Prinsesse Madeleine:

Maddes antrekk skaper storm

Dyrevernere tordner mot kåpen prinsessen brukte i den kongelige dåpen.

STOR DAG: Sara Hellqvist, prinsesse Madeleine, prinsesse Sofia og prins Carl Philip med barna prins Gabriel og prins Alexander. Foto: Anders Wiklund / TT / IBL Bildbyrå
STOR DAG: Sara Hellqvist, prinsesse Madeleine, prinsesse Sofia og prins Carl Philip med barna prins Gabriel og prins Alexander. Foto: Anders Wiklund / TT / IBL Bildbyrå Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag forrige uke var det duket for en stor kongelig begivenhet i Sverige, da prins Carl Philip (38) og prinsesse Sofias (32) yngste sønn, prins Gabriel (3 md.), ble døpt.

Selv om barna til prinsesse Madeleine (35) og hennes ektemann Christopher O'Neill (43) - Leonore (3) og Nicolas (2) - glimret med sitt fravær, var de to førstnevnte naturligvis til stede som selvskrevne gjester.

Nå er imidlertid prinsesse Madeleine i hardt vær i Sverige, grunnet antrekket hun bar under den høytidelige seremonien.

- Uetisk

Ifølge Expressen tordner organisasjonen Djurens rätt mot 35-åringen, ettersom hun bar en kåpe laget av lammepels.

«På fredag ble prins Gabriel døpt, hvor prinsesse Madeleine kom i en kåpe av persianerpels. (...) Pelsen tas fra lam som slaktes 3-6 dager gamle. Alle kongelige er forbilder og har et stort ansvar. Å kle seg i pels, er uetisk og vi håper at vi slipper å se dette igjen. Prinsesse Madeleine, ta ansvar for en mer dyrevennlig verden», skriver Djurens rätt på sin Facebook-side.

Ifølge Expressen er kåpa av merket Valentino, og skal ha en prislapp på om lag 82 000 svenske kroner.

LAMMESKINN: Den rosa kåpen til prinsesse Madeleine falt mildt sagt ikke i smak hos organsiasjonen Djurens rätt. Foto: NTB Scanpix
LAMMESKINN: Den rosa kåpen til prinsesse Madeleine falt mildt sagt ikke i smak hos organsiasjonen Djurens rätt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Leder i organisasjonen - som er en av Sveriges største når det kommer til dyrs rettigheter - Camilla Björkbom, mener det er svært kritikkverdig at kongehuset ikke tar avstand i dette tilfellet.

- Det er veldig opprørende at hun går med denne kåpen og at kongefamilien ikke er mer informert enn som så, og at de ikke har det tankesettet. Kongefamilien burde tenke på hvilket budskap de sender, sier hun til avisen.

Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir, mener det er overraskende at prinsesse Madeleine velger nettopp dette antrekket.

- Jeg er egentlig litt overrasket, spesielt med tanke på at det i disse dager er et så stort fokus på anti-pels - ikke bare her hjemme, men også internasjonalt. Stadig flere designere og motehus tar avstand fra pels, nå sist Armani som har lovet å avskaffe bruken av pels i sine kolleksjoner, sier hun.

- Kan skjønne reaksjonene

Einarsdóttir lister også opp både Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren og Gucci, der alle nå velger å gå samme vei.

- Sistnevnte med kreativ leder Alessandro Michele i spissen som uttalte at pels rett og slett ikke er moderne lenger. Når det er sagt, skal vi ikke lenger enn til Danmark før holdningen til pels er helt annerledes. Der er det foreløpig både mye mer utbredt og også akseptert med merker som blant annet Saks Potts, og linken mellom mote og pels er sterk.

Også internasjonalt fortsetter en rekke motehus å bruke pels, selv om det er merkbart mindre pels på catwalken, forteller moteeksperten.

- Også mange superstjerner fortsetter å bruke pels, blant andre Kim Kardashian West som nylig fikk passet sitt påskrevet av Pamela Anderson som innstendig ba henne om å slutte å bruke ekte pels.

- Som superstjernene, designerne og motehusene, er også den svenske prinsessen en rollemodell og offentlig person med et stort ansvar. Det bør hun være seg bevisst. Hun bør tenke på hva slags budskap hun sender med denne jakka. Det er verken særlig etisk - eller trendy, for den saks skyld, og jeg kan godt skjønne at dyrevernsorganisasjoner reagerer slik de gjør.

Svarer på kritikken

Hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren kan bekrefte at prinsessen bar en kåpe av lammepels under prins Gabriels dåp. Overfor Expressen understreker hun imidlertid at jakken er laget av et eldre lam.

- (...) Det jeg på generelt grunnlag kan si om lammeskinn, er at det er noe som mange både ikler seg og som man har i sine hjem, da det anses for å være slitesterke produkter. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken.

Måtte gjøre endringer

Store deler av den svenske kongefamilien var altså til stede da prins Gabriel ble døpt på fredag. Det var biskop Anders Wejryd som utførte dåpen på vegne av prinseparet.

Opprinnelig var det påtenkt at erkebiskop Antje Jackelén (62) - som tradisjonelt sett har hatt denne rollen - skulle døpe prins Gabriel. Hun hadde imidlertid ikke anledning, grunnet en utenlandsreise.

Foruten en ny biskop, måtte prins Carl Philip og prinsesse Sofia også gjøre ytterligere endringer i programmet. Ved tidligere dåper i kongefamilien har man som regel gått rundt Slottskyrkan og seinere inn til mottakelsen.

NYFØDT: Den svenske prinsen Carl Philip og prinsessen Sofia har fått sitt andre barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Slik ble det ikke denne gang.

- Ved tidligere dåper har foreldre og dåpsbarnet, samt deres gjester, gått en ganske lang vei fra kirka til der hvor mottakelsen skal være. Denne gangen er det laget en ny og betraktelig kortere rute, som jo begrenser muligheten for skuelystne til å se, fortalte Caroline Vagle, kongehusekspert og hoffreporter i Se og Hør, til Dagbladet i forkant av den kongelige begivenheten.

- Blir hertug

Det var 31. august nyheten kom om at Sveriges kongefamilie hadde fått nok et familiemedlem.

Tradisjonen tro ble navnenyheten, og hvilken tittel familiemedlemmet skulle få, offentliggjort av bestefar, kong Carl Gustaf (71), foran den svenske regjeringen på Det kongelige Slott i Stockholm.

- Hans navn skal være Gabriel Carl Walther, fortalte svenskekongen i september.

Den lille prinsen skal imidlertid kalles Gabriel, og blir hertug av Dalarna. Han blir også nummer seks i den svenske arverekken.

LES OGSÅ: Heidi Klum kaster klærne på hesteryggen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer