- Mads Hansens hodeløse hevn

«Farmen»-programleder Mads Hansen raste etter en reportasje i forrige ukes Se og Hør. Hevnen var å dele privatadressen og telefonnummeret til redaktøren, med en halv million følgere. Her er svaret fra Se og Hør-sjefen.

IKKE FORNØYD: Mads Hansen (36) har gått i strupen på Se og Hør, og ansvarlig redaktør. Nå svarer han. Foto: Tore Meek / NTB
IKKE FORNØYD: Mads Hansen (36) har gått i strupen på Se og Hør, og ansvarlig redaktør. Nå svarer han. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

KOMMENTAR: De siste dagene har, når sant skal sies, vært helt uvanlige.

Sist fredag la nemlig influenser og programleder Mads Hansen ut en story til sine mange instagramfølgere der han var sinna på både Se og Hør og meg som redaktør.

Raseriet handlet om en reportasje om ham i tirsdagsutgaven av bladet forrige uke. Hvis du har tid, kan du google deg frem til detaljene. Men ettersom han klager saken inn til Pressens Faglige Utvalg, har jeg valgt å styre unna den diskusjonen akkurat nå. Det er litt greiere å gjøre når saken er behandlet og vi er frifunnet eller felt.

På sitt beste kan Mads Hansen være treffsikker, akkurat som han i gamle dager kunne være det på fotballbanen. I flere sammenhenger har han vært en solid fanebærer mot netthets og mobbing. Det skulle i utgangspunktet vitne om et forbilde med bra verdier.

Derfor ble jeg dypt skuffet da han før helgen viste et infamt karakterbrudd. En hodeløs takling som i dagene fra fotballbanen garantert ville gitt ham rødt kort.

SVARER MADS HANSEN: Ulf André Andersen, ansvarlig redaktør i Se og Hør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVARER MADS HANSEN: Ulf André Andersen, ansvarlig redaktør i Se og Hør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Til sine 477 000 Instagram-tilhengere hamret han løs mot Se og Hør og meg. Han kritiserte oss på arbeidsmetoder og innhold. Sunn kritikk er bra, det skal vi tåle. Om Mads Hansen eller andre retter skuddene mot meg, skal jeg stå i det. Som redaktør må jeg være hardhudet, og jeg skal ha rygg til å bære alle slags karakteristikker.

Men i helgen gikk Mads Hansen inn i en grisetakling på helt uskyldige. I tillegg til å dele mitt telefonnummer, la han i samme instastory også ut privatadressen min til sine engasjerte følgere. Og deretter indirekte oppfordret han folk til å ta kontakt.

Mads Hansen er smart og skarp. Han kunne se konsekvensene som ville komme. I løpet av helgen fikk jeg langt over 500 telefoner og enda flere tekstmeldinger med alt fra saklig kritikk til sjikanerende og truende innhold. Mange fortalte meg hvor udugelig jeg er, og at jeg er avskum. Andre hadde bare lyst til å fortelle at de synes jeg er overvektig og tjukk.

- Jeg kommer aldri til å gi etter for Hansens indirekte regi av hets og sjikane. Ulf André Andersen

Men hadde det bare stoppet der. Få kjenner sosiale mediers kraft og digitalt hat bedre enn Mads Hansen. Da han publiserte privatadressen, ved siden av en dårlig fordekt oppfordring om å ta kontakt, måtte det gå utover mine tre mindreårige barn og kone.

Mobilen min ringte hele helgen, og dag og natt snakket jeg med «haterne». Jeg fikk etter hvert en god prat med en del av dem. Men samtlige av familiens andre mobiltelefoner, som er koblet til mitt navn og min adresse, ble fylt av hets og hat som jeg ikke vil gjengi her. Hele familien måtte skru av telefonene sine i helgen for å få fred.

Overfor VG måtte Mads Hansen selv innrømme at hans egen opptreden var både barnslig og uetisk. Men han ville hevne seg på artikkelen om ham i Se og Hør. Og selv om vi skriftlig oppfordret ham til å fjerne det, lot han posten ligge til den automatisk forsvant etter 24 timer.

Jeg respekterer fullt ut Mads Hansens kritikk mot Se og Hør og meg. Det må jeg tåle, og kanskje vil den saklige kritikken hans føre noe godt med seg. Men jeg kommer aldri til å gi etter for hans indirekte regi av hets og sjikane mot de andre fire som ble truffet.

Men jeg må legge til noe viktig: Mads Hansen er pappa selv, og han ville neppe med overlegg såre eller ramme min familie slik handlingene hans gjorde. Så derfor håper jeg innerst inne at han bare mistet fatningen, og ikke helt skjønte rekkevidden.

For Mads Hansen kan også gjøre feil. Så om han kan lære litt av den ufine taklingen, så har det kanskje ført noe godt med seg likevel.

Mads Hansen kan aldri få bestemme hva som skal stå i Se og Hør. Men det er vel og bra at han klager reportasjen inn til PFU, slik at vi saklig får avklart de presseetiske spørsmålene.

REAGERER PÅ DETTE: Første halvdel av reportasjen Mads Hansen har klagd inn Se og Hør til PFU for.
REAGERER PÅ DETTE: Første halvdel av reportasjen Mads Hansen har klagd inn Se og Hør til PFU for. Vis mer

Har vi gjort feil, skal vi ærlig beklage det og se grundig på våre rutiner. Og eventuelt endre dem. PFU er nemlig – tro det eller ei - svært viktig for Se og Hør. Utvalgets konklusjoner legger rammene våre. Blant annet har jeg i min stillingsbeskrivelse at Se og Hør skal ha som mål å aldri bli felt av utvalget.

De siste fire årene er vi blitt klaget inn fem ganger. Kun én av klagene har resultert i fellelse for «brudd på god presseskikk». Så langt i 2020 har det ikke vært behandlet én eneste klage mot oss. Men det betyr ikke at vi ikke gjør feil.

I de over 40 årene vi har gitt ut Se og Hør har vi gjort mange, men vi forsøker hele tiden å lære. Derfor sier jeg blankt unnskyld til NRK-programleder Nicolay Ramms kritikk av oss, etter at vi nylig trykket en overskrift som ikke beskriver virkeligheten.

- Søker man seg inn i rampelyset, må man regne med oppmerksomhet Ulf André Andersen

Han var misfornøyd med at vi brukte ordet «avlyst» istedenfor «utsatt» om det kommende bryllupet sitt. Det etterlot et helt galt inntrykk, og det var en dårlig jobb av oss. I tillegg fikk han ikke god nok mulighet til å kommentere saken før den kom på trykk. Det var en feil som jeg beklager.

Mange kjendiser i dag har et grunnleggende ønske om å ha full kontroll over all omtale av seg selv. Det er forståelig, men ikke mulig. Søker man seg inn i rampelyset og offentlig oppmerksomhet, må man også regne med oppmerksomhet som man ikke alltid ønsker selv.

De siste dagene har igjen gjort meg bevisst på hvilket ansvar jeg har for det som blir trykket og publisert. Og der ligger den store forskjellen mellom redaktørstyrte medier på den ene siden, og sosiale medier, podkaster og bloggere på den andre. Der er det mye mer fritt frem for dem som bygger sin virksomhet på hets og sjikane.

Med ønske om en god og fredelig jul til alle, helt uten hat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer