt til søndag. Politiet var usikre på når ulykken fant sted, men har nå, ved hjelp av vitner, fått klarhet i tidsperspektivet.

- Den siste sikre observasjonen av Skofterud er rundt midnatt. Avstanden fra siste observasjonspunkt til holmen hun ble funnet på, er ikke lang. Derfor mener vi at ulykken skjedde rundt midnatt, forklarte etterforskningslederen.

Likevel gjenstår fortsatt flere steg i etterforskningen. Trommestad sa at politiet avventer svar fra en foreløpig obduksjonsrapport som vil komme i løpet av denne uka.

I tillegg venter de på en kriminalteknisk rapport om kjøretøyet, blant annet. Overfor NRK opplyste politiet om at det kan ta flere uker før de vet hva som virkelig skjedde natt til søndag.

- Jeg tror dette kan ta lang tid på grunn av omfanget av undersøkelsene, sa Bård Austad, leder for felles operativ enhet i Agder politidistrikt, og fortsatte:

- Mest sannsynlig flere uker. Men hovedbildet er at dette er en ulykke uten noen andre involverte enn Skofterud, fortalte Austad.

Skulle til hytta

Vibeke og kjæresten hadde feriert på en hytte på Tromøya i Arendal siden fredag, og skulle etter planen være der i to uker. De hadde tilbrakt lørdagskvelden ved Pollen i sentrum av Arendal, der flere kjente artister spilte under festivalen Canal Street.

På Instagram la den meritterte idrettsprofilen ut flere videoer, blant annet av seg selv og kjæresten som kjørte vannscooteren i retning Arendal.

DELTE SOMMERBILDER: Kvelden før Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke, delte hun bilder på sin story på Instagram. Foto: Privat
DELTE SOMMERBILDER: Kvelden før Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke, delte hun bilder på sin story på Instagram. Foto: Privat Vis mer

«På vei til Pollen», skrev hun, etterfulgt av en smilende emoji med hjerteøyne.

Det skal ha vært på vei hjem igjen at ulykken fant sted. Da flere medier søndag besøkte området Vibeke ble funnet død i, kunne man tydelig se røde merker på svaberget etter kjøretøyet.

- Min elskede

Søndag ble en tung dag for Vibekes mange venner, tidligere kolleger og familie. Kondolansene har strømmet på i sosiale medier og i pressen. Marit Stenshorne valgte å bryte tausheten kort tid etter at budskapet ble kjent offentlig.

I et innlegg på Instagram tok hun farvel med sin kjære.

«Vibeke, du er min store kjærlighet, min kjæreste, min elskede, min helt, min mentor og bestevenn. Vi sa: Vi to for alltid. Vi skulle jo bli gamle og krokete sammen. Det kommer til å bli så trist og vanskelig uten deg. Du gav meg så mye positivitet, takknemlighet, latter, glede, kunnskap og kjærlighet. Elsker deg», skrev Stenshorne i meldingen.

Talsmann for familien, Pål Tømmerhoel, fortalte til Dagbladet at det er en sorgfull og knust familie som nå må fortsette uten henne.

- Familien har mottatt beskjeden med sjokk og sorg. Det er noe man er helt uforberedt på. De er knust over tapet. Det som skulle bli en fin sommerdag, endte med den verst tenkelige beskjeden, sa Tømmerhoel til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Du var en ekte venn