«Mesternes Mester»-svømmebasseng:

Må fjernes

Svømmebassenget foran huset der «Mesternes mester»-deltakerne bor er bygget med midlertidig tillatelse. Ifølge kommunen må bassenget fjernes innen et års tid.

MIDLERTIDIG: «Mesternes Mester»-bassenget kan ikke stå for alltid, sier Lillesand kommune. Her med deltaker Tommy Rustad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
MIDLERTIDIG: «Mesternes Mester»-bassenget kan ikke stå for alltid, sier Lillesand kommune. Her med deltaker Tommy Rustad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Sesong 13 av NRK-programmet «Mesternes mester» er godt i gang. Realityprogrammet har tidligere blitt spilt inn i land som Malta, Spania, Kypros og Monaco.

Årets sesong ble produsert i hjemlandet på grunn av coronapandemien, i likhet med i fjor. I programmet samler NRK en rekke idrettshelter, plasserer dem under samme tak, og gir dem under oppholdet en rekke utfordringer der deres fysiske og mentale styrke settes på prøve.

Det blir et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» når Bjørn Einar Romøren forteller om kreften. Video: NRK Vis mer

NRK og Nordisk Film TV valgte å fortsette å holde seg på Sørlandet for produksjon av den siste sesongen. Valget om location falt til slutt på luksuseiendommen Kampedalen i Ulvøysund.

Ifølge dokumenter på nettsiden til Lillesand kommune ble det i forkant av produksjonen gjort omfattende endringer av husets fasade, med et svømmebasseng som ble bygget for anledningen.

Dagbladet har fått opplyst av leverandøren av bassenget at et slikt basseng alene koster mellom 500 000 og 600 000 kroner, hvis man ikke regner med gravearbeid.

Bassenget er bygget med bare en midlertidig tillatelse.

Det er klart for en ny sesong av «Mesternes Mester», og allerede i første konkurranse «90-graderen» ble den gamle rekorden knust. Video: NRK/Rød Løper Vis mer

Ifølge dokumentene fra Lillesand kommune godkjente de samme måned byggetillatelsen, på betingelse om at huset skulle bli brukt til å spille inn TV-programmet, og at bassenget skal være fjernet innen 1. april 2023.

Dagbladet har vært i kontakt med Lillesand kommune om hvilke muligheter eieren har for å kunne beholde bassenget. Lederen i Agder Ap, Cecilie Knibe Kroglund, var med på å godkjenne forslaget til byggeprosjektet, og mener det er liten sannsynlighet for at bassenget får stå.

- Statsforvalteren rådet også kommunen å stille vilkår om at tiltaket skal fjernes, og terreng tilbakeføres til opprinnelig stand, så snart aktuelle situasjon opphører, sier Kroglund til Dagbladet.

«MESTERNES MESTER»: Dette fikk du ikke se på TV i finalen av «Mesternes Mester» i fjor. Vis mer

Omstridt salg

Eieren av huset er mangemillionæren Robert Hvide Macleod. Han er tidligere toppsjef i Frontline, tankrederiet til milliardæren John Fredriksen.

Macleod var da en av de best betalte toppsjefene på Oslo Børs da han i 2020 sluttet i jobben.

IDYLLISK: Husets fasade har fått en oppgradering i forbindelse med TV-produksjonen. Foto: Lars Eivind Bones
IDYLLISK: Husets fasade har fått en oppgradering i forbindelse med TV-produksjonen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I 2018 kjøpte Macleod huset av Europris-arvingen Dag Høili, etter det hadde ligget ute for salg i mange år.

Huset ble solgt til sterkt redusert pris. Huset ble første gang lagt ut til 40 millioner, men ble til slutt solgt for 25 millioner kroner. Det var fortsatt nok til å trone øverst på listen over Aust-Agders dyreste boliger.

PÅ LØPEREN: Amalie Iuel var stolt over kjæresten Aksel Lund Svindal på premierefesten til dokumentarfilmen hans. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med huseier Robert Hvide Macleod. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Huset har fasiliteter som dekker de fleste behov, blant annet en dypvannsbrygge som skal være på 550 kvadratmeter, ifølge avisen Dagens Næringsliv. Ved bryggen skal det både gå an å fortøye yacht og lande med helikopter.

Huset brukes som sommerbolig, selv om det er boplikt. Eiendomsmekler Gustav Sædberg sa til Dagens Næringsliv i forbindelse med salget at boplikten kunne løses ved at vaktmesteren bor på eiendommen hele året.

Bygget basseng

I april skrev lokalavisen Fædrelandsvennen at åtte ordførere fra Sørlandet hadde fridd til TV-produksjonen da NRK røpet de igjen vendte blikket sørover for å finne et passende sted for innspillingen.

Lillesand-ordfører Einar Holmen-Hoven sa til avisen at kommunen har flere hus som kunne passet NRK-produksjonen. Til avisen sa han at han tror Lillesand er stedet resten av landet forbinder med Sørlandet, med skjærgården og de hvite husene.

RØRT: Det ble tårevått da Aksel Lund Svindal hyllet Helene Olafsen under en episode av «Senkveld med Helene og Stian». Vis mer

I starten av 2021 søkte Macleod om tillatelse fra kommunen om å bygge et permanent svømmebasseng foran huset i Ulvøysund. Søknaden ble i februar 2021 endret til en forespørsel om å få bygge midlertidig.

Kroglund fra Agder Ap sier forslaget var enstemmig vedtatt. I saksdokumentene som ligger på kommunens nettsider står det at ingen naboer i området har hatt noen innsigelser for byggeprosjektet.

Strenge regler

Vern av strandsonen er et evig aktuelt politisk tema i Lillesand og langs kysten for øvrig.

Da Petter Stordalen i 2007 ville bygge en funkis-hytte i strandkanten på Sandøya fikk han nei av kommunen. Han fikk senere grønt lys da han tegnet den om, med hvit utside og tegl på taket.

KNUSER REKORD: Aksel Lund Svindal knuser rekord i «Mesternes Mester». Video: NRK Vis mer

Ap-leder Cecilie Knibe Kroglund mener det bør bli vanskeligere å bygge i Lillesands strandsone. Hun mener likevel Lillesand kan nyte godt av publisiteten gjennom NRK og huset i Ulvøysund.

- Vi støttet oss på begrunnelsen at det omsøkte tiltak ikke vil komme i konflikt med viktige naturverdier eller friluftslivsinteresser. Tiltaket er lite eksponert mot sjø, vil ikke endre landskapsbildet, og vil også lett kunne fjernes, uten å etterlate varige terrenginngrep, sier Kroglund til Dagbladet

Dagbladet har vært i kontakt med NRK og Nordisk Film TV. De ønsker ikke svare på spørsmål om hvilke andre hus som ble vurdert for innspillingen, eller om svømmebasseng er et krav til bostedet for deltakerne.

VANT: Aksel Lund Svindal vant «Mesternes Mester», og vi snakket med han rett etter finalen. Vis mer

Dagbladet har også vært i kontakt med den tidligere eieren av huset, Dag Høili.

Høili opplyser i en tekstmelding til Dagbladet at han selv aldri forsøkte å bygge basseng på tomten.

- Det ser for øvrig veldig flott ut, sier Høili til Dagbladet.

LES OGSÅ: Om skrekkskadene: - Spiddet meg selv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer