MISTET KONTROLLEN: Bloggeren Ida Wulff ble skremt da noen overtok kontroll over