- Man blir sykelig opptatt av mat og trening

«Nobel»-aktuelle Aksel Hennie har endret kroppen sin for roller flere ganger. Det er ikke uproblematisk.

KREVENDE: Skuespiller Aksel Hennie, som er aktuell i rollen som Erling Riiser i NRK-serien «Nobel - Fred for enhver pris», legger ikke skjul på hvor utfordrende det kan være å endre fysikken sin for TV- og filmroller.  Foto: Carl Christian Raabe/ NRK
KREVENDE: Skuespiller Aksel Hennie, som er aktuell i rollen som Erling Riiser i NRK-serien «Nobel - Fred for enhver pris», legger ikke skjul på hvor utfordrende det kan være å endre fysikken sin for TV- og filmroller. Foto: Carl Christian Raabe/ NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Søndag kveld har spenningsserien «Nobel», en av de dyreste norske TV-seriene noensinne, premiere på NRK1.

Hovedrollen spilles av Aksel Hennie (40), mannen som er i ferd med å bygge seg en stor Hollywood-karriere ved siden av å være en av Norges fremste skuespillere.

Da Hennie gjorde sin Hollywood-debut i eventyrfilmen «Hercules» i 2014, fikk han mye oppmerksomhet for det knallharde diett- og treningsregimet han måtte følge. Også i forbindelse med «Nobel», der han spiller en norsk spesialsoldat i Afghanistan, måtte Hennie trene seg opp.

I et intervju med Dagbladet Magasinet forteller Hennie hvordan han blir påvirket av de tøffe regimene kroppen hans må igjennom for enkelte roller:

- Jeg blir jævlig opptatt av mat, ja, usunt opptatt av mat. Men jeg liker å se at jeg har kontroll på kroppen min. At jeg har kontroll over instrumentet mitt, sier han i portrettintervjuet.

Saken fortsetter under bildet.

STORSATSNING: «Nobel - Fred for enhver pris» er en av Norges aller dyreste TV-serier gjennom tidene. Fra søndag kan du se Aksel Hennie og de andre skuespillerne i aksjon i krigsdramaet på NRK1. Foto: Erik Evjen/Monster Scripted/ NRK
STORSATSNING: «Nobel - Fred for enhver pris» er en av Norges aller dyreste TV-serier gjennom tidene. Fra søndag kan du se Aksel Hennie og de andre skuespillerne i aksjon i krigsdramaet på NRK1. Foto: Erik Evjen/Monster Scripted/ NRK Vis mer

Får medisinsk oppfølging

Til innspillingene av både «Hercules» og «Nobel» handlet de fysiske forberedelsene om å bygge mye muskler. Til sin neste rolle skal han derimot bli «sånn ordentlig tynn», sier Hennie til Dagbladet Magasinet.

Den prisbelønte skuespilleren innrømmer at han forstår hvordan folk kan utvikle spiseforstyrrelser. Han har nemlig kjent på noe av det liknende selv:

- Ja, i perioder. For man blir sykelig opptatt av mat og trening. Og det skjer fort, altså.

40-årigen, som allerede er temmelig slank, påpeker imidlertid at han er svært bevisst på å gå ned i vekt på en mest mulig gjennomtenkt og trygg måte.

- Når jeg skal gå ned nå, får jeg medisinsk oppfølging. Det vil - og må - jeg ha for å være sikker på at kroppen fortsetter å virke som den skal, understreker Hennie i avisintervjuet.

Saken fortsetter under bildet.

STORT VEKTTAP: Thomas Gullestad måtte ned hele 15 kilo for å spille inn «Den tolvte mann»-scenene der krigshelten Jan Baalsrud var på sitt tynneste. I likhet med Hennie har han innrømmet at man blir påvirket både fysisk og psykisk av store kroppslige forandringer. Foto: NTB scanpix
STORT VEKTTAP: Thomas Gullestad måtte ned hele 15 kilo for å spille inn «Den tolvte mann»-scenene der krigshelten Jan Baalsrud var på sitt tynneste. I likhet med Hennie har han innrømmet at man blir påvirket både fysisk og psykisk av store kroppslige forandringer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fikk intense magesmerter

En annen norsk skuespiller som har kjent hvordan man blir påvirket både fysisk og psykisk av å gå mye ned i vekt, er Thomas «Fingern» Gullestad (35).

Gullestad, som er aktuell som krigshelten Jan Baalsrud i Harald Zwarts kommende storfilm «Den tolvte mann», gikk nemlig ned drøye 15 kilo for å spille Baalsrud på hans tynneste.

I et intervju med Seoghør.no i sommer, fortalte 35-åringen at han på et tidspunkt nesten ble litt besatt av ekstremslankingen:

- Kroppen stresset mye og jeg sov lite og var fokusert på jobben. Det var deilig å kjenne på, men ernæringsfysiologen sa på slutten der at jeg snakket som en med spiseforstyrrelser. Og det var ikke bra, men det var såpass kort tidsrom at det gikk bra, sa Gullestad den gang.

Sminketest à la Jan Baalsrud. #den12mann @haraldjzwart

Et bilde publisert av Thomas Gullestad (@fingern)

Saken fortsetter nedenfor.

Artisten og skuespilleren, som i april fikk sitt første barn med kona Jenny Skavlan (30), har også fortalt hvordan det begrensede matinntaket kunne få smertefulle konsekvenser.

- På påskeaften feiret jeg med en ganske normal porsjon påskelam. Det resulterte i et slags kolikkanfall med intense magesmerter, sa Gullestad til Dagbladet i vår.

Går til ekstreme skritt for roller

Tidligere har en rekke Hollywood-stjerner befunnet seg i samme situasjon som Hennie og Gullestad. Et velkjent eksempel er «Batman»-stjernen Christian Bale (42), som gikk ned nesten 30 kilo for å spille hovedrollen i «Maskinisten» (2004).

Kort tid senere la han på seg flerfoldige kilo med muskler igjen, for actioneventyret «Batman Begins» (2005). Og da han spilte eks-bokseren Dicky Eklund, som slet med rusmisbruk, i «The Fighter» (2010) raste vekten nedover nok en gang.

Både Matthew McConaughey (46) og Jared Leto (44) gikk til ekstreme skritt for å spille rollene som henholdsvis den HIV-smittede mannen Ron Woodroof og transpersonen Rayon i «Dallas Buyers Club». Innsatsen sikret dem hver sin Oscar-statuett under Oscar-utdelingen i 2014.

Også Anne Hathaway (33) vant en Oscar etter at hun gikk ned omlag 12 kilo for å spille rollen som Fantine i «Les Misérables» (2012). I ettertid har hun fortalt at hun ble besatt av å gå ned i vekt.

- Jeg var nødt til å være besatt av det. Ideen var å se ut som jeg var døden nær. Når jeg ser tilbake på det nå, skjønner jeg at det var galskap, sa hun til UsMagazine i 2012.

«Nobel - Fred for enhver pris» har premiere på NRK1 søndag klokken 21.10.

LES OGSÅ: «Skal vi danse»-Raylee brast i gråt på trening

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer