«Luksusfellen»: - Om én uke kan huset ditt bli tvangssolgt

- Jeg stod der nesten i sjokk, sier tobarnsmoren Kathrine om den tøffe beskjeden fra «Luksusfellen»-ekspertene. Se video!

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I ukens episode av TV3-programmet «Luksusfellen» tar økonom SIlje Sandmæl og psykolog Robert Speare turen til Trondheim for å hjelpe alenemoren Kathrine Monsås (33).

Kathrine, som har to barn og jobber som selger, sitter med en samlet gjeld på cirka fem millioner kroner og går i underskudd hver måned. De ubetalte regningene har hopet seg opp, og økonomien hennes er i krise når «Luksusfellen» kommer på besøk.

Silje Sandmæl tar henne med på en tur rundt i huset og på eiendommen, for å illustrere hvor raskt barnehage, SFO, strøm og biler vil ryke når Kathrine ikke får betalt regningene. Men det verste sparer økonomen til slutt:

- Om bare én uke, fra i dag, så kan huset ditt bli tvangssolgt, sier Sandmæl til en sjokkert Kathrine.

Saken fortsetter under bildet.

SKUMMELT: I dag beskriver Kathrine (t.h) Silje Sandmæls beskjed om tvangssalg som en situasjon preget av sjokk og handlingslammelse. Foto: TV3
SKUMMELT: I dag beskriver Kathrine (t.h) Silje Sandmæls beskjed om tvangssalg som en situasjon preget av sjokk og handlingslammelse. Foto: TV3 Vis mer

Ekspertene har fått inntrykk av at tobarnsmoren ikke innser rekkevidden av problemene sine, ettersom hun stadig bruker 50-60 kroner på røyk om dagen og sparer 500 kroner i måneden til en jentetur utenlands. Hun har fryktet tvangssalg, men trodde ikke situasjonen var så prekær.

- Hvis ikke jeg hadde fortalt deg dette her så hadde du stått utenfor døren din, kanskje med begge barna dine... Hva skulle du gjort? sier Silje Sandmæl med ettertrykk i episoden.

Se hele klippet fra episoden øverst i saken!

- Får vondt langt inn i sjela

Ved tvangssalg vil namsmannen sette opp sperrebånd og skifte låsen i døren, slik at familien ikke kommer seg inn i sitt eget hjem. Det er tydelig at situasjonen er vanskelig å fordøye for Kathrine, som forholder seg lavmælt:

- Det er et veldig, veldig godt spørsmål. Det vet jeg faktisk ikke, innrømmer hun overfor økonomieksperten.

Til Seoghør.no sier Kathrine at det å se de gule sperrebåndene over inngangsdøren var skremmende:

- Jeg stod der nesten i sjokk, jeg klarte ikke helt å tenke noe der og da. Det stod litt stille for meg, jeg tror det bare stoppet litt opp.

Saken fortsetter under bildet.

BLIR SATT UT: Tobarnsmoren Kathrine får ikke frem mange ordene når Silje Sandmæl tydeliggjør hvor alvorlig situasjonen hennes er.  Foto: TV3
BLIR SATT UT: Tobarnsmoren Kathrine får ikke frem mange ordene når Silje Sandmæl tydeliggjør hvor alvorlig situasjonen hennes er. Foto: TV3 Vis mer

Også Silje Sandmæl er preget av stundens alvor, og sier til kameraene at hun som mor føler personlig med Kathrine.

- Som småbarnsmor gjør det vondt langt inn i sjela. Jeg kan bare forestille meg hvordan hun har det. Hun holder maska, men inni seg tror jeg hun har det fryktelig akkurat nå, sier den profilerte trebarnsmoren.

Se video fra Silje Sandmæls hjem nedenfor:

Pusset opp på kreditt

Mye av den høye gjelden til Kathrine Monsås stammer fra da hun og hennes daværende kjæreste kjøpte huset som hun og barna nå bor i. I tillegg til huslånet sitter småbarnsmoren med kredittgjeld, ettersom mye av oppussingen ble gjort ved hjelp av kredittkort.

Etter samlivsbruddet, som inntraff et års tid før «Luksusfellen» kom på besøk, forsøkte Kathrine å betjene boliglånet alene. Hun forteller til Seoghør.no at planen var at eksen skulle få sin del når huset ble solgt en gang i fremtiden.

- Men det viste seg jo at jeg ikke klarte lånet alene. Så jeg var egentlig innstilt på at huset kom til å ryke, også før «Luksusfellen» kom på besøk, sier hun i dag.

Overfor Seoghør.no erkjenner Kathrine at det var krevende å bli konfrontert av «Luksusfellen»-ekspertene, selv om hun var klar over problemene sine.

- Det er jo tøft å få det slengt i trynet. Men jeg hadde prøvd å forberede meg best mulig på den biten der. Jeg spurte: «Hvilken dag er det jeg skal få mest kjeft?», røper hun.

Saken fortsetter under bildene.

TAR GREP: Psykolog Robert Speare og forbrukerøkonom Silje Sandmæl må virkelig brette opp ermene for å hjelpe Kathrine i ukens «Luksusfellen»-episode. Foto: Rune Bendiksen/ TV3
TAR GREP: Psykolog Robert Speare og forbrukerøkonom Silje Sandmæl må virkelig brette opp ermene for å hjelpe Kathrine i ukens «Luksusfellen»-episode. Foto: Rune Bendiksen/ TV3 Vis mer

Må selge tingene sine

I episoden innrømmer Kathrine at hun alltid har hatt en bekymringsløst og lite gjennomtenkt forhold til penger. Da hun fikk sitt første kredittkort i starten av 20-årene, begynte de økonomiske problemene å utvikle seg.

- Jeg har prøvd å skjerpe meg ekstremt det siste året. Kikker på prisene i dagligvarebutikker, kjøper ikke klær... Prøver å unngå å gjøre egentlig alt som kan kreve at det koster penger, forteller hun.

Hvordan det går med Kathrine og huset hennes, kan du se i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30.

Nedenfor kan du se flere klipp fra tidligere episoder av «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: Harald Zwart rammet av frekke tyver

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer