Belle Gibson:

Lurte alle - løy om kreftsykdom

Influenserens bisarre og svært alvorlige bløff har fått ny oppmerksomhet i en BBC-dokumentar. Selv er hun som sunket i jorda.

DRØY BLØFF: Historien om australske Belle Gibson (29) har skapt overskrifter verden over. Foto: Belle Gibson / Instagram
DRØY BLØFF: Historien om australske Belle Gibson (29) har skapt overskrifter verden over. Foto: Belle Gibson / Instagram Vis mer
Publisert

Det er mange som fra tid til annen drar en liten hvit løgn eller to, uten at det nødvendigvis er til skade for noen. Hva gjelder den australske bloggeren og influenseren Belle Gibson (29), valgte hun å dra det litt lenger.

Det hele startet i 2009, da Gibson serverte følgerne sine en tåredryppende historie om hvordan hun bare hadde måneder igjen å leve. 29-åringen fortalte at hun var diagnostisert med en uhelbredelig form for hjernekreft.

Problemet var bare at historien aldri var sann. Og at Gibson ikke døde.

Kreftsyke Jane Marzewski (30) rører den ellers så beinharde dommeren Simon Cowel i «Americas Got Talent». Video: NBC Vis mer

Stadig nye vendinger

Det skulle gå flere år før influenserens løgn ble avslørt. I mellomtiden vokste følgerskaren i takt med popularitet og inntjeninger.

Independent er blant mediene som har omtalt den bisarre historien, som denne sommeren har fått nytt liv etter at BBC slapp en dokumentar.

Ifølge Independent gjorde Gibson sport i å mate følgerne med kreftløgnen, som stadig tok nye vendinger.

TULL OG TØYS: Belle Gibson levde på sin egen løgn i flere år. Her fra et stort intervju i Elle Australia, før hun ble avslørt. Foto: Faksimile fra Elle Australia
TULL OG TØYS: Belle Gibson levde på sin egen løgn i flere år. Her fra et stort intervju i Elle Australia, før hun ble avslørt. Foto: Faksimile fra Elle Australia Vis mer

I 2014, fem år etter at hun først fortalte om «sykdommen», ble eksempelvis denne beskjeden delt på 29-åringens Instagram-konto (som nå er slettet):

«Jeg har kreft i blodet, milten, livmoren, hjernen og leveren».

Alternativ behandling

Men det stoppet altså ikke der. Senere, trolig i et forsøk på å holde ytterligere liv i den alvorlige bløffen, påsto Gibson at hun hadde funnet en ny behandlingsform som skulle redde henne: «Kostholdsendringer og holistisk medisin».

Holisme betegnes, ifølge Store Norske Leksikon, som en holdning der «diagnose, forebygging og behandling inkluderer en forståelse av hele mennesket i dets naturlige omgivelser, der både kroppslige, psykologiske og sosiale faktorer omfattes.»

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Med andre ord skulle Gibson gå for en alternativ behandlingsmetode som ikke er anerkjent av vitenskapen eller statlige myndigheter. I 2015 fikk hun til og med utgi ei bok, «The Whole Pantry», som handlet om hennes liv med holistisk kosthold.

«Jeg reddet mitt eget liv gjennom ernæring, tålmodighet, besluttsomhet og kjærlighet», skrev hun (nå omtalt som helsegründer) blant annet i boken - som også ble til en veiledningsapp.

Avslørt

Men i likhet med historier flest, har også denne sin ende. Og den er mildt sagt ikke pen.

Starten på slutten kom i mars 2015, da den australske avisen The Australian begynte å følge opp tips om at Gibson ga falske lovnader.

MARERITT: For Ove Gudbrandsen og familien ble verden snudd på hodet da datteren Pernille fikk kreft. Like etter ble kona rammet av sykdommen. Video: Svend Aage Madsen / Se og Hør. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Etter nærmere undersøkelser avdekket avisen at inntektene fra ovennevnte bok ikke hadde gått til veldedige formål, slik Gibson hadde proklamert. Deretter ble omfanget av kreftløgnen rullet opp.

The Australian viste blant annet til manglende journal-dokumentasjon, etter å ha snakket med flere kreftspesialister. Spesialistene påpekte også at hjernekreften Gibson påsto å ha, gjør at du som regel dør innen fire måneder.

Den gang, i sitt tilsvar, holdt Gibson fast ved at hun var syk, og mente hun var blitt feildiagnostisert.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ingenting er sant

Senere samme år, i et intervju med Women's Weekly, kom innrømmelsen.

- Ingenting er sant. Jeg ønsker ikke tilgivelse, og føler at det å uttale seg er det mest ansvarlige jeg kan gjøre nå. Mer enn alt annet, håper jeg at folk til slutt skal tenke: «Ok, hun er menneskelig», fortalte Gibson.

29-åringen ble senere ilagt en bot på i underkant av 3 millioner kroner, for flere brudd på forbrukerloven. Dommeren i saken uttalte den gang, ifølge BBC, at influenseren muligens «genuint trodd på det hun selv sa», men at hun muligens led av vrangforestillinger.

Og selv om historien er tragisk nok for Gibson selv, skulle bedraget vise seg å gå utover flere. I BBCs ferske dokumentar, som har fått navnet «Bad Influencer: The Great Insta Con», kommer det frem at flere sykdomsplagede følgere ble lurt til å følge den omstridte behandlingsformen Gibson fremmet.

KLUMP: Programlederen ble bedt om å sjekke en kul på halsen. Foto/video: Victoria Price / AP / Instagram Vis mer

Gikk fem på

Blant dem er en kreftsyk kvinne ved navn Kylie, som lot seg overbevise av den unge jenta med plettfri Instagram-profil.

- Belle var vakker, hun var suksessrik, hun var inspirerende for så mange. Hun sa at behandlingen og matoppskriftene fra boken kurerte kreften, så jeg sluttet derfor på cellegift, forteller Kylie, som etter hvert innså at metoden ikke virket.

Hun begynte omsider på cellegift igjen, og er nå i bedring, ifølge BBC.

- Jeg følte meg bedratt. Hvem finner på noe sånt, spør hun i dokumentaren.

FORFERDELIG TRAUMATISK: I boken «Et planteliv» åpner influenser Belinda Jakobsen om farens dødsfall. Video: Se og Hør Vis mer

Som sunket i jorda

Britiske Maxine er også blant dem som gikk fem på. Hun har vært plaget av ulcerøs kolitt siden tidlig i tenårene, og lot seg rive med av Gibsons kostholdsråd.

- Jeg hadde en latterlig oppfatning om at man ikke trenger medisiner for å behandle tilstanden min, sier hun til BBC.

I dag lever Belle Gibson et liv helt borte fra sosiale medier. Etter at løgen ble avslørt har hun også trukket seg tilbake fra offentligheten generelt.

29-åringen medvirker heller ikke i BBCs dokumentar, og har knapt uttalt seg om saken siden 2015.

LES OGSÅ: Influenser (28) døde av kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer