Ari Behns bisettelse:

- Lover å ta vare på jentene dine

Venner og familie tok et siste farvel med Ari Behn.

TOK FARVEL: Ari Behns søsken Anja Bjørshol og Espen Bjørshol Solberg var blant dem som holdt en rørende minnetale under bisettelsen i Oslo domkirke fredag 3. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TOK FARVEL: Ari Behns søsken Anja Bjørshol og Espen Bjørshol Solberg var blant dem som holdt en rørende minnetale under bisettelsen i Oslo domkirke fredag 3. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO DOMKIRKE (Se og Hør): Første juledag, like etter at klokken hadde slått ni om kvelden, kom meldingen om at Ari Behn hadde tatt sitt eget liv. Han ble 47 år gammel.

Det ble forrige uke kjent at Behn skulle bisettes fra Oslo Domkirke fredag den 3. januar klokken 13.00.

Fra tidlig om morgenen hadde folk allerede begynt å samle seg utenfor kirken, i håp om å ta et siste farvel med forfatteren og kunstneren.

Bisettelsen var åpen for alle, men det var bare familien som hadde reserverte plasser.

MINNES: Aksel Hennie minnes vennen Ari Behn. Reporter: Thea Hope. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Først fredag formiddag gikk familien ut med hva som skulle skje i kirken. Behns eldste datter og hans foreldre skulle holde tale, mens Sigvart Dagsland skulle synge, blant annet. Det ble derimot ikke publisert noen offisiell gjesteliste.

BLOMSTERHAV: Det var utallige mange buketter og oppsatser i kirken. Foto: NTB scanpix
BLOMSTERHAV: Det var utallige mange buketter og oppsatser i kirken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere kongelige og representanter fra regjeringen var ventet, og det ble derfor varslet ekstra sikkerhetstiltak.

Like før halv ett ankom Behns familie kirken i en taxi. Ut strømmet foreldrene, Olav Bjørshol og Marianne Behn (66), og 47-åringens kjæreste - Ebba Rysst Heilmann (34). Kort tid senere dukket regjeringsmedlemmer opp.

SAMMEN I SORGEN: Prins Daniel av Sverige og prinsesse Laurentien av Nederland. Foto: NTB scanpix
SAMMEN I SORGEN: Prins Daniel av Sverige og prinsesse Laurentien av Nederland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deretter kom de kongelige i tur og orden. Prins Daniel av Sverige (46) var den første til å dukke opp. Han kom sammen med prinsesse Laurentien av Nederland (53). Den norske kongefamilien kom da kirkeklokkene hadde begynt å ringe.

Biskop Kari Veiteberg forrettet bisettelsen - som ble startet med Shuberts «Ave Maria» på fiolin og orgel.

- Kjære sørgende. Det er døtre, foreldre, søsken, kjæreste, familie, venner, alle som er her i kirken og alle som ser på, vi er samlet her ved Ari Behns båre for å ta den siste høytidelige avskjeden med ham og for å overgi ham i Guds hender. La oss be, sa Veiteberg.

VENN: Trond Giske møtte opp for å ta farvel med Ari Behn. Vis mer

Rørende taler

Deretter fortalte hun om livet hans.

- Han giftet seg 24. mai 2002 med prinsesse Märtha Louise. Han ble far til tre døtre, Maud, Leah og Emma, som jeg har fått høre gjentatte ganger at han elsket over alt på jord, sa hun videre.

Ari Behns foreldre, Olav Bjørshol og Marianne Behn, skulle deretter tale.

- Kjære Mikisen min. I en bokdedikasjon til meg skrev du: Til min elskede «mama». Takk for livet. Fra din sønn, Ari Mikael. Det har berørt meg dypt, sa mamma Behn, og beskrev videre hvordan verden er full av farger - også mørke.

RØRENDE: Ari Behns foreldre holdt tale i bisettelsen. Foto: NTB scanpix
RØRENDE: Ari Behns foreldre holdt tale i bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- De siste årene malte du også livsdramaet. Du berørte med hele deg. Når vi beskriver følelser kan vi også bruke farger. Alle fargene kan relatere seg til forskjellige følelser og nyanser. Kjære Ari, du hadde det store spennet. Larger than life. Du rommet så mye, sa hun videre.

Behns far tok deretter over:

- Kjære Ari, min førstefødte sønn. Øyeblikket da jeg holdt deg i armene for første gang var ubeskrivelig. Jeg var stolt og glad. Du var inderlig ønsket, før unnfangelsen. Aldri hadde jeg drømt om et slikt brutalt rollebytte. Jeg står her og minnes deg, sa faren.

