Familien til Torgeir Bergrem holder pusten før nattens halsbrekkende OL-finale i Big Air:

- Mamma veit at jeg tåler en trøkk

Det er nå eller aldri for Torgeir Bergrem. I natt risikerer han alt for edelt metall i Pyeongchang i sitt siste OL.

FINALEKLAR: Torgeir Bergrem kan bli historisk når han stiller i tidenes første Big Air-finale i De olympiske leker i natt. Foto: Glenn Pettersen/ Process Films.
FINALEKLAR: Torgeir Bergrem kan bli historisk når han stiller i tidenes første Big Air-finale i De olympiske leker i natt. Foto: Glenn Pettersen/ Process Films. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Klokken to, natt til lørdag, skal Torgeir Bergem (26) kaste seg ut i voldsomme kast i Big Air-finalen i OL.

Trønderen stiller som eneste nordmann i herrenes Big Air-finale i Sør-Korea, etter at både forhåndsfavoritt Marcus Kleveland (18) og Ståle Sandbech (24) røk ut på overraskende vis i kvalifiseringen natt til onsdag.

Dermed står den beintøffe trønderen alene på toppen av giganthoppet som ville skremt vannet av de fleste - og kjemper om gull i sitt siste OL.

Lagkameraten Mons Røisland (20) endte på sykehus med alvorlige skader etter slopestylekonkurransen i begynnelsen av lekene.​

Det ble en grusom påminnelse om de enorme risikoene utøverne utsetter seg for.

LEKEN STIL: Torgeir sikret seg finaleplass med sitt første hopp,og viste uovertruffen stil med en «switch backside 540 method» - til glede for snowboardfans fremfor dommere - på andrehoppet. Foto: NTB scanpix
LEKEN STIL: Torgeir sikret seg finaleplass med sitt første hopp,og viste uovertruffen stil med en «switch backside 540 method» - til glede for snowboardfans fremfor dommere - på andrehoppet. Foto: NTB scanpix Vis mer
BARE EN I FINALEN: Torgeir Bergrem sammen med Marcus Kleveland (t.v.), som overraskende nok ikke gikk videre til helgens OL-finale i Big Air. Foto: Peter Gløersen / Snowboardforbundet/ NTB scanpix
BARE EN I FINALEN: Torgeir Bergrem sammen med Marcus Kleveland (t.v.), som overraskende nok ikke gikk videre til helgens OL-finale i Big Air. Foto: Peter Gløersen / Snowboardforbundet/ NTB scanpix Vis mer

Tøft for mamma

​Da Se og Hør traff landslaget på trening i Sveits før OL, innrømmet Torgeir at det er tøft for de nærmeste å se på fra sidelinjen.

- Mamma slet veldig med å se meg kjøre konkurranser før. Det gikk veldig inn på henne hvis det så ut som det skulle gå dårlig. Men det har kommet seg litt nå da. Hun veit at jeg tåler en trøkk, smiler Torgeir.

FAMILIEN TROPPET OPP: - Mor og far tok turen innom, skriver Torgeir under dette bildet fra Big Air-kvalifiseringen i OL på Facebook. Foto: Privat/ Facebook
FAMILIEN TROPPET OPP: - Mor og far tok turen innom, skriver Torgeir under dette bildet fra Big Air-kvalifiseringen i OL på Facebook. Foto: Privat/ Facebook Vis mer

Ingen puter under armene

Mens resten av verdenseliten har trent på de enorme tricksene ved å lande på luftputer, har det norske landslaget valgt å kun trene på ekte hopp - med langt større risiko.

- Vi tror vi er litt tøffere enn resten, gliser Torgeir.

Likevel legger han ikke skjul på at det til tider er beintøft å skulle psyke seg opp til å kaste seg utfor de enorme hoppene.

- Jeg skalv i buksa her om dagen da jeg visste at jeg skulle prøve et tricks jeg hadde tenkt mye på. Det er lenge siden jeg har vært så redd. Men hvis du går og tenker at det kan gå galt, så har du allerede tapt. Hovedfokuset må være på oppsiden, forteller landslagets store gledesspreder.

Kalkulert risiko

For snaue to måneder siden så OL-drømmen mørk ut, da trønderen fikk albuen ut av ledd, røket leddbånd og mindre frakturer i armen.

Seks uker senere klarte han likevel å kjempe seg tilbake i knallform.

- Alt er kalkulert risiko. Det er det vi driver med. Når du hopper på så store hopp som vi hopper på, og snurrer så mye som vi gjør, er det jo en reell risiko for å få seg en skikkelig kavring. Men hvis du har såpass god kontroll på det du holder på med og kjenner dine egne begrensninger, så bør du klare å unngå det 99 av 100 ganger, sier Torgeir.

Revansj for Ståle

Nå er Klæbu-gutten altså klar for å representere Norge i finalen og ta revansj for lagkameratene - ikke minst for Ståle Sandbech, som ble snytt for gull i slopestyle i 2014.

- Det er nesten synd å si det, men det er bedre å være han som fikk sølv, men skulle hatt gull, enn omvendt. Innad i miljøet veit vi alle at Ståle egentlig vant. Det gjør at jeg får mer respekt for ham som tok sølv, og tok det så bra. Selv vinneren mente at Ståle burde vunnet, sier Torgeir.

At en samlet snowboardverden var samstemte i at han skulle tatt OL-gull for fire år siden, tar Ståle selv nå med knusende ro.

- Det hender jeg tenker at det er litt surt. Det er veldig bra med sølv, men gull er jo noe helt annet. Så det var kjipt, samtidig som det var veldig kult at jeg klarte å lande alt og fikk medalje. Det kunne jo gått mye verre, smiler Ståle til Se og Hør.

GULL BLE SØLV: Ståle Sandbech tok OL-sølv i slopestyle i 2014 - selv om mange mener han var den soleklare vinneren. Foto: NTB scanpix
GULL BLE SØLV: Ståle Sandbech tok OL-sølv i slopestyle i 2014 - selv om mange mener han var den soleklare vinneren. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg gnager ikke mye på det. Jeg bærer ingen nag. Det kuleste er at folk husker meg for det. Jeg møter folk hele tiden som sier: «Du er han som skulle hatt gull, du», ler bretthelten, og fortsetter:

- Det jeg har tenkt mye på, er at snowboardsporten har tjent mye på at ikke jeg vant. Siden en amerikaner tok gull, så var han på alle talkshow i USA, og snowboard tok helt av i hele USA. Hadde jeg vunnet, hadde jeg kanskje vært med på «Senkveld» og «Ylvis». Jeg tenker på det store bildet, fastslår Ståle.

Silje Norendal om undertøy fra Victoria Secret og om å sminke seg før konkurranse, i «4 stjerners middag».Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: Snakker ut om nakenbildet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer