Må punge ut for Trump-barna

Før han forlot det ovale kontor utvidet tidligere president Donald Trump sikkerhetsordningen for barna.

KOSTER FORTSATT SKATTEPENGER: Secret Service beskytter Donald Trumps fire barn fortsatt. Her er Ivanka Trump med ektemannen Jared Kushner og deres barn. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB
KOSTER FORTSATT SKATTEPENGER: Secret Service beskytter Donald Trumps fire barn fortsatt. Her er Ivanka Trump med ektemannen Jared Kushner og deres barn. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det er nå snart fire måneder siden USA og verden for øvrig sa «sayonara» til president Donald Trump (74).

Likevel har amerikanske skattebetalere fortsatt å betale for fire av hans barn. Det kommer frem i en rapport av vaktbikkjegruppa Citizens for Ethics, ifølge The Guardian.

Ivanka (39), Donald jr. (43), Eric (37) og Tiffany Trump (27) får fortsatt beskyttelse av Secret Service. Det skyldes at faren utvidet beskyttelsesordningen med seks måneder før han forlot Det ovale kontor.

Donald Trump selv, og kona Melania (51), har rett på beskyttelse ut livet. Deres felles sønn Barron (15) er under sikkerhetsopplegget frem til han blir 16 år.

Kan nå åtte millioner

De fire voksne barna, samt to av deres ektefeller, har kostet skattebetalerne rundt 140 000 dollar i måneden, ifølge rapporten. Det tilsvarer 1,15 millioner norske kroner. Særlig transport- og hotellkostnadene har vært høye.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Førstnevnte har hittil hatt en prislapp på 52 300 dollar, eller 430 000 kroner. Hele 89 000 dollar, eller 730 000 kroner har hotelloppholdene for sikkerhetsvaktene kostet.

Vaktbikkjegruppa anslår at, dersom forbruket fortsetter i samme tempo, vil beskyttelsen av barna etter presidentperioden nærme seg en million dollar. Det er i overkant av åtte millioner norske kroner.

I april i fjor undersøkte gravegruppa også hyppigheten av reiser for Trump-familien. Da viste det seg at de var på mer enn 12 ganger så mange beskyttede reiser enn Obama-familien.

Gjennomsnittlig reiste Trump-familien 1625 ganger i året, mot Obama-familiens 133 reiser.

Det skal sies at Trump-familien er større, noe som kanskje forklarer flere reiser. På en annen side skriver organisasjonen at mange av reisene gikk med på å promotere Trumps egne forretninger, og at de ikke var i offentlig ærend.

DYRE I DRIFT: Selv etter presidentskapet til Donald Trump koster barna hans hundretusener dollar for skattebetalerne. Foto: Gary Cameron/Reuters/NTB
DYRE I DRIFT: Selv etter presidentskapet til Donald Trump koster barna hans hundretusener dollar for skattebetalerne. Foto: Gary Cameron/Reuters/NTB Vis mer

Do-trøbbel

Det er ikke første gang sikkerhetsopplegget rundt Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner (40) omtales. Bare dager før president Trumps avgang skrev Washington Post om Secret Service-agentenes angivelige utfordringer med familien.

Avisa skriver blant annet at agentene skal ha blitt nektet å bruke de seks badene i deres luksuriøse hjem i Washington D.C.

I starten ble mobile festivaltoalett brukt, men disse ble senere fjernet etter naboklager.

Toalett-problemet skal deretter ha blitt løst ved at Secret Service-agentene fikk bruke doen i garasjen til tidligere president, Barack Obama, som bare bor noen minutters gange fra huset til Ivanka og ektemannen.

Men etter mye søl skal de imidlertid ikke ha vært velkomne der heller lenger. Neste stopp på toalett-jakten skal da ha vært The Naval Observatory hvor visepresidentens bolig ligger. Kjøreturen dit skal dog ha blitt litt i lengste laget for bare et do-besøk.

TABBE: Avtroppende førstedame i USA, Melania Trump, får kritikk etter et besøk på et barnesykehus i Washington, D.C. Foto: AP Vis mer

Det hele skal ha endt på skattebetalernes regning - en kjellerleilighet for 25 400 kroner måneden hos naboen. En talsperson for Det hvite hus benektet imidlertid påstandene om at agentene ikke fikk låne doene hos ekteparet.

Ekteparet har også kommet godt økonomisk ut av Donald Trumps presidentskap.

De jobbet nemlig begge i Trump-administrasjonen som henholdsvis rådgiver og seniorrådgiver for den amerikanske presidenten, men mottok ikke lønn fra det offentlige. På en annen side har de dratt inn millioner av dollar på kontroversielle måter.

Ivanka og Jared skal nå ha bosatt seg i Miami.

LES OGSÅ: Derfor flytter de barna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer