Rita Ora:

Livredd kreft-diagnose

Artisten er livredd for å arve morens diagnose.

REDD: Den britiske artisten Rita Ora er livredd for å arve morens kreftdiagnose. Foto: Palace Lee / SplashNews / NTB
REDD: Den britiske artisten Rita Ora er livredd for å arve morens kreftdiagnose. Foto: Palace Lee / SplashNews / NTB Vis mer
Publisert

Brystkreft er i dag en av de hyppigste kreftsykdommene blant kvinner, der minst én av tolv vil utvikle brystkreft. Fire av fem som rammes, er over 50 år.

Derfor kommer det kanskje noe sjokkerende på mange at den 30 år gamle artisten Rita Ora var livredd for diagnosen gjennom hele 20-årene.

Det er imidlertid fordi hennes mor, Vera Sahatciu (56) fikk diagnosen i 2005.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Panikkanfall

Arv er årsak til mellom fem og ti prosent av alle brystkrefttilfeller. Rundt to prosent har feil på de kjente genene BRCA 1 og BRCA 2. Noen få tilfeller skyldes andre, sjeldnere genfeil, ifølge Kreftforeningen.

I et intervju med The Sun forteller 30-åringen at hun gjennom store deler av 20-årene led av alvorlige panikkanfall, etter at moren Vera fikk diagnosen, og fikk gjennomført en delvis mastektomi (fjerning av ett eller begge bryst, journ.anm.)

MOR OG DATTER: Rira Ora utviklet panikkanfall og PTSD etter at mora fikk påvist brystkreft. Her avbildet sammen i fjor. Foto: Babirad Picture / Shutterstock / NTB
MOR OG DATTER: Rira Ora utviklet panikkanfall og PTSD etter at mora fikk påvist brystkreft. Her avbildet sammen i fjor. Foto: Babirad Picture / Shutterstock / NTB Vis mer

Hun avslører også at hun opplevde symptomer på PTSD i tenårene.

- Kreft påvirker alle. Mora mi har hatt det to ganger, og jeg har hatt mange ulike følelser. Jeg følte på at jeg måtte ta ansvar og bli en sterk tenåring.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Livredd for diagnosen

Som nevnt er arv en av årsakene til brystkreft, og Ora fikk derfor utført en BRCA-test, som tester brystkreftgenene. Testen viste at hun ikke har genet, men hun var fremdeles livredd for å bli diagnostisert med kreft.

- Jeg vet ikke om det bare er i hodet mitt, men det kan være bare et lite tilfelle av halsbrann og jeg tenker: «Hva er det?!»

Hun legger til at moren, som er psykiater for NHS, skal ha følt en stikkende smerte i brystet før hun fikk diagnosen.

I februar 2019 snakket sangerens mor selv ut om diagnosen, som hun fikk første gang da hun bare var 39 år gammel. Det gjorde hun i et intervju med «Loose Women».

- Reisen jeg hadde var veldig tøff. Når du er såpass ung er ofte behandlingen mer strikt og langvarig, og når det blir oppdaget tidlig, er behandlingen mer intens. Jeg fikk cellegiftbehandling, strålebehandling og en mastektomi.

Beklaget etter bursdagsfest

Rita Ora har vært i hardt vær den siste tiden, etter at hun blant annet brøt smittevernreglene da hun feiret sin 30-årsdag.

«Jeg deltok på en liten samling med noen venner for å feire min 30-årsdag. Det var et impulsivt valg som ble gjort med et villedet syn om at vi var på vei ut av lockdown, og at dette var greit. Jeg beklager dypt for å ha brutt reglene, for så å forstå at dette setter folk i risiko. Dette var en alvorlig og utillatelig mangel på dømmekraft», skrev artisten i et lengre innlegg på Instagram.

Ora var en av dem som meldte seg frivillig til å arbeide i helsetjenesten i starten av pandemien. Beklagelsen ble gjengitt av en rekke medier, blant andre BBC, som skrev at det skal ha vært opp til 30 personer til stede på bursdagsfesten.

LES OGSÅ: Fansen reagerer etter dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer