<strong>BEKYMRET MAMMA:</strong> Kate Mcann foran en etterlysningsplakat av datteren etter forsvinningen i 2007. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET MAMMA: Kate Mcann foran en etterlysningsplakat av datteren etter forsvinningen i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Madeleine McCann:

- Madeleine ble ikke kidnappet

Ti år etter at den vesle britiske jenta rørte en hel verden etter sin dramatiske forsvinning, vekker den tidligere hovedetterforskeren oppsikt med sin nye bok.

Publisert

(Se og Hør): Drømmen er at datteren Madeleine en dag skal komme hjem igjen.

Men de siste ti årene har vært et mareritt for Kate og Gerry McCann fra Leicestershire i England.

Om kvelden 3. mai 2007 forsvant Madeleine fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz i Algarve i Portugal. Siden har ingen sett henne.

Ble hun kidnappet og bortført? Lever hun? Døde hun i leiligheten den kvelden? Hvor er Maddie?

<strong>FORSVANT:</strong> Fra leiligheten nederst til høyre i dette komplekset forsvant Madeleine McCann 3. mai 2007. Siden har ingen sett henne. Foto Per Lars Tonstad.
FORSVANT: Fra leiligheten nederst til høyre i dette komplekset forsvant Madeleine McCann 3. mai 2007. Siden har ingen sett henne. Foto Per Lars Tonstad. Vis mer

Ingen spørsmål er besvart. Mysteriet er tidenes mest omtalte forsvinning, og spekulasjonene har vært mange og ville.

Tror datteren lever

Moren Kate tror datteren lever ikke langt fra stedet der hun forsvant, den rolige badebyen Praia da Luz like vest for byen Lagos.

– Det er der jeg føler meg nærmest henne. Jeg tror ikke hun er fraktet millioner av kilometer vekk, sa Kate McCann i et intervju med Daily Mail.

<strong>RØRTE EN HEL VERDEN:</strong> Madeleines forsvinning førte til at både medier og privatpersoner engasjerte seg i kampen for å finne henne. Foto: NTB Scanpix
RØRTE EN HEL VERDEN: Madeleines forsvinning førte til at både medier og privatpersoner engasjerte seg i kampen for å finne henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I mai vil Madeleine, om hun lever, fylle 14 år. Men hun er sporløst borte. Politiet har hatt mange mistenkte, men ingen har ledet fram til Maddie. Pedofile er anholdt og avhørt, kriminelle bander har vært i søkelyset.

Over hele verden har folk tipset om småpiker som har lignet Madeleine, forgjeves. Etterforskere har gravd i terrenget ved Praia da Luz, sporhunder har søkt milevis.

Fortsatt jobber både Scotland Yard og politiet i Portugal med forsvinningen, men ikke noe tyder på at de er på sporet av Maddie.

Forlot ungene

Kjendiser innen sport, underholdning og politikk har stått fram med følelsesladede appeller: Bring Maddie hjem! Millioner av kroner er er gitt i gaver og samlet inn til et Madeleine-fond, som har hyret private detektiver, synske og andre hjelpere. Kate og Gerry McCann har møtt paven, statsledere og deltatt i TV-show for å bli gjenforent med sin datter.

<strong>HÅPER PÅ LIVSTEGN:</strong> Kate og Gerry McCann har forsøkt alt for å komme på sporet av datteren, men har også opplevd at de har blitt mistenkt for å stå bak bortføringen. Foto: NTB Scanpix
HÅPER PÅ LIVSTEGN: Kate og Gerry McCann har forsøkt alt for å komme på sporet av datteren, men har også opplevd at de har blitt mistenkt for å stå bak bortføringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De er begge leger og har et bredt kontaktnett, to av de viktigste støttespillerne er Harry Potter-forfatter J.K. Rowling og Virgin-sjef Sir Richard Branson.

Men foreldrene har også måttet tåle kritikk. Først og fremst fordi de forlot Madeleine og hennes yngre tvillingsøsken alene i leilighet 5A i Ocean Club om kvelden 3. mai.

<strong>MYSTERIUM:</strong> Madeleines forsvinning for ti år siden har vakt oppmerksomhet over en hel verden. Foto: Per Lars Tonstad
MYSTERIUM: Madeleines forsvinning for ti år siden har vakt oppmerksomhet over en hel verden. Foto: Per Lars Tonstad Vis mer

Kate og Gerry gikk for å spise middag med venner et steinkast fra leiligheten de leide. Ungene sov, med jevne mellomrom kom en av de voksne for å se til at alt sto bra til. Da mor og fram kom hjem like før midnatt, var ikke Madeleine der.

– De skjuler noe

Den kvelden nøt politiinspektør Goncalo Amaral et måltid på restauranten Carri Brasseri i nabobyen Portimao. Han fikk en telefon med beskjed om at ei liten jente var forsvunnet i Praia da Luz. Amaral dro hjem, vekslet noen ord med sin kone, strøk sin sovende datter over kinnet, og dro på jobb. Goncalo Amaral ble satt til å lede etterforskningen.

ETTERFORSKER FORTSATT: 3. mai i år er det ti år siden den da tre år gamle Madeleine McCann forsvant fra Praia da Luz i Portugal. Video: NTB Scanpix / CNN Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

– Jeg er sikker på at Madeleine døde i leiligheten den kvelden. Hun ble ikke kidnappet. Jeg sier ikke at foreldrene gjorde det, men de er i det minste medansvarlige og de har ikke fortalt hele sannheten, sier Goncalo Amaral ti år etter at dramaet startet.

De siste årene har han ligget i bitter strid med Kate og Gerry McCann. 8. september 2007, noen måneder etter at Madeleine forsvant, kunngjorde Amaral at foreldrene var å anse som mistenkte. Dagen etter satte Kate og Gerry seg på flyet til England.

<strong>LEDET ETTERFORSKNINGEN:</strong> Gonzalo Amaral ledet den første etterforskningen av Maddie-forsvinningen. Han mener foreldrene ikke har fortalt sannheten, og er overbevist om at Madeleine døde i leiligheten 3. mai 2007 Foto: Per Lars Tonstad
LEDET ETTERFORSKNINGEN: Gonzalo Amaral ledet den første etterforskningen av Maddie-forsvinningen. Han mener foreldrene ikke har fortalt sannheten, og er overbevist om at Madeleine døde i leiligheten 3. mai 2007 Foto: Per Lars Tonstad Vis mer

– De fryktet å bli arrestert. Vi skulle ha holdt dem tilbake, vi hadde hjemmel for det. Men de reiste hals over hodet, og dermed ble etterforskningen enda vanskeligere, mener Amaral.

Ingen tegn på innbrudd

Kort tid etter grep Portugals politidirektør inn og opplyste at mistanken mot Madeleines foreldre var et blindspor. Goncalo Amaral ble tatt av saken, og mistet jobben. Han svarte med å skrive boken “A verdade de mentira” (Sannheten om løgnen), som ble en bestselger med 220.000 solgte eksemplarer i Portugal. I boken gjentar og underbygger han mistanken mot Madeleines foreldre.

<strong>SKREV BOK OM MADDIE-MYSTERIET:</strong> &nbsp;“Sannheten om lløgnen” ble en bestselger i Portugal. De siste årene har Gonzalo Amaral ligget i en bitter rettsstrid med Madeleines foreldre. Foto: Per Lars Tonstad.
SKREV BOK OM MADDIE-MYSTERIET:  “Sannheten om lløgnen” ble en bestselger i Portugal. De siste årene har Gonzalo Amaral ligget i en bitter rettsstrid med Madeleines foreldre. Foto: Per Lars Tonstad. Vis mer

Kate og Gerry McCann gikk til søksmål og krevde fem millioner kroner fra Amaral, samt at boken ble inndratt. Kate McCann sa i retten i Lisboa i 2014 at familien var knust over påstandene fra politiinspektøren. Ekteparet vant fram i første rettsinstans, men tapte i neste runde og i Høyesterett.

Hevder politiet gjorde dårlig jobb

McCann-ekteparet mener at søkelyset på dem selv har gjort det vanskeligere å oppklare saken. Verdifull tid er gått tapt. Kidnappere har kunnet skjule spor, og kommet seg langt unna med deres datter. De mener at portugisisk politi gjorde en dårlig jobb i den kritiske, tidlige fasen.

Goncalo Amarals svar er at leilighet 5A var ryddig da politiet kom, ikke noe tydet på innbrudd og kidnapping. Politiets hovedteori de siste årene er at innbruddstyver ble overrasket over at det var små barn i leiligheten, og at de nærmest i panikk tok med seg Madeleine.

<strong>HÅPER PÅ LIVSTEGN:</strong> Madeleine McCanns foreldre i 2007. De håper fortsatt på et livstegn fra datteren. Foto: NTB Scanpix
HÅPER PÅ LIVSTEGN: Madeleine McCanns foreldre i 2007. De håper fortsatt på et livstegn fra datteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Det finnes ikke et eneste spor som leder i den retning. Min første tanke var at Madeleine hadde våknet og ble redd da hun ikke fant foreldrene. Derfor gikk hun ut i gaten for å leite etter dem.

Avviste teori

Da jeg nevnte denne teorien for Kate og Gerry McCann, avviste de den kontant og hevdet at hun var kidnappet. Hvorfor søkte de med en gang til den mest dramatiske forklaringen? spør eks-politiinspektøren.

Gonzalo Amaral skriver på en ny bok om Madeleine-saken. Hans inderlige ønske er at sannheten skal komme frem. Det er mange spørsmål som krever svar. McCann har bekreftet at de brukte medisiner for å roe ned ungene for natten, var det en katastrofal overmedisinering? Hvorfor markerte likhundene Eddie og Keela for spor ekteparets leiebil 20 dager etter forsvinningen?

Kate og Gerry McCann har trukket seg mer tilbake fra offentligheten, de bruker tid med tvillingene og arbeider med sitt fond som skal bidra til å oppklare saken. Deres eneste versjon er at deres kjære datter ble kidnappet av ukjente og deres desperate håp er at hun ennå lever. De har fortalt at søsknene kjenner historien, de savner sin storesøster og håper en dag å bli gjenforent med henne.

LES OGSÅ: Synske Michael hevder han så hva som skjedde med Madeleine

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer