Mallorcas eldste ferieby

Det hviler et gammelt og ærverdig drag i luften over Port de Pollenca. I snart 100 år har den vært tro mot sitt konsept #2013 å pleie besøkende.

BADEIDYLL: Strandpromenaden byr på badeopplevelser utenom det vanlige.. Foto: Se og Hør
BADEIDYLL: Strandpromenaden byr på badeopplevelser utenom det vanlige.. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

”Jålete” reiselivsjournalister skriver det ofte, og du har sikkert også hørt dine venner si det: ”Da JEG var der, var det en uoppdaget, liten perle. Nå er det blitt helt ødelagt av alle turistene.” Dem om det – jålebukkene! Og jeg vet de stort sett lyver…


Men dette er ord de faktisk ikke kan bruke om Port de Pollenca. Dette er Mallorcas, og Spanias, eldste rene ferieby, en liten badeby bygget opp for å ta vare på og pleie turister. ”Gud, så sjarmløst” tenker du kanskje, men det er nettopp hva det ikke er – sjarmløst.


Det blir som forskjellen mellom de ”nyrike” harrytassene og de med ”gamle” arvede penger. Uten at jeg skal dra dette for langt, og med fare for selv å bli stemplet som jålebukk, har Port de Pollenca ”arvet” sin sjarm.


Gammel sjarm


Vi er i nabobukten til den mer kjente turistmaskinen Alcudia. Flere ganger daglig går det båt mellom de to gode, men akk så forskjellige naboene. Uten å være snobbete, hviler et litt eksentrisk overklassepreg over byen. Kanskje er det derfor stedet er blitt så populært blant forfinede briter.


Her er det fortsatt full drift på de små badehotellene fra begynnelsen av forrige århundre. Tett i tett langs den bilfrie strandpromenaden, ligger de og tilbyr sine gjester direkte utgang til sandstranden rett nedenfor.


Stranden er delt opp via mange sjarmerende bukter, av små kalksteinsmurer. Oppå murene kan mor og far sitte i hver sin klappstol, mens de håpefulle kan boltre seg nede i sanden og i vannet.


Fullkommen harmoni


Det er ikke bare av utseende Port de Pollenca sender tankene i retning rød- og hvitstripete badedrakter og gammel turisme. Du merker det på hele stemningen. Variasjonen blant byens restauranter og servicen de ansatte yter. Alt bærer preg av at her er det ikke bare skoleungdom som er hyret inn for noen korte sommermåneder.


Også sammensetningen av de besøkende er på en måte harmonisk. Her er turister i alle aldre og livssituasjoner. Fra de søte gamle parene som sitter og dingler med beina i vannet, til yngre par og barnefamilier. Men ingen tar liksom FOR stor plass.


Aldri kjedelig


Selv om underholdningstilbudet i selve byen er ganske begrenset, er Port de Pollenca et ideelt utgangspunkt for flotte dagsutflukter.


Lei en bil og ta den spennende fjellturen helt til Mallorcas nordspiss, Cap de Formentor. Det er ikke mange milene, men veiene snirkler seg opp langs stupbratte fjellsider og ned i dalbunnens pinjeskoger. På veien passerer du øyas mest spektakulære utkikkspunkt, hvor de på kanten av det 270 meter høye loddrette stupet, har balansert en slags ”Kinesisk mur”.


Du kommer også ned til en av Mallorcas flotteste strender, Formentor, som gir litt Mauritius-følelse. Etter en dukkert legger du inn lunsj på den berømte restauranten Platja Mar, med utsikt over bukten.


En annen flott dagstur, er kyst- og fjellveien sørover til den pittoreske havnebyen Port de Sòller. Parker bilen i Sòller, og ta den smalsporede jernbanen de fem kilometerne ned til havnen


På hjemturen MÅ du bare innom fjellandsbyen Fornalutx. På vei hit lukker du opp bilvinduene, og kjenner hvordan lukten fra appelsin og andre sitrusfrukter kiler deg i neseborene. En vandring i Fornalutx’ sjarmerende, trange smug gir påfyll til et sultent turistsinn. En virkelig höjdare…

Ja visst heter øya fortsatt Mallorca, og ja visst er den en av de største charterdestinasjonene. Men hvis du på forhånd, kanskje til og med uten å ha vært der, sier at du ikke vil til Mallorca, er du en jålebukk! Jeg vet du vil forandre mening, og du trenger ikke være flau for å innrømme det heller.


God tur…

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer