«Luksusfellen»:

«Luksusfellen»-deltakeren står i fare for å miste familiegården

- Føltes håpløst.

TUNG SITUASJON: Kai Roger Sande sliter med stor gjeld og står i fare for å miste familiegården. Situasjonen blir ikke bedre idet «Luksusfellen»-ekspertene presenterer tre uventede krav. Video: TV3 Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er liksom ikke bare en vanlig gård. Det er forfedrene mine som har bygget den opp, mer eller mindre fra grunnen av. Nå står jeg i fare for å miste alt, sier Åfarnes-bosatte Kai Roger Sande (36) i kveldens utgave av «Luksusfellen».

Og det er nettopp hit, nordvest i Rauma kommune, at reisen går for ekspertene Hallgeir Kvadsheim (48) og Lene Drange (27). Der møter de Sande som til vanlig jobber som elektriker - og foruten dette drifter familiegården som femte i slektsrekken.

Det er ingen tvil om at arven er et stort ansvar. I episoden blir det raskt tydelig at ansvaret muligens er større enn Sande klarer å håndtere. Etter at 36-åringen overtok, er dyrene borte, jordene er lånt ut og selv sitter han med gjeld til over ørene.

Saken fortsetter nedenfor.

ARV: Kai Roger Sande overtok familiegården for noen år tilbake, og siden har alt stoppet opp. Dyrene borte, jordene er lånt ut og selv sitter han med gjeld til over ørene. Foto: TV3
ARV: Kai Roger Sande overtok familiegården for noen år tilbake, og siden har alt stoppet opp. Dyrene borte, jordene er lånt ut og selv sitter han med gjeld til over ørene. Foto: TV3 Vis mer

Usunne vaner

Sandes økonomiske problemer startet for om lag tre år siden. Blant annet tok han over et naust på gården som han valgte å pusse opp. Utleiedelen ble imidlertid finansiert med kreditkort og forbrukslån, noe som har kostet ham dyrt. I tillegg har Sande åtte kjøretøy stående på eiendommen, og betaler forsikring på flere som regelrett ikke er kjørbare.

På toppen av det hele har 36-åringen flere unødvendige utgifter, og erkjenner at han bruker store summer på tobakk, Coca-Cola og alkohol. De usunne vanene har kostet ham nærmere 300 000 kroner de siste tre årene.

Etter et sammensurium av håpløse økonomiske valg, står familiegården nå i fare for å bli tvangssolgt. Dette var en tung beskjed for Sande å få.

- Det ligger jo flere generasjoner med blod, svette og tårer for å bygge opp gården, også klarer jeg å rote det bort. Jeg visste jo at jeg hadde mer verdier enn jeg har gjeld. Hadde jeg eid et vanlig hus eller gård, som ikke var en slektsgård, så hadde jeg ikke hatt problemer med å selge , forklarer han til Se og Hør.

Saken fortsetter nedenfor.

ENORMT FORBRUK: På tre år har Kai Roger Sande brukt totalt 45 360 kroner på Coca-Cola. Foto: TV3
ENORMT FORBRUK: På tre år har Kai Roger Sande brukt totalt 45 360 kroner på Coca-Cola. Foto: TV3 Vis mer

Ikke levert regnskapet

Sande tror at han skylder om lag to millioner kroner, men erkjenner at han frykter en enda større sluttsum. Etter å ha fått en nøye oversikt, kunne «Luksusfellen»-ekspertene anslå at han står med samlet gjeld på hele 2,9 millioner kroner.

- Nå har det gått så langt at vi vet ikke om vi kan redde gården, sier Drange i episoden.

Saken fortsetter nedenfor.

STOR GJELD: Kristian Mikkola får sjokk over hvor mye han må betale i måneden for å få bukt på gjelda si. - Det går ikke opp, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim som har kommet for å hjelpe ham med de økonomiske problemene. Video: TV3 Vis mer

Ekspertene møter nemlig på flere utfordringer, som virkelig understreker deltakerens prekære situasjon. Sande har ikke levert gårdsregnskapet for i fjor og er dermed ilagt tvangsmulkt. Boten løper med 600 kroner hver eneste dag og er på til sammen 16 000 kroner.

Den regningen har han kun én dag på å betale.

- Jeg skjønner nå at jeg må gjøre ting, at jeg må levere regnskap og å betale ting. Men å klare å skaffe 16 000 kroner til i morgen, er verre, sier Sande i episoden.

Overfor Se og Hør forklarer han at situasjonen føltes håpløs.

- Når det begynner å hope seg opp, og det først skjer, går man på en måte litt i en psykisk vranglås. Det blir utsatt i det uendelige, og man vet ikke helt hvor man skal starte, sier han.

Saken fortsetter nedenfor.

DRAMATISK: Lene Drange oppdaget at det fantes tre krav mot Kai Roger Sande som alle hadde korte betalingsfrister. Foto: TV3
DRAMATISK: Lene Drange oppdaget at det fantes tre krav mot Kai Roger Sande som alle hadde korte betalingsfrister. Foto: TV3 Vis mer

Situasjonen blir ikke bedre idet Drange plutselig presenterer ytterligere tre krav midtveis i innspillingen - samtlige med svært kort betalingsfrist. Det største kravet, som bunner i flere forbrukslån, er på hele 160 000 med tre ukers frist.

Gjelden er det han selv som har opparbeidet.

Han fikk seg en heftig overraskelse da kravene ble presentert av Drange, og erkjenner at han ble rådvill.

- Jeg tenkte at det føltes ganske håpløst. Det første som var på 16 000 kroner, tenkte jeg at jeg ville greie å ordne på et vis, og var storfornøyd med meg selv når jeg klarte å skaffe 20 000 kroner i løpet av ei kveld. Men jeg fikk sjokk da jeg fikk vite om de andre kravene. Det største var jo på 160 000 kroner, og skulle betales innen tre uker. Det er jo en vesentlig sum, kan man si. Det hadde vært bedre å fått servert alle betalingsfristene samme dag, sier han til Se og Hør.

- Sleit med å ha oversikt

Underveis i episoden kan man se at ekspertene har en relativt streng tone mot den 36 år gamle elektrikeren. Selv om det tidvis ble noe dårlig stemning, angrer han ikke på at han valgte å bli med i programmet.

- Jeg er jo glad for at jeg ble med, for jeg vet ikke helt hva jeg skulle ha gjort uten. Jeg sleit med å ha oversikt, og sleit med å forhandle med bankene. Uten «Luksusfellen», hadde jeg nok ha vært nødt til å koble inn familien. Jeg har ikke de økonomiske kvalitetene som Hallgeir og Lene har, og det var derfor til hjelp.

- Men det ble også litt tøft, fordi de kjørte på opp igjen og opp igjen hele dagen, med nye krav som måtte betales, og ting de mente jeg burde selge. Jeg følte at jeg ikke rakk å tenke før jeg måtte komme med en beslutning. Derfor ble det litt krangling, sier han og legger til:

- Det er ille nok å få servert et krav på 160 000 kroner i fleisen, men så blir jeg samtidig bedt om å selge alt som er av traktorer og redskap på gården, uten å få tid til å tenke gjennom selv hva jeg er villig til å selge for å få tak i de summene som jeg skulle.

Hvorvidt ekspertene klarer å redde både økonomien og gården til Kai Roger Sande, kan du se i kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3 klokka 20.30.

LES OGSÅ: Brukte 800 000 kroner på seks timer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer