FERIEFAVORITT: Skiathos by og resten av øya har fått et solid oppsving etter Mamma Mia-filmen. Foto: All Over
FERIEFAVORITT: Skiathos by og resten av øya har fått et solid oppsving etter Mamma Mia-filmen. Foto: All OverVis mer

Mamma Mia, Hellas er flott!

Lei deg for at sommeren går mot hell? Finn mer varme i Hellas - enten nå i høst, eller neste sommer. Skopelos og Skiathos er populære reisemål – med god grunn!

SEOGHØR.NO: De greske øyene Skopelos og Skiathos vokste enormt i popularitet etter at millioner av mennesker verden over så det vakre, greske landskapet i Hollywood-filmen «Mamma Mia!».

Seks år er gått siden vi så Meryl Streep og Pierce Brosnan danse i forførende greske omgivelser, men de to øyene troner fremdeles høyt på listen over de mest populære Hellas-destinasjonene.

Genuint vakkert

Skopelos og Skiathos ligger ved siden av hverandre, nord i øygruppen Sporadene og kun en times fergetur fra hverandre. Selv om Skopelos er den største av de to, er det langt færre turister her.

KRYSTALLKLART VANN: Det er lett å forstå at produsentene  av Mamma Mia! valgte Skopelos (bildet) og Skiathos for å få den rette greske stemningen. Foto: All Over
KRYSTALLKLART VANN: Det er lett å forstå at produsentene av Mamma Mia! valgte Skopelos (bildet) og Skiathos for å få den rette greske stemningen. Foto: All Over Vis mer

– Vi har vært flere ganger i Hellas, men aldri på et så frodig sted, sier Jonas Eklund som har tatt turen fra Stockholm med kjæresten Johanna og sønnen August.

Den lille familien fløy til Skiathos, men har satt av en uke til å utforske Skopelos med leiebil, før de så tar ferge tilbake til utgangspunktet.

I Mamma Mias fotspor

Skopelos by er kjent som «byen uten gatenavn». Her snirkler trange gater og smug seg opp og ned og inn i hverandre. I vinduskarmene ligger søvnige kattepuser, og langs de blomsterdekorerte husveggene sitter eldre damer og småprater.

Nede i den idylliske havnen hviler fargerike fiskebåter, samt at du finner et variert utvalg av koselige spisesteder og spennende butikker.

LUN STEMNING: Skiathos by er full av koselige tavernaer. Foto: Apollo
LUN STEMNING: Skiathos by er full av koselige tavernaer. Foto: Apollo Vis mer

Det var på Skopelos de fleste scenene fra «Mamma Mia!» ble filmet. Besøk til den eldgamle Agios Ioannis-kirken der bryllupet fant sted, samt til den bortgjemte Kastani-stranden, er obligatoriske stopp. Besøk gjerne en annen kirke også – det finnes hele 365 kirker totalt! Nokså imponerende da det totalt ikke bor mer enn rundt 5000 mennesker på øya.

Ekte strandparadis

På Skiathos er det flere turister, og utvalget av hoteller og restauranter større. Det er også hit man flyr.

Skiathos by er en stemningsfull havneby der det yrer av liv, langt ut i de sene timer. Men vel så kjent er Skiathos for sine mange strender, mer enn 60 stykker. Selv om de fleste strendene ligger langs sørkysten, venter noen av de virkelige perlene nord på øya. Her kan du faktisk – selv i de travleste ferieukene – boltre deg på en strand helt for deg selv.

IDYLLISK: Den gamle havnen i Skopelos by er kjempekoselig. Foto: All Over
IDYLLISK: Den gamle havnen i Skopelos by er kjempekoselig. Foto: All Over Vis mer

– Vi hadde egentlig sett oss ut en annen strand, men plutselig førte veien oss hit, sier Stephanie (26) og Manuel (24) som sitter og nyter hvert sitt glass hvitvin på den lille tavernaen på Kechria Beach.

– Det beste med denne øya er alle de bortgjemte strendene, fortsetter Stephanie begeistret.

«Money, Money»

Både Skopelos og Skiathos er perfekte utgangspunkt for den som søker flott natur, spennende utflukter, nytelse og latmannsliv. Med en rekke «Mamma Mia!»-utflukter og Abba-låter som konstant lydspor, er det ingen tvil om at øyene fremdeles spiller på millionsuksessen.

Likevel er det først og fremst fargene, havet og den herlige atmosfæren som får oss til å erindre hvorfor vi i utgangspunktet forelsket oss sånn i filmen.

GOD BELIGGENHET: Vindmøllerestauranten i Skiathos by kan trygt anbefales. Foto: All Over
GOD BELIGGENHET: Vindmøllerestauranten i Skiathos by kan trygt anbefales. Foto: All Over Vis mer

Her filmet de Mamma Mia!

Kastani Beach, Skopelos

Kastani er en liten bukt 15 kilometer fra Skopelos by, på vestkysten av øya. Dette er det viktigste innspillingsstedet. Det var blant annet her Meryl Streep fikk besøk av sine tre friere, og Sophie sang kjærlighetssangen «Lay All Your Love On Me».

Agios Ioannis-kirken, Skopelos

Over 200 trappetrinn leder opp til den gamle Ioannis-kirken på toppen av en klippe i havet. Det var disse trappene Meryl Streep løp etter å ha sunget «The Winner Takes It All», og det var her bryllupsseremonien fant sted.

Old Harbour, Skiathos

Scenen der de tre fedrene, Bill (Stellan Skarsgård) Harry (Colin Firth) og Sam (Pierce Brosnan), møtes første gang, er spilt inn i den gamle havnen på Skiathos.

Glysteri Beach, Skopelos

Glysteri Beach ligger på nordkysten av Skopelos og scenen hvor Sophie leser dagboken til vennene sine ble spilt inn her. Det er også her Sophie, Bill, Harry og Sam hopper fra klipper i sangen «Our Last Summer».

Langs Skopelos’ kyst
I Mamma Mia! er det flere scener der skuespillerne befinner seg på båt, som i sangen «Our Last Summer». Det krystallklare vannet og de små buktene man ser her er glimt av Skopelos´ vakre kystlinje.

Skiathos og Skopelos

Slik kommer du hit: Lilleput Reiser, Ving og Apollo har pakketurer til Skiathos og Skopelos. En uke for to voksne og to barn med Lilleput Reiser fra kr 16704. Alternativt kan man fly direkte til Athen (Norwegian, SAS) og ta innenriksfly til Skiathos derfra.

Her kan du spise og drikke: Både Skopelos og Skiathos har et variert utvalg av spise- og drikkemuligheter. På Restaurant 1901 på Skiathos serveres moderne greske retter, samt kvalitetsviner i en sjarmerende setting i en av byens sidegater. Taverna Alexandros er et godt alternativ, en koselig restaurant med greske spesialiteter og live-musikk om kvelden. På Rodi på Skopelos kan du nyte deilige retter under bugnende sitrontrær i en idyllisk hage. Et godt gresk måltid sikrer du deg også på Klimataria Restaurant og Taverna Ta Kimata O Angelos (byens eldste) nede ved havnen i Skopelos by.

Les mer: www.skopelos.gr, www.skiathos.gr, www.visitgreece.gr

Denne reportasjen er laget etter deltagelse på en pressetur i regi av Lilleput Reiser.

LES OGSÅ: New York fra innsiden