Samuel Massie:

- Mamma trodde jeg var død - igjen

Samuel Massies mor har «mistet» sønnen på Antarktis to ganger.

TILFELDIGHETER: Samuel Massie kom seg i høst til Antarktis. Han fløy fra Chile i et militærfly, og reisen gikk helt fint. Det visste derimot ikke de hjemme, da det samme dag styret et fly på akkurat samme strekning. Her fotografert med bestefar Arne Ulvolden. Foto: TV 2
TILFELDIGHETER: Samuel Massie kom seg i høst til Antarktis. Han fløy fra Chile i et militærfly, og reisen gikk helt fint. Det visste derimot ikke de hjemme, da det samme dag styret et fly på akkurat samme strekning. Her fotografert med bestefar Arne Ulvolden. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Atter en gang har Samuel Massie (27) bestemt seg for å ta med sin 84 år gamle bestefar på tur. Den første reisen resulterte i TV 2-serien «Samuel og bestefar», og besto av opptak eventyreren hadde tatt under turen.

Den kreftsyke 84-åringen opplevde en ny vår i livets høst, da barnebarnet tok ham med på tur i 2017. Reisen ble filmet, og resultatet ble sendt på TV 2 - til stor begeistring for folket. Nå har de to generasjonene reist ut på tur igjen. I en bobil har de krysset grenser i hele Europa, før de, etter en pause i Norge, satte krusen mot Antarktis.

Å komme seg til klodens sørligste punkt er derimot ingen enkel oppgave, spesielt når man er 84 år gammel. Arne Ulvolden ble nektet å fly ned dit på grunn av alderen sin. Enden på visa var derimot ikke der.

BESTEVENNER: Den reiselystne oppdageren Samuel Massie har et helt spesielt forhold til sin bestefar. Se reaksjonene på de rørende hilsnene til hverandre. Video: Henning Lillegård/Linn-Christin Marthinussen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Alle døde

For den som kjenner Massies historie, kommer det kanskje som en stor overraskelse at han hadde lyst til å vende tilbake til Antarktis. Det var nemlig her 27-åringen nesten mistet livet i 2011, da skipet Berserk forliste. Bare han og Jarle Andhøy (42) kom tilbake til familiene sine.

DEN GANG DA: Jarle Andhøy og Samuel Massie fotografert i 2011, etter at Berserk forliste. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: Jarle Andhøy og Samuel Massie fotografert i 2011, etter at Berserk forliste. Foto: NTB scanpix Vis mer

De tre andre som befant seg på båten, er aldri blitt funnet.

- Det handler vel om at jeg gjerne vil få gjort ferdig den turen som det aldri ble noe av da Berserk gikk ned, sier Massie til Se og Hør.

Planen var egentlig å kjøre ned til Sør-Afrika i bobilen, for å deretter fly til Antarktis. Så skulle både bestefar og barnebarn gå de siste 20 milene inn til polpunktet. Som nevnt, satte flyselskapet imidlertid ned foten, da de mente at 84-åringen var for gammel.

Se og Hør kan ikke avsløre hvorvidt drømmen gikk i oppfyllelse for 84-åringen, men Massie kom seg på sikt mot Antarktis. Det kunne derimot gått riktig så gale. Han dro i mange tråder, ettersom han «ikke er særlig populær» på Antarktis - som følge av de tidligere oppholdene.

Han fikk etter hvert sitte på med et militærfly som skulle fly fra Chile til King George-øya på kontinentet. Dramatiske hendelser utspilte seg mens han fortsatt var i lufta. Flyet som tok av etter ham, et Hercules-fly på vei fra samme sted i Chile til Antarktis, gikk nemlig ned. Familien visste at Massie skulle fly den strekningen, og antok derfor det verste.

38 mennesker døde i styrten, og hjemme i Norge trodde familien at 27-åringen var blant dem.

- Flyet som gikk etter det jeg tok, styrtet, og alle døde. Familien min trodde jeg var på flyet som gikk ned, men jeg hadde altså reist noen timer tidligere. Jeg var fortsatt i luften da det andre flyet gikk ned. Det førte til mye forvirring, forteller han.

Døgn med stillhet

Det er ikke godt med dekning på Antarktis, og Massie visste heller ikke at flyet som hadde tatt av like etter hans, hadde gått ned. Derfor var han heller ikke bekymret da han landet.

- Mamma trodde jeg var død - igjen. Det er heller ikke mobildekning på Antarktis, så de fikk ikke tak i meg da de ringte. De antok det verste. Jeg hadde heldigvis en kontaktperson jeg kunne ringe med satellittelefon, og fikk etter hvert avkreftet min egen død, forteller Massie.

VRAKET: Flyet som tok av etter Massies ble totalødelagt i krasjet. Denne vrakbiten ble funnet på havet. Foto: NTB scanpix
VRAKET: Flyet som tok av etter Massies ble totalødelagt i krasjet. Denne vrakbiten ble funnet på havet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det tok derimot rundt et døgn før dette skjedde. Ingen, utenom hans nærmeste familie, visste at han hadde reist, og han ble derfor ikke etterlyst av medier eller UD.

- De fikk vite at jeg levde etter hvert, men ja, bare et minutt i usikkerhet er for mye. De var ganske bekymret på et tidspunkt.

Man vet fortsatt ikke hvorfor det chilenske flyet gikk ned.

Skjedd før

Det er ikke første gang han har måttet gå ut med at ryktene om hans død har vært overdrevne, som Mark Twain en gang i tida skrev. Da Berserk forliste i 2011, skrev flere medier at den da 18 år gamle gutten var borte. Familien antok det verste.

- Snakk om å putte folk gjennom ting. Mamma tok det så klart tungt forrige gang jeg var der nede, og da hadde jo avisene erklært meg død på forsidene sine. Jeg kan ikke tenke meg hvordan det oppleves. Når dette skjedde igjen, tok hun det selvsagt tungt igjen. De der hjemme får jo kjørt seg, forteller han, og fortsetter:

- Mamma har nok slått seg til ro med at jeg er spontan, og hun ønsker oss begge alt godt med reisene, for det er det vi vil. Jeg skjønner at dette er den jeg er, og at jeg ikke kommer til å forandre meg med det første. Vi har også blitt enige om at det er viktigere å leve med risiko i livet, enn å ikke leve, sier han.

I sommer ble Massie far for første gang, da sønnen Gabriel Rafiki Santos Massie kom til verden. I et tidligere intervju med Se og Hør har 27-åringen fortalt at han ikke akter å sette livet på vent på grunn av sønnen.

- Man får et annerledes forhold til konsekvenser og risiko, men jeg er den jeg er. Jeg føler sterkt at man ikke kan stoppe å ta sjanser bare fordi man er pappa. Man kan ikke si at noe ikke interesserer en, sier han, og fortsetter:

- Jeg ser dessverre litt for mange som gir avkall på sin egen identitet for å leve for barna. Det fungerer ikke, dessverre. Min filosofi er at jeg blir en bedre far ved å dyrke det jeg elsker. Ved å gjøre det, smitter det forhåpentligvis over på han, sier 27-åringen.

LES OGSÅ: - Det minste jeg har veid siden tenårene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer