Leif Einar «Lothepus» Lothe:

Lothepus fikk påvist strupekreft

- Du sitter ikke med røyken i kjeften foran ungene dine og forteller at du har strupekreft.

BLI MED: Leif Einar «Lothepus» Lothe må i disse dager gjennomgå fem ukentlige strålebehandlinger ved Haukeland sykehus. Slik foregår de. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Jonas Scheie Hammer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i starten av oktober at den folkekjære TV-profilen Leif Einar «Lothepus» Lothe (49) måtte inn til operasjon. Han hadde kjent på plager i halsen i en lengre periode, og bestemte seg for å undersøke hva som kunne være årsaken til problemet.

Inngrepet han i starten av oktober fikk utført måtte gjennomføres for å forhindre utvikling av strupekreft, og i en kort periode etterpå var «Farmen kjendis»-vinneren uten stemme.

Han er fortsatt sykmeldt som følge av inngrepet. Det viste seg imidlertid i ettertid at prognosene var verre enn det legene først hadde kommet frem til. Etter endt operasjon ved Haukeland reiste 49-åringen hjem, men det fantes mer i halsen hans enn det som først var antatt.

Fikk påvist kreft

- De fortalte at det var pittelitt kreft nedi der, ja. Strupekreft. Så nå må jeg gjennom denne strålebehandlingen, da, sier han i et intervju med Dagbladet lørdag.

FIKK SJOKKBESKJEDEN: Først ble det trodd at Leif Einar Lothe bare var i forstadiet til kreft. Etter operasjonen skulle det derimot vise seg at han hadde fått strupekreft. Nå må dette behandles. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIKK SJOKKBESKJEDEN: Først ble det trodd at Leif Einar Lothe bare var i forstadiet til kreft. Etter operasjonen skulle det derimot vise seg at han hadde fått strupekreft. Nå må dette behandles. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Store norske leksikon er strupekreft noe som oppstår i slimhinneepitelet i strupen. De vanligste symptomene er langvarig, økende heshet og svelgvansker. Hvert år får rundt hundre nordmenn diagnosen, og det er seks ganger så mange menn som kvinner som får det. Røyking av tobakk, som 49-åringen har gjort i mange år, er en av de viktigste årsakene til diagnosen.

Lothe har flere bedrifter han til daglig driver, og en periode som sykmeldt var det siste han ønsket seg. Han skulle aller helst ha vært i full jobb, men på grunn av den alvorlige diagnosen har han tatt seg litt nødvendig og velfortjent fri.

Som følge av diagnosen, har han måttet gjøre enkelte permanente endringer i livet.

- Jeg fikk jo beskjed om å stumpe røyken. «Ja vel», sa jeg, og har ikke røykt siden. Det er bare å sette hardt mot hardt. Du sitter ikke med røyken i kjeften foran ungene dine og forteller at du har strupekreft, det gjør du faen ikke. Så tøff i trynet går det ikke an å være, sier han til avisen.

- WOW: Vendela Kirsebom hjelper Randi Sørum, samboeren til «Lothepus», med å finne kjole til «Gullruten.» Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Tok det tyngre enn meg

Fem ganger i uken må den barske realityprofilen troppe opp på sykehuset i Bergen, der han for øvrig har valgt å bosette seg den kommende tiden av praktiske årsaker. Han skal gjennom totalt 33 strålebehandlinger, og har nå kommet over halvveis i prosessen.

- Jeg blir jævlig trøtt av den strålingen. Det svir litt, også er det vondt å svelge, men jeg kan ikke klage. Mange går ned i vekt. Jeg blir bare feitere og feitere - sikkert fordi jeg har sluttet å røyke, sier han og ler.

Samboeren Randi Sørum (39), barna og bonusbarna hans er hjemme i Hardanger i denne perioden, men de er heldigvis bare en telefonsamtale unna om det skulle være noe.

- MASER: Lothepus' samboer Randi ringer ofte for å forsikre seg om at det går bra med ham i Bergen. Her fotografert i forbindelse med et annet intervju. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MASER: Lothepus' samboer Randi ringer ofte for å forsikre seg om at det går bra med ham i Bergen. Her fotografert i forbindelse med et annet intervju. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror Randi tok nyheten tyngre enn meg, men nå går det fint. Hun ringer og maser hver dag. Passer på at jeg kommer meg opp om morgenen … Jeg har det fint, jeg. Nå som vi vet hva det dreier seg om, og jeg får den nødvendige behandlingen for å bli kvitt «dette helsilkes dritet», så kan vi se framover, sier han til Dagbladet.

Den 7. desember skal den siste strålingen gjennomføres. Deretter venter fem år med obligatoriske legesjekker for Lothe, som er optimistisk. Han gleder seg til å komme tilbake på jobb, og forteller at han skal stumpe røyken for godt.

IRRITER: Leif Einar «Lothepus« Lothe irriterer seg over samboeren og venninnens «jålerier». Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Merket at noe var galt

Det var i september at Lothepus fikk vite at han måtte gjennomgå nevnte operasjon. 49-åringen hadde kjent på plager i halsregionen over en lengre periode da sykdomsbudskapet kom.

- Jeg hadde vært hos doktoren tidligere og forklart at jeg var mye hes, men fikk bare beskjed om at jeg måtte slutte å røyke og drikke. Til slutt ble en spesialist satt på saken. Jeg merket jo at noe var galt, spesielt da jeg sto på scenen, fortalte Lothe, som ved siden av å være entreprenør, tv-profil og gründer er en ivrig trubadur.

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan svulster på stemmebåndet være et tegn på strupekreft. Krefttypen kjennetegnes gjerne ved nettopp heshet, i tillegg til problemer med å svelge eller irritasjon i halsen.

Seksdoblet inntekten

Publisitet gir penger i kassa. I alle fall om du heter Leif Einar Lothe. Ligningstallene for 2017, som ble offentliggjort den 7. november, viste at den velomtalte skytebasen har mer enn seksdoblet inntekten sin i løpet av ett år.

For mens 49-åringen hadde en inntekt på 1,1 millioner i 2016, før deltakelsen i «Farmen kjendis», viser tallene for fjoråret svimlende 6,7 millioner kroner.

- Nei, her må det være noen nuller for mye. Er du sikker på at det er riktig, vitset Lothe da Se og Hør kontakter ham.

- Bare jeg slo Petter Pilgaard, så er jeg fornøyd, humret han.

TRONER ØVERST: Leif Einar Lothe tjente over dobbelt så mye som «Farmen kjendis»-kollegene Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom (midten) gjorde til sammen i 2017. Her med Lothes samboer Randi Sørum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRONER ØVERST: Leif Einar Lothe tjente over dobbelt så mye som «Farmen kjendis»-kollegene Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom (midten) gjorde til sammen i 2017. Her med Lothes samboer Randi Sørum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Og det har han - med god margin. Pilgaard står oppført med en inntekt på «bare» 1,5 millioner for 2017, mot i overkant av 233 000 kroner året i forveien. Dermed har riktignok også Pilgaards inntekt skutt til værs.

Den første sesongen av «Farmen kjendis» ble som kjent en voldsom suksess for TV 2. Aldri før har kanalen samlet flere tv-seere til et realityprogram. Og når det regner på presten, drypper det som kjent på klokkeren.

Parallelt med tv-suksessen skylte også en Lothepus-bølge over landet. Realityserien «Fjorden Cowboys» hadde allerede etablert den usjenerte entreprenøren som et fenomen i vestlandstraktene, men det var altså etter deltakelsen i «Farmen kjendis» at interessen for alvor eksploderte.

Plutselig visste «alle» hvem den relativt ukjente Leif Einar Lothe var, enten de ville det eller ei.

PÅ SYKEHUSET: Leif Einar Lothe får besøk av familien og samboer, etter at han var involvert i en arbeidsulykke. Video: TV 2 / Flimmer Film. Vis mer

Mange baller i lufta

Lothe eier flere foretak, og driver med alt fra anleggsarbeid til gründervirksomhet. Han har blant annet gitt ut egen musikk, kondomer, gensere og annet merch i det foregående året, en virksomhet som har eksplodert etter realitydeltakelsen.

I tillegg eier han Nå Maskin AS, et selskap som driver med sprenging, maskinutleie og andre byggeprosjekter. Totalt er han involvert i seks selskaper, samt at han investerer i eiendom i både Odda og Bergen på si.

Selv om 49-åringen kan le hele veien til banken, mener han også at inntektsøkningen har en bakside.

- Det meste har gått til skatt, og det synes jeg ikke noe om, sa han kontant.

Tidligere i år røpet Lothe at han satt igjen med en restskatt på tre millioner etter fjorårets skyhøye inntekter.

LES OGSÅ: Forbanna etter millionsmell

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer