«Skal vi danse»

Lover tidenes finale: - Ikke noe å tape

Cengiz Al og Helene Olafsen satser alt på knock-out seier på «Skal vi danse»-parketten.

FINALEKLARE: Det er straks duket for finale i «Skal vi danse 2017», og bak kameraene passer «storesøster» Helene på «lillebror» Cengiz. Video: Frida Andersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Se og Hør): - Det har vært veldig kaotisk, og veldig mye ting å gjøre hele tiden. Man blir fort tappet for energi, men så må man liksom finne det igjen, for man skal inn i salen, det er mye opp og ned, ass, innrømmer 20 år gamle Cengiz Al.

Han og tidligere snowboarder Helene Olafsen (27) møtes lørdag kveld til en heseblesende finale, i det som har vært en av de mest populære sesongene av «Skal vi danse» noensinne.

ØDELA VEGGEN: Cengiz Al skulle trikse litt på «Skal vi danse»-trening, men det gikk ikke helt etter planen. Det resulterte i stedet med et stort hull i veggen. Au, da! Video: TV 2, Seoghør.no Vis mer

- Man må huske på å nyte denne uka, for snart er alt slutt. Jeg klarer ikke se det for meg, selv om jeg gleder meg veldig til søndag. Den første fridagen på over tre måneder, sier Olafsen.

Søskenforholdet

Flere Se og Hør har pratet med de siste ukene, sier at de aldri har sett et høyere nivå i en «Skal vi danse»-finale. Hvem skal hoppe etter fjorårets vinner, Eilev Bjerkerud?

Showprogrammet er inne i sin 13. sesong, og totalt 12 deltakere har nå blitt til to. Allerede fra starten av var det tydelig at mange favoriserte «Skam»-Cengiz, men Helene hadde ikke sett for seg å komme så langt.

- Jeg hadde ikke sett for meg at jeg plutselig skulle stå her, sier hun og fortsetter:

TO BLIR ÉN: Helene Olafsen og Cengiz Al har danset seg til finalen i årets populære sesong av «Skal vi danse» på TV 2. Lørdag vil en av dem bli kåret til vinner. Uavhengig av utfall, er de to ikke i tvil om at vennskapet vil bli bevart. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
TO BLIR ÉN: Helene Olafsen og Cengiz Al har danset seg til finalen i årets populære sesong av «Skal vi danse» på TV 2. Lørdag vil en av dem bli kåret til vinner. Uavhengig av utfall, er de to ikke i tvil om at vennskapet vil bli bevart. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Jeg har prøvd å gå inn med hele meg, i stedet for å ta på meg en rolle i ulike settinger. Dit har jeg virkelig kommet, at jeg klarer å vise den ekte meg. I starten var ting helt ekstremt flaut. Jeg trodde jeg hadde god selvtillit, men det var så lett å bare tulle bort ting, forteller hun.

Verken hun eller utfordreren aner hva utfallet av lørdagens finale blir, selv om begge under møtet med Se og Hør i dansesalen på Bislett gjennomgående vitser om at den enkelte skal stå igjen som vinner.

Det er bare en del av den kontinuerlige ertingen de har utsatt hverandre for gjennom hele sesongen.

- Helene har vært et forbilde for meg når det gjelder hardt arbeid. Hun har hatt en rolle som storesøster, og jeg har fortalt henne mye i perioder hvor jeg har vært veldig frustrert. Hun har hatt et slags ansvar for meg. Hadde det ikke vært for deg, hadde jeg ikke følt meg så bra som jeg gjør nå, sier Al og titter på konkurrenten.

Det er ingen tvil om at Olafsen sitter med samme mening om «lillebroren».

- Ingenting irriterer meg med Cengiz. Jeg setter så sykt pris på ham. Han er 20 år og ble superstjerne over natta, og likevel er han ydmyk og bevisst i sin egen situasjon. Det hender jeg må rette han litt opp i ny og ne, da, sier hun.

- Hun retter alltid på norsken min ...

- Det har du bare godt av, Cengiz, ler Helene.

