Leif Einar «Lothepus» Lothe:

Lothepus trues av mulige nye regler

Det kan bli en stille sommer for TV-profilen.

TRUES AV NYE REGLER: Lothepus har ikke utdannelsen regjeringen fra nyåret kan kreve at anleggsarbeidere har. Det kan sørge for at han mister flere større oppdrag. Foto: Morten Eik
TRUES AV NYE REGLER: Lothepus har ikke utdannelsen regjeringen fra nyåret kan kreve at anleggsarbeidere har. Det kan sørge for at han mister flere større oppdrag. Foto: Morten Eik Vis mer

(Se og Hør): Tidligere i år gikk Leif Einar Lothe (48), bedre kjent som hele Norges Lothepus, seirende ut av finalen i «Farmen kjendis» på TV 2. Siden, og for så vidt før den gang, har han vært å se på skjermen i diverse andre ærend, blant annet i serien «Fjorden Cowboys»

Når han ikke produserer effekter som kondomer, cider og egne album, jobber han som anleggsarbeider. Han tok fagbrev som maskinfører da han var bare 18 år gammel, og ble sertifisert som skytebas, altså en med sprengingteknisk utdannelse, på 20-årsdagen.

Han har drevet et eget firma med åtte ansatte i flere år, men nå trues arbeidshverdagen hans av et mulig nytt regelverk fra regjeringen.

Frykter for jobben

Det er Klassekampen som først omtaler saken om den Odda-baserte anleggs- og sprengningsarbeideren. Regjeringen ønsker nå å stille krav om at større jobber i bransjen blir forbeholdt utdannede arbeidere, som har teknisk fagskole eller en ingeniørutdannelse i baklomma.

Lothe har ikke dette, og vil derfor bli rammet av det nye reglementet. Direktoratet for byggkvalitet forholder seg til tre ulike tiltaksklasser ifølge avisa, som bestemmer hvor avanserte oppdrag firmaer kan ta på seg.

De to første klassene omfatter mindre oppdrag, mens den tredje går på oppdrag der mangler og feil kan føre til «konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet».

Tv-profilen legger ikke skjul på at han er skeptisk til reglementet.

- Vi som har drevet med dette hele livet, blir utestengt. Dette betyr at bare de største selskapene med mye kapital har mulighet til å få de store jobbene, mens de mindre selskapene ikke får være med å konkurrere om oppdragene, forteller han til Klassekampen.

Saken fortsetter nedenfor.

- WOW: Vendela Kirsebom hjelper Randi Sørum, samboeren til «Lothepus», med å finne kjole til «Gullruten.» Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Han har fått godkjennelse til å utføre oppdrag innenfor tiltaksklasse to, men 1. juli i sommer kan den bestemmelsen ryke. Da innfører nemlig regjeringen etter planen sine nye regler. Det betyr at artistens samling av blant annet gravemaskiner, borerigger og hjullaster blir ubrukelige, da de er kjøpt inn for å utføre oppdrag innenfor høyere tiltaksklasser.

- Det er greit med skole, men i denne bransjen må du ha erfaring. Det er som å bygge en mur, du kan ikke lese deg til det, du må gjøre det, forteller han.

Ifølge avisa er det ikke bare Lothe som stiller seg skeptisk til den nye ordningen. Byggnæringens Landsforbund mener man vil miste mange gode aktører som følge av de nye kravene, som rammer de omtrent 2000 små og mellomstore bedriftene her til lands. Reglene skal opp på høring til nyåret.

Leif Einar Lothe har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag formiddag.

IRRITER: Leif Einar «Lothepus« Lothe irriterer seg over samboeren og venninnens «jålerier». Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

«Mistet» en halv million

Det er bare onsdag, men det er ikke første gang 48-åringen skaper overskrifter denne uken. I går ble det kjent at tv-profilen hadde klart å miste hele seks paller med sin egenproduserte cider, som etter planen skulle ha vært fraktet til Oslo innen forrige helg.

De 3600 flaskene har sammenlagt en verdi på rundt en halv million kroner ifølge vestlendingen selv, og han la ikke skjul på at han var bekymret over de forsvunne flaskene.

- Her må den ansvarlige for faen ta seg sammen. Ellers må jeg kjøpe en trailer og fikse det selv. Men det har jeg jo for faen ikke tid til!

Heldigvis skulle det gå veien for tv-profilen. Etter at Se og Hør tok kontakt med diverse parter involvert i produksjon og levering av cideren, ble den lokalisert.

Og når enden er god, er forhåpentligvis allting godt. Se og Hør tok derfor en siste telefon til Lothe for å presentere hva vi har kommet fram til.

- Har Se og Hør funnet cideren min?! Jææævlig bra, kunne han fornøyd uttale.

LES OGSÅ: Lothepus-cider til en halv million kroner forsvant