Marianne Behn tok over mot slutten, og tok resten av talen på engelsk. Deretter avsluttet de med en keltisk bønn.

Maud Angelica Behn (16), den eldste av de tre døtrene Behn fikk med prinsesse Märtha Louise, holdt også en hjerteskjærende tale til ære for faren.

- I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver kanskje også litt på hendene. Jeg skulle gi deg denne tegningen som julegave. Jeg jobbet på den i minst ti timer. Og mens jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din, sa hun blant annet.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Lover å ta vare på jentene

Ari Behns søsken, Anja og Espen, tok deretter ordet.

- Jeg savner deg så dypt og inderlig. Vi kjenner kraften du nå har. Og sprer rundt deg. Jeg hører deg le varmt og kjærlig. Vær sterk du klarer det, dere kan, sier du. Vi skal fortsette. Fylle huset med din kjærlighet, din varme. Jeg lover. Ta vare sa du, jeg skal ta vare. Jeg lover å ta vare på jentene dine, sa søster Anja foran alteret, og fortsatte:

- De tre jentene, som er det vakreste du har. De tre som du elsket høyere enn noe annet. De tre som var det viktigste for deg.

Deretter tok broren ordet. Espen sa at han gjemte seg bak sin brors rygg, og at det selv i dag føltes trygt å stå bak sin bror.

I SORG: Ari Behns søsken Espen og Anja holdt en rørende tale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I SORG: Ari Behns søsken Espen og Anja holdt en rørende tale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det var med gråtkvalt stemme at han kunne fortelle at han i april skal bli far, og at Ari dermed skulle blitt onkel.

- Det er fint å hente trøst hos barna. Vi venter en sønn i april, og selv om han aldri får møtt sin fantastiske onkel, håper jeg han lærer alt det gode du har lært meg, sa han.

Biskop Veiteberg tok ordet da familiens taler var ved veis ende. Bønn, salmer og julesanger sto på agendaen i kirken. Hun velsignet kisten etter jordpåkastelsen, før «Gabriels Obo» av Morricone ble spilt på fiolin og orgel.

BÅRET UT: Ari Behsn kiste ble båret ut av blant andre bror Espen, far Olav og kronprins Haakon. Foto: NTB scanpix
BÅRET UT: Ari Behsn kiste ble båret ut av blant andre bror Espen, far Olav og kronprins Haakon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deretter reiste alle seg til «Deilig er jorden», som var siste post på programmet før kista skulle bæres ut til Bachs «Passacaglia c-moll». Utenfor kirken sto den nærmeste familien bak bårebilen, og holdt rundt hverandre. Tårene trillet mens «Arie for Ari» ble spilt av kirkeklokkene.

FARVEL: Familien holdt rundt hverandre da bårebilen kjørte vekk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FARVEL: Familien holdt rundt hverandre da bårebilen kjørte vekk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Lyset kom deg i møte

Nyheten om dødsfallet til Ari Behn preget et helt land. Kort tid etter at nyheten slo ned som et lyn, begynte kondolansene å bre om seg i sosiale medier. Venner, familie og totalt fremmede delte lovord om 47-åringen, som på forskjellige måter hadde rørt dem alle. Betegnelsen «påfugl» var gjennomgående.

Lys ble tent foran Slottet, kondolanseprotokoller ble lagt frem, kunsten hans ble kjøpt og solgt, gamle minner ble delt og åpenheten rundt selvmordet ble hyllet. Kunstnerens mor, Marianne Behn, skrev følgende på Facebook forrige uke:

«Kjære elskede Mikis min. Det var ikke mørket som tok deg.. Det var lyset som kom deg i møte».

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

47-åringens kjæreste, Ebba Rysst Heilmann, brukte også sosiale medier for å komme med en siste hilsen.

«Du skjøreste, vakreste, sterkeste, komplekse menneske. Jeg er alltid hos deg, min elskede Ari min. Og jeg vet du er sammen med meg resten av livet og passer og heier på meg til vi ses igjen», skrev hun blant annet.

Konge- og kronprinsparet var også raskt ute med å uttale seg om sorgen, etter å ha mistet det som var og forble et medlem av familien.

Behn var i perioden 2002 til 2017 gift med prinsesse Märtha Louise. Sammen fikk de tre døtre.

RØRT: Jonas Gahr Støre var imponert over talen til Maud Angelica Behn. Vis mer

LES OGSÅ: Om Aris siste bok: - Siste ord skulle være kiste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer