«Luksusfellen»:

Må be om pengehjelp:
- Forferdelig vondt

27 år gamle Silje Jeanette Drivdal tok til shopping da hun gikk på en psykisk smell etter et brudd. Nå står hun i fare for å miste boligen.

LUKSUSFELLEN: Silje må tigge penger av foreldrene sine i årets første episode av «Luksusfellen». Video: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For om lag tre år siden bestemte Silje Jeanett Drivdal (27) seg for å gå ut av et forhold hun selv beskriver som «turbulent», noe som førte til at hun gikk på en fysisk og psykisk smell. Som følge av dette begynte hun å bruke penger hun ikke hadde, både på seg selv og datteren.

Forbrukslån ble tatt ut, og kredittkort ble bestilt. Drivdal beskriver shoppingen som «den lille gleden hun hadde i en tøff tid», til tross for at lykken var kortvarig. Plutselig gikk det hele ut av kontroll, og 27-åringen innså at hun trengte profesjonell hjelp.

Derfor tok Drivdal kontakt med TV3 og «Luksusfellen», og i kveldens episode får vi se om hun slipper unna sin største frykt, nemlig å måtte selge boligen hun kjøpte som 23-åring etter mye hardt arbeid, eller om hjelpen kommer for sent.

EGEN BOLIG: Silje Jeanett Drivdal kjøpte seg sin egen bolig som 23-åring, og frykter å miste hjemmet der hun bor med datteren. Foto: TV3
EGEN BOLIG: Silje Jeanett Drivdal kjøpte seg sin egen bolig som 23-åring, og frykter å miste hjemmet der hun bor med datteren. Foto: TV3 Vis mer

Forbruksgjeld og kredittkort

Det er ekspertene Magne Gundersen og Lene Drange som i kveldens episode tar turen til Horten i Vestfold for å hjelpe Drivdal med de økonomiske problemene.

Til Se og Hør forteller Drivdal at problemene startet da hun var «dumsnill» og lånte bort penger til barnefar for å hjelpe ham økonomisk. For å betale ned på hans gjeld tok hun opp et forbrukslån, og da hun gikk ut av forholdet så hun ikke noe mer til pengene hun hadde lånt bort.

- Jeg var ganske langt nede fysisk og psykisk da jeg hadde gått ut av forholdet, og begynte derfor å bruke en del penger på datteren min, da jeg hadde mye dårlig samvittighet overfor henne, at jeg hadde tatt et valg om at vi ikke kunne ha noe mer med far å gjøre, sier hun, og legger til at dette etter noen måneder «sklei ut».

EKSPERTENE: Det er Lene Drange og Magne Gundersen som tar turen til Horten i kveldens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3
EKSPERTENE: Det er Lene Drange og Magne Gundersen som tar turen til Horten i kveldens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

Senest to måneder før «Luksusfellen» kom på besøk, hadde Drivdal handlet på kreditt - da hun hadde malt i stuen, samt kjøpt inn nye gardiner og et salongbord.

Hun forteller til ekspertene at hun er klar over at hun sløser med penger, og innrømmer samtidig at det de siste årene har blitt gjort mange impulskjøp. Derfor trenger hun hjelp til å få kontroll igjen.

I tillegg til et boliglån og et lite billån, kommer ekspertene frem til at Drivdal har en forbruksgjeld, kredittlån og ubetalte krav på 278 316 kroner. Totalt vil dette si at Drivdal har 1,6 millioner kroner i gjeld.

Drivdal skylder også penger til NAV, og har fått lønnstrekk på grunn av dette. Etter det første kravet fra NAV bestemte hun seg for å kontakte «Luksusfellen».

- Det skremte meg veldig, og jeg følte at jeg måtte ha hjelp. Jeg ble veldig redd av å føle på det at man begynte å miste kontroll over sin egen økonomiske situasjon, og det var en skremmende opplevelse, forteller Drivdal til Se og Hør.

HÅPER PÅ MINDRE ENN EN MILLION: Idet forbrukerøkonom Magne Gundersen viser «Luksusfellen»-deltager Anja Meyer hvor mye hun er skyldig, bryter Meyer ut i gråt. Video: TV 3 Vis mer

I kveldens episode viser det seg også at NAV har tatt pant i boligen hennes, noe hun ikke var klar over. Overfor Se og Hør forteller hun at dette var et stort sjokk.

- Jeg ble veldig redd, og følte jeg hadde mislyktes som person og en god mor.

Totalt trenger Drivdal 60 000 kroner for å få økonomien til å gå opp.

Må be om hjelp

Men det å skaffe 60 000 kroner på kort tid, er ikke bare bare. Drivdal har mye hun kan selge hjemme, men ikke nok til å tjene inn alt. Derfor må hun blant annet ringe til foreldrene sine og be om hjelp.

MÅ BE OM HJELP: Drivdal blir nødt til å ringe foreldrene sine for å be om hjelp. Foto: TV3
MÅ BE OM HJELP: Drivdal blir nødt til å ringe foreldrene sine for å be om hjelp. Foto: TV3 Vis mer

Det blir en tårevåt affære for 27-åringen.

  • Se video av telfonsamtalene Drivdal tar til foreldrene sine øverst i saken!

- Å spørre foreldrene mine om penger er noe av det vondeste jeg har gjort. Den følelsen sitter godt i meg ennå. Det føltes så feil, for det er jo min feil at jeg har havnet i denne situasjonen. Nei, det var grusomt, forteller hun om øyeblikket da hun ringte foreldrene sine, og legger til:

- Men jeg har noen fantastiske foreldre som bidro med det de kunne.

I tillegg setter Drivdal og venninnen i gang et spleiselag, der de ber om hjelp fra venner og kjente. Til tross for at dette var noe hun i utgangspunktet var skeptisk til å gjøre, var det til god hjelp.

- Det å sette opp en spleis var forferdelig vondt. Det føltes så feil å «be» om penger når man selv har satt seg i en slik situasjon. Men så var det overveldende mange fantastiske, gode og snille mennesker som sendte ganske mye penger, så jeg er evig takknemlig. Det var veldig rørende, forteller hun til Se og Hør.

LUKSUSFELLEN: Programleder Lene Drange i «Luksusfellen» oppdager at en deltager har holdt viktig informasjon skjult for henne. Video: TV3 Vis mer

Drivdal er stolt over valget hun tok om å melde seg på - og at hun turte det, og er takknemlig for ekspertenes gode hjelp.

- De var helt fantastiske, sier Drivdal.

- Syntes veldig synd på henne

Ekspert Magne Gundersen beskriver Drivdal til Se og Hør som en flink og arbeidsom alenemor som hadde rotet det til med kredittkort, forbruksgjeld og lønnsstrekk.

- Det hadde ballet på seg uten at hun egentlig ønsket det. Jeg syntes veldig synd på henne, og jeg har stor respekt for alenemødre. De er i en veldig krevende situasjon, og hun var en flott dame som ikke ga opp og sto på og gjorde alt hun kunne.

Videre forteller Gundersen at Drivdals økonomiske problem er noe de dessverre ser hele tiden.

- Det er så lett å få lån, og de reklamerer for at du kan løse problemene dine ved å ta et forbrukslån hvor du kan betale tilbake når det passer deg. Men det blir fort for mye med så høye renter, og da står du i fare for å miste boligen din, avslutter Gundersen.

Om ekspertene kom tidsnok til Drivdal, kan man se på TV3 onsdag klokka 20.30.

LES OGSÅ: Blottla pengekrisen. Slik går det i dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer