Anna Sorokin:

Løslatt: - Fikk akkurat det jeg ville

Elitesvindleren er ute av fengsel, og gir sitt første intervju i husarrest.

NY LEILIGHET: Anna Sorokin vinker til fotografene som har møtt opp utenfor hennes nye leilighet i New York. Foto: Splashnews/NTB
NY LEILIGHET: Anna Sorokin vinker til fotografene som har møtt opp utenfor hennes nye leilighet i New York. Foto: Splashnews/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiskfødte Anna Sorokin (31) ble verdenskjent da det viste seg at hun hadde lurt og svindlet New Yorks sosietetsmiljø. Under navnet Anna Delvey utga hun seg for å være en tysk arving, og skaffet seg en plass blant fiffen i New York.

Mellom 2013 og 2017 levde hun et luksusliv blant sosieteten, og badet i dyr alkohol og designerklær. Dagene tilbrakte hun på luksushotell og ekstravagante ferier.

Pengene hennes skulle stamme fra faren, som altså skulle være en tysk riking, men som seinere viste seg å være lastebilsjåfør.

Kan bli sendt til Tyskland

I 2017 begynte korthuset å rase. Flere av vennene hennes opplevde å måtte ta skyhøye regninger da Sorokins kredittkort sluttet å fungere, og luksushoteller anmeldte henne for tyveri etter at betalingene uteble.

Til slutt ble hun arrestert etter å ha blitt tiltalt for flere tilfeller av grovt tyveri. Hun var også tiltalt for å ha svindlet venner, bedrifter og hoteller for til sammen 275 000 dollar, tilsvarende 2,3 millioner kroner.

Det var New York Times som brakte historien for offentligheten, og tidligere i år fikk Sorokin ytterligere berømmelsen etter at Netflix-serien «Inventing Anna» kom på skjermen.

«INVENTING ANNA»: En journalist ser nærmere på historien om Anna Delvey, som overbeviste New Yorks elite om at hun var en rik tysk arving. Foto: Netflix Vis mer

Sorokin ble dømt til fengsel med en minstetid på fire år. Da hun i februar i fjor ble prøveløslatt, tok det seks uker før hun ble buret inne av immigrasjonsmyndighetene fordi hun ikke hadde oppholdstillatelse i USA.

Nå kjemper hun altså en kamp for å unngå å bli deportert tilbake til Tyskland, men nå kan hun gjøre det med fotlenke. Fredag ble hun nemlig løslatt fra varetekt.

Betalte selv

Bare timer seinere banket New York Times på døra til hennes nye ettromsleilighet, og sikret seg det første intervjuet med henne etter løslatelsen.

- Jeg er veldig fornøyd. Ingenting var garantert. De har nektet meg kausjon før. Det er en utholdenhetsprøve. Så mange immigrasjonsadvokater har fortalt meg at jeg heller blir deportert til Mars før jeg slipper ut i New York. Så jeg måtte finne en person som passet med min visjon, og ikke ta «nei» til svar, og få ting til å skje, sier 31-åringen.

LUKSUSFELLEN: Cecilie Fjellhøy, kjent fra «Tindersvindleren», får vanskelig for å puste da Hallgeir Kvadsheim går gjennom forbrukslånene hennes. Video: Viaplay Vis mer

Avisa beskriver en sparsomt innredet leilighet som ligger i East Village på Manhattan. Sorokin skal selv ha betalt for kausjon og tre måneders depositum på leiligheten, uten å ville utdype dette. For Netflix-serien fikk hun om lag 230 000 dollar, men dette skal ha gått til å betale erstatning til svindelofrene.

Hun vil nå fortsette å kjempe mot immigrasjonsmyndighetene for å få oppholdstillatelse. Hun er glad for at hun kan gjøre dette fra New York - som hun for få år siden gjorde til sin lekegrind.

- Dette var akkurat det jeg ville. Jeg håper bare på å få mer frihet etter hvert. Forhåpentligvis vil immigrasjonsmyndighetene se at New York vil forbli trygt, selv om jeg en dag kan forlate denne leiligheten, sier hun.

Den tidligere svindleren har i tillegg til å kjempe for oppholdstillatelse en rekke planer for framtiden. Hun jobber blant annet med podkast og bok, kan hun fortelle. I tillegg ønsker hun å jobbe med strafferettsreform, med fokus på kvinners utfordringer.

LES OGSÅ: Drama i kulissene: - Sannheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer