Man får lyst til å bore hodet ned i puta

Usympatisk, uforskammet og fordømt fascinerende...

ANMELDELSE: Ei dame som lærte seg å lage kaffe som 42-åring, en som skyter med hagle i kort skjørt og høye hæler - og Anna Anka.

Sistnevnte har i løpet av noen måneder skapt seg ikonstatus, men det var først mandag kveld at fenomenet fikk slått ut i full blomst på norske TV-skjermer.

De svenske hollywoodfruene lever et liv som er fjernt for de fleste som ikke heter Stein Erik Hagen, men etter å ha sett første episode er det foreløpig usikkert om man blir lykkeligere av å være rik. Det som imidlertid er helt sikkert, er at vi andre får en latter som forlenger livet av å se disse tre kvinnene som til sammen står fram som kombinasjon av "Dum og dummere", "Blond og blondere" og "Clueless".

Det er eminent flue-på-veggen-tv. Pinlig, ufrivillig morsomt og med et budskap i bunn, som neppe får noen tenåringer til å ønske å gjøre karriere på ektemannens pengebinge.

Man vrir seg i sofaen når Anna Anka på sitt mest usympatiske kommanderer hushjelpa rundt. Man borer hodet ned i puta når hun uforskammet forteller hvor misunnelig barnevakta er på hennes liv, mens jenta selv leker med Annas barn noen meter unna. "Hun har tross alt en årslønn som ikke er større enn det jeg bruker på make-up i måneden". Selv ektemannen Paul kan ikke annet enn å gjemme seg bak avisa i skam.

Og man kan ikke annet enn å tenke hvor trist det egentlig er, når Anna forteller om hvor steinhard jobb det er å være artistfrue. Hun reiser rundt som mannes gallionsfigur, hun tilbringer dagene alene uten mann eller barn tilstede, de sover på separate soverom og etterlater et inntrykk av at hun kun trer ut av mannens skygge når hun skal vises frem.

"Man skal tilfredsstille han, man skal være tilgjengelig for han, jeg må alltid reise med ham, jeg får aldri være hjemme, jeg må alltid sitte i publikum på showene hans (…) Man skal være tilgjengelig, man skal være der når det blir tatt bilder, når han gjør intervjuer, for man skal være Mrs. Anka, man er den andre delen av ham".

Man kan mer enn ane at ekteskapet ikke skinner like sterkt som de 850 diamantene rundt Annas hals...

Men programmet bæres ikke bare på Ankas skuldre. En 43-åring med tenåringsproblemer og en nyskilt kvinne som oppsøker datingbyrå for millionærer gir programmet en ansiktsløftning på linje med den Hollywoodfruene selv har tatt. Og ikke minst de to bringer litt menneskelighet og sympati inn i det som ellers fortoner seg som "The Anna Anka"-show.

Det er bare å si som Paul Anka gjør når han introduserer kona på slutten av sine show: "Titta, titta".

(Anmeldelsen er basert på første episode av "Svenske Hollywoodfruer")

LES OGSÅ: Jo flere kokker, jo mer møl