«Luksusfellen»-ekspertene ble overrasket over Sondres økonomiske situasjon

- Det er sjelden at folk er blitt politianmeldt.

SEOGHØR.NO: Økonomiekspertene møter på alle slags situasjoner i «Luksusfellen», men i ukens episode opplever de noe utenom det vanlige.

Hallgeir Kvadsheim (45) og Silje Sandmæl (37) besøker Sondre Lereng Andreassen (22) på Askøy utenfor Bergen, som jobber som servitør og bor hjemme hos moren sin.

I en årrekke har Sondres forbruk vært helt ute av kontroll, og han har ikke åpnet regninger på fire år. Ofte når han drar på byen med kompiser, så svir han av minst 5000 kroner på én kveld.

- Dette er jo absurd! Du er 22 år, skylder 750 000 tusen, har 12 betalingsanmerkninger. Du leide en bil og betalte 500 kroner dagen for en bil i et halvt år! utbryter siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Se ekspertenes konfrontasjon med Sondre i videoen øverst i saken!

TØFT MØTE: Under konfrontasjonen med ekspertene får Sondre moralsk støtte av storesøster Kaja Marie (t.v). Hun er minst like fortvilet over situasjonen som 22-åringen selv.  Foto: TV3
TØFT MØTE: Under konfrontasjonen med ekspertene får Sondre moralsk støtte av storesøster Kaja Marie (t.v). Hun er minst like fortvilet over situasjonen som 22-åringen selv. Foto: TV3 Vis mer

Svindlet sin egen familie

22-åringens impulsive pengebruk, forkjærlighet for merkeklær og trang til å fremstå som vellykket, har ikke bare pådratt ham en skyhøy gjeld.

Etter å ha misbrukt morens og sin ene søsters personalia for å handle på nettet, har Sondre fått en bedrageridom og et erstatningskrav på seg.

- Altså, du sitter i en skjorte som koster 1400 kroner, og dét er jo omtrent den summen som du kunne ha betalt til søsteren din som erstatning for det du... ja, svindlet henne for, legger Kvadsheim til.

Saken fortsetter under bildet.

MÅ SKJERPE SEG: Sondre (midten) har tidligere torpedert en nedbetalingsavtale med kreditorene sine. Nå krever Silje Sandmæl og Hallgeir Kvadsheim at han skal skjerpe seg.  Foto: TV3
MÅ SKJERPE SEG: Sondre (midten) har tidligere torpedert en nedbetalingsavtale med kreditorene sine. Nå krever Silje Sandmæl og Hallgeir Kvadsheim at han skal skjerpe seg. Foto: TV3 Vis mer

Både Sondre og den andre søsteren hans, Kaja Marie, blir svært preget av det alvorlige møtet med Kvadsheim og Sandmæl.

- Hva er det du er mest redd for nå egentlig, hva er det du tenker på? spør Silje Sandmæl etter at «Luksusfellen»-ekspertene har lagt frem de harde faktaene for ham.

- For å miste kontakten med familie og kjæreste og de som betyr mest for meg, svarer Sondre gråtkvalt mens han tørker tårene.

Uhyre sjelden situajson

Overfor Seoghør.no innrømmer Hallgeir Kvadsheim at han og Silje Sandmæl nesten var rådville i møte med Sondres situasjon.

- Han hadde jo en helt utrolig høy gjeld til å være så ung. Han hadde brukt masse penger, uten å sitte igjen med noe som helst. Bare dét var jo foruroligende. Og så var det alle de andre dimensjonene i tillegg. Vi visste nesten ikke hvor vi skulle begynne, faktisk. Det var så mye å ta tak i, sier Kvadsheim.

Saken fortsetter under bildet.

OPPGITT: Økonomene Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl blir nesten rådville i møte med den økonomsike situasjonen til Sondre.  Foto: TV3
OPPGITT: Økonomene Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl blir nesten rådville i møte med den økonomsike situasjonen til Sondre. Foto: TV3 Vis mer

Siviløkonomen legger til at «Luksusfellen» valgte å ta saken fordi Sondres familie ønsket at han skulle få hjelp, selv om han hadde ført dem bak lyset.

Kvadsheim påpeker at Sondres situasjon er blant de mer spesielle i TV3-programmets historie. 

- Det er sjelden at folk er blitt politianmeldt. Det var en veldig spesiell sak. Men i og med at det var familien hans - som han hadde svindlet - som ville at han skulle få hjelp, var den etisk lettere å ta enn om han hadde svindlet en fremmed. Men det er uhyre sjeldent at vi møter noen som går så langt i det å svindle familien sin, sier økonomieksperten til Seoghør.no.

- Det at unge havner i denne typen situasjoner, kan man nesten se det som et symptom på at forbrukskulturen er gått for langt?

- I hvert fall i enkelte grupper virker det slik. I «Luksusfellen» ser vi ofte at det er unge som ønsker å være enda bedre enn vennegjengen sin. I noen grupper kan jaget etter status være så omfattende at man tar opp store forbrukslån. Og det siste halve året har jeg sett en enorm vekst i antall tilbydere av «raske og farlige» penger. Så jeg tror vi vil se mer og mer av det fremover, avslutter Hallgeir Kvadsheim.

Sondre selv ønsker ikke å uttale seg om programmet til media.

Se hvordan det går med Sondre i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30!

Nedenfor kan du se tidligere klipp fra «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: Pia Tjelta venter tvillinger

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.