«Luksusfellen»:

- Må være den største regningen i «Luksusfellen»-historien

Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen fikk en utfordring da de reiste til Kirkenes.

STOR GJELD: Kristian Mikkola får sjokk over hvor mye han må betale i måneden for å få bukt på gjelda si. - Det går ikke opp, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim som har kommet for å hjelpe ham med de økonomiske problemene. Video: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3, er ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen på besøk hos tømrer Kristian Mikkola (26) i Kirkenes.

De økonomiske problemene startet for 26-åringen etter at han startet sitt eget tømrer-firma for flere år siden, der han blant annet gikk til innkjøp av et kontorbygg til én million kroner. På det meste hadde han hele seks ansatte.

Etter hvert ble dette en stor utfordring for den unge lovende Kirkenes-mannen, som endte opp med å ta opp et forbrukslån på 400 000 kroner for å dekke opp utgifter som for eksempel lønn til de ansatte.

Til slutt gikk han konkurs, og derfra ballet det bare på seg.

- Største regningen

I «Luksusfellen»-episoden kommer det frem at Mikkola like før innspillingen fikk en saftig regning fra kreditthåndteringsselskapet Lindorff på hele 1,3 millioner kroner.

- Dette må være den største regningen i «Luksusfellen»s historie, sier en overveldet Hallgeir Kvadsheim i episoden.

TØFF BESKJED: Her får Mikkola en oversikt over hvor mye penger han er nødt til å betale hver måned om han skal klare å nedbetale gjelden sin i løpet av fem år. Foto: TV3
TØFF BESKJED: Her får Mikkola en oversikt over hvor mye penger han er nødt til å betale hver måned om han skal klare å nedbetale gjelden sin i løpet av fem år. Foto: TV3 Vis mer

Overfor Se og Hør forklarer Mikkola at han ikke visste helt hvordan han skulle reagere da han fikk regningen i posten.

- Da hadde jeg kommet til et punkt der jeg bare begynte å le. Jeg betalte jo allerede alle pengene jeg hadde hver måned, så jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Det jeg funderte på var hva de egentlig tenkte da de sendte ut en regning på 1,3 millioner kroner. Trodde de at pengene plutselig hadde dukket opp? sier han.

Tung tid

Det er ingen tvil om at økonomien har skapt hodebry for Mikkola, som dagen før «Luksusfellen» kom på besøk, brøt med samboeren sin.

I tillegg er han sykmeldt etter å ha slitt med depresjon, angst og utbrenthet.

- Jeg vet ikke om jeg helt klarte å ta innover meg alt. Da de var på besøk, gikk jeg jo bare rundt og smilte og lo. I ettertid ble det imidlertid veldig tungt. Det ble veldig mye på en gang, sier Mikkola til Se og Hør.

Saken fortsetter nedenfor.

SAMLET OVERSIKT: Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen presenterte for Kristian Mikkola at han har en samlet gjeld på 2 287 993 kroner. Foto: TV3
SAMLET OVERSIKT: Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen presenterte for Kristian Mikkola at han har en samlet gjeld på 2 287 993 kroner. Foto: TV3 Vis mer

Etter å ha fått en nøye oversikt over 26-åringens gjeld, kunne «Luksusfellen»-ekspertene anslå at han har en samlet gjeld på nesten 2,3 millioner kroner, som blant annet stammer fra ulike kreditorer, advokatutgifter og private lån av venner.

- Summen var ikke så langt unna hva jeg selv trodde, så det gikk fint å få den beskjeden. Det var ikke overraskende, erkjenner han.

Selv om Mikkola har en høy gjeld å håndtere, har han heller ikke vært særlig forsiktig når det gjelder forbruket sitt. Det er spesielt mat og turutstyr som har vært med på å tømme lommeboka hans.

Med en inntekt på omtrent 22 000 kroner i måneden, har han vært nødt til å betale ned gjelden sin med kreditt, noe som bare har ført han dypere ned i den økonomiske krisen.

I episoden oppmuntrer Kvadsheim og Gundersen han dermed til å selge bilen og andre materialistiske goder, og setter opp et strengt budsjett for ham.

Saken fortsetter nedenfor.

FÅR STRENGT BUDSJETT: Det kommer frem at 26-åringen blant annet har et overforbrukt på mat hver måned. Foto: TV3
FÅR STRENGT BUDSJETT: Det kommer frem at 26-åringen blant annet har et overforbrukt på mat hver måned. Foto: TV3 Vis mer

- Det har gått fint hittil. Det eneste jeg har turt å gjøre er å kjøpe mat, ikke noe annet. Jeg har laget et Excel-ark som jeg har med meg hver gang jeg handler. Jeg fører regnskap for meg selv for en gangs skyld, sier han til Se og Hør.

- Ikke skummelt

De to «Luksusfellen»-ekspertene prøver sitt beste for å forhandle gode løsninger med kreditorene på Kristians vegne, noe som viser seg å være utfordrende. For selv om flere går med på en avtale, er det andre som ikke vil.

Og dermed sto de litt på bar bakke.

De foreslår at 26-åringen skal søke om en offentlig gjeldsordning. Ifølge Regjeringen.no er en offentlig gjeldsordning en avtale om å betale mest mulig ned på gjelda i en avgrenset periode, som regel fem år, mot å få sletta restgjelda.

Dette er imidlertid en tøff prosess å få i orden, og nå, tre måneder etter at Mikkola sendte inn søknad, har han fremdeles ikke fått svar.

Saken fortsetter nedenfor.

LUKSUSFELLEN: Programleder Lene Drange i «Luksusfellen» oppdager at en deltager har holdt viktig informasjon skjult for henne. Video: TV3 Vis mer

I episoden er Kvadsheim imidlertid svært positiv til at den unge Kirkenes-mannen kommer til å få søknaden innvilget.

Mikkola meddeler at han er svært glad for at han valgte å søke hjelp i TV 3-programmet, og at han føler seg lettere i dag.

- Det viktigste jeg har lært er at man må prøve å tenke over hva man bruker penger på. Det er generelt veldig lurt å spørre om hjelp før det bikker over. Det er ikke så skummelt som man tror. Og det viste seg at både Hallgeir og Magne har humor, så det føles ikke så skummelt, sier han avslutningsvis.

LES OGSÅ: Røper «Luksusfellen»-hemmelighetene etter ti år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer