Leif Einar Lothe:

Må avlyse drømmetur

Coronaen og en million kroner satte en stopper for ekspedisjonen rundt Nordpolen.

KASTER INN HÅNDKLEET: - Jeg trodde vi skulle trosse coronaen, men vi har fått nei av kanadiske myndigheter, sier en frustrert, men ikke utslått Leif Einar Lothe. Nå blir ekspedisjonen utsatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KASTER INN HÅNDKLEET: - Jeg trodde vi skulle trosse coronaen, men vi har fått nei av kanadiske myndigheter, sier en frustrert, men ikke utslått Leif Einar Lothe. Nå blir ekspedisjonen utsatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leif Einar Lothe, også kjent som Lothepus, kan kalle seg skipsreder etter at han kjøpte forskningsfartøyet «Johan Ruud», slik Dagbladet tidligere har omtalt. Skipet har i mange år blitt brukt av Universitetet i Tromsø (UiT).

- Jeg betalte rundt 2,4 millioner kroner for «Johan Ruud», sier Lothe til Dagbladet.

LOTHE-BÅT: Leif Einar Lothe har kjøpt forskningsfartøyet «Johan Ruud». Foto: UiT/Randi M. Solhaug
LOTHE-BÅT: Leif Einar Lothe har kjøpt forskningsfartøyet «Johan Ruud». Foto: UiT/Randi M. Solhaug Vis mer

- Målet var å seile Nordøst- og Nordvestpassasjen, og selv om coronaepedemien gjorde alt vanskeligere, trodde jeg at vi skulle klare det likevel, sier han.

- Nå, eller om et år

Men i slutten av forrige uke ble det bestemt at det ikke blir noen ekspedisjon. Coronaen er hovedårsaken, forteller Lothe, som har fått beskjed fra kanadiske myndigheter om at de ikke får lov til å ferdes i deres farvann.

- Det er Canada som stopper oss, sier Lothe oppgitt, men ikke utslått.

- Skal vi klare å komme gjennom Nordøst- og Nordvestpassasjen, må vi dra i begynnelsen av juli. Da har vi fire måneder på oss. Det er nå, eller om ett år. Vi har fått et nei fra kanadiske myndigheter nå, og dessuten ligger det an til problemer med Murmansk og russerne også.

- Må finne på noe annet

Siden ekspedisjonen bare lar seg mulig å gjennomføre om sommeren, blir hans eneste mulighet å utsette det ett år. Lothe forteller at TV 2 og produksjonsselskapet The Oslo Company er med på ekspedisjonsplanene, som skal bli et tv-program. Flere kjendiser skal også være med, som Dagbladet har omtalt tidligere.

- Irriterende. Nå står det litt i stampe, sier Lothe, og legger til:

- TV 2 og The Oslo Company er innforstått med at vi må legge det hele på is, men alle parter er med videre. Jeg må bare finne på noe annet å gjøre i sommer og utover høsten. Jeg har nok å ta meg til, har noen anleggsmaskiner og finner alltid på noe.

- Ingen kosetur

Lothes selskap Rogdo Trebåtforening kjøpte «Johan Ruud», et skip på 100 fot. Det har fått navnet «Iwan» etter Spar Kjøp-eier og investor Iwan Eide Knudsen, som har hjulpet Lothe med kjøpet. Tidligere i vår manglet Lothe rundt to millioner kroner, men nå er det beløpet krympet.

Kreften er ikke det som har skremt Lothepus mest. Han har har hatt to arbeidsulykker der han var sikker på at han var ferdig. I kveldens «Senkveld med Helene og Stian» forteller han om dramatikken. Vis mer

- Vi mangler fremdeles en million kroner, sier Lothe, og fortsetter:

- Pengene får jeg tak i, men nå har jeg mye bedre tid til å få skaffet til veie det vi mangler. Det blir ikke noen kosetur for de rundt 10-15 som blir med på turen, inkludert kjendiser, tv-team, offiserer og mannskap, sier Lothe, som har fritidsskippersertifikat.

Frisk etter kreften

For to år siden ble den tidligere «Farmen kjendis»-vinneren rammet av strupekreft. Det førte til operasjon og strålebehandlinger. Året etter ble han erklært frisk.

- Jeg er frisk, sier han, og feier det unna:

- Jeg har ikke tid til verken å tenke eller bekymre meg med det. Kreften er jeg ferdig med. Nå er det Nordpolen-ekspedisjonen som jeg må konsentrere meg om, fortalte han til Dagbladet tidligere i vår.

STOR FORVANDLING: Lothepus sitter i stolen på Jan Thomas Studio i Oslo. Her blir han klippet, stylet og sminket. Til slutt kommer Jan Thomas med et nøye håndplukket antrekk som reality-kjendisen skal ha på seg. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Må vente

TV 2 bekrefter at de og produksjonsselskapet The Oslo Company fremdeles er med på ekspedisjonsplanene. Dagbladet har vært i kontakt med dem begge.

- Det ligger ingen dramatikk i utsettelsen.

- Vi må rett og slett vente til verden er blitt normal igjen, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Dagbladet.

LES OGSÅ: Nå har de kjøpt hus

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer