Johannes Høsflot Klæbo:

- Make Northug great again

Johannes Høsflot Klæbo takket både bestefaren og Petter Northug da han vant «Årets gjennombrudd».

ÅRETS GJENNOMBRUDD: Langrennstjerna Johannes Høsflot Klæbo hyllet sitt forbilde under takketalen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
ÅRETS GJENNOMBRUDD: Langrennstjerna Johannes Høsflot Klæbo hyllet sitt forbilde under takketalen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

HAMAR (Se og Hør): Norges største idrettsprofiler er samlet på Hamar lørdag kveld, der norsk idrett skal feire seg selv på Idrettsgallaen.

Johannes Høsflot Klæbo vant prisen for årets gjennombrudd, og benyttet anledningen til å takket blant andre bestefar Kåre Høsflot.

Da han mottok prisen, tok han på en «Make Northug great again»-caps.

- Han har inspirert meg i mange år og har vist at man kan gå fort på ski. Jeg håper vi kan gå sammen på en OL-sprint eller stafett, sa Johannes fra scenen.

Petter Northug fyller for øvrig 32 år i dag, lørdag. Johannes gratulerte ham, som seg hør og bør, med dagen.

Petter takket via sin Facebook-side:

- Takk for bursdagshilsen, Johannes. Og grattis med pris på Idrettsgallaen! Vi sees på teamsprinten i OL!

Til tross for at Johannes benyttet anledningen til å gratulerer Northug, startet han takketalen med noen ord til bestefaren.

- Må starte med å takke alt mulig mannen, morfar, han er trener, smører, servicemann og sjåfør, uten han hadde jeg ikke stått her i dag, sa han.

- Det var utrolig stas og helt uventet å vinne prisen for «Årets gjennombrudd». Jeg setter veldig pris på det, fortsatte han.

KONKURRENTER: Petter og Johannes kriger i skisporet, men gjør hverandre gode. Foto: NTB Scanpix
KONKURRENTER: Petter og Johannes kriger i skisporet, men gjør hverandre gode. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klæbo har tidligere snakket om hvordan det var nettopp Northug som gjorde at drømmen gikk fra å bli fotballproff til å bli langrennsstjerne.

VM i 2009 var vendepunktet. Da ble Petter Northug for første gang VM-konge. For første - og siste - gang bestemte den da 12 år gamle Johannes Høsflot Klæbo seg for at han nå skulle gå «all in» på en langrennskarriere i et forsøk på å kopiere Mosvik-ekspressen.

- Lenge var fotball den store drømmen min, men jeg skiftet til langrenn da jeg så hvor rått det faktisk kan være, sa Klæbo til Dagbladet i oktober.

- Petter har vært et viktig forbilde for meg, med måten han han revolusjonert skisporten på med taktikk, rykk og spurt. Det han har gjort, står det respekt for. Han har definitivt vært en god inspirasjonskilde.

Holder seg unna alkohol

Johannes har kommet som en stjerne innen norsk langrenn. Det siste året har han imponert stort i skisporet. Under et tidligere intervju med Dagbladet, har trønderen forklart at han har valgt å holde seg unna alkohol både i og utenfor sesongen, selv om mange andre i hans situasjon har valgt annerledes.

- Det er veldig individuelt hva man foretrekker og profitterer på. Det er vanskelig å si hvilken effekt det har å være avholds, men for min del tror jeg det er smart, sa han til avisen.

Dagbladet skrev at Klæbo blant annet holder i en egen personlig videoblogg på YouTube på fritiden. Dermed er han også med på å inspirere unge til å ta egne valg.

- Folk blir påvirket av dem rundt seg. Sånn er det. Men jeg synes det er viktig å prøve å være smart og tenke mest mulig på seg selv, ikke gjøre det som andre ønsker, sa Johannes til avisen.

LES OGSÅ: ​ Dukket opp med krykker på den røde løperen​