AVSLØRINGER: Cengiz Al, Helene Olafsen og Grunde Myhrer avslører hvem som tar flest selfier, får mest kjeft fra partneren, og hvem de tror vinner «Skal vi danse». Video: Video: Linn-Christin Marthinussen / Redigering: Marie Røssland Vis mer

- Oppe til syv og gi faen

Tid til familie, festing og kjærester har deltakerne sett langt etter de siste månedene. Hver søndag har treningsregimet startet på nytt, og med unntak av konkurrent Ida Gran-Jansens kaker, har det vært en streng hverdag.

Lørdag kveld, uavhengig av utfall, er de ikke i tvil om at de skal unne seg en skikkelig fest.

- Jeg kommer til å ha det gøy uansett hva faen som skjer, for å være i finalen er dritbra. Jeg har aldri «turna opp» etter en lørdag, men nå skal jeg skru det på som faen og være oppe til klokka syv. På søndag skal jeg sove, sier Cengiz og ler.

- Det er vanskelig å se for seg hvordan det blir. Ingen av oss har noe å tape, og den som vinner - helst meg - skal feire skikkelig. Nei da, vi skal kose oss på lørdag begge to. Det blir tidenes «Skal vi danse»-sending, legger Helene til.

Duell-formelen

Hvem som vinner finalen, er det vanskelig å si. Cengiz Al har vært i flere dueller, mens Helene Olafsen har kommet seg helskinnet gjennom hver eneste sending. Når det kommer til poenger totalt, er de svært nærme hverandre.

Al dro inn sesongens første toppscore med sin «Thriller»-dans, og har fått dem jevnt siden. Det samme har Olafsen.

HEAD TO HEAD: Cengiz Al vs. Helene Olafsen - hvem stikker av som seierherre i «Skal vi danse» lørdag kveld? Foto: TV 2
HEAD TO HEAD: Cengiz Al vs. Helene Olafsen - hvem stikker av som seierherre i «Skal vi danse» lørdag kveld? Foto: TV 2 Vis mer

- Vi har begge en stor fanbase, så det er vanskelig å si hva som skjer. Du har jo ikke stått i duell, Helene, sier 20-åringen og ser mot konkurrenten.

- Nei, det er sant. Men det er noe vanskelig her. Det er ikke noe tvil om at kontrasten fra snowboard til dans er stor. Før har ingen visst hvem jeg har vært, og ingen brydde seg om estetikken i en finger da jeg sto på brett. Det er helt forskjellige verdener, sier hun.

Lærdom i arbeid

Å komme til finalen har ikke bare vært gøy. På spørsmål fra Se og Hør om hva de synes har vært sesongens vanskeligste oppgave, er det utvilsomt enkelte av koreografiene som kommer til minne.

NYE ROLLER: Trine Dehli Cleve har sittet i dommerpanelet i «Skal vi danse» siden 2006. Nå skal hun ut på parketten. Video: Ruben Pedersen Vis mer

- Jeg kan si det nå; samba er det verste jeg har vært borti, liksom. Jeg fikk det virkelig ikke til. Showdansen var derimot min beste opplevelse. Jeg fikk danse med gutta mine i buret, det er det beste jeg har gjort, sier Al.

- Og du da, Helene?

- Vel, det beste jeg har gjort var nok lørdagen vi danset slowfox, hvor vi hadde om forbildene våre. Det har en utrolig sterk sending, men herregud så mye gøy vi hadde det. Det vanskeligste denne høsten har nok bare vært det å få teknikken til. Alt har vært så unaturlig, sier hun.

Uavhengig av hvem som står med pokalen til slutt, er de begge sikre på at de har lært mye denne høsten. Det skal de ta med seg videre i livet.

- Jeg skal i hvert fall danse mer, det er sikkert og visst, konkluderer Olafsen.

LES OGSÅ: - Jeg er så stolt at jeg nesten sprekker

UENIGHET: Lørdag er det halloween-tema i Skal vi danse, og diskusjoner om kveldens kostymer er ikke til å unngå. Video: TV 2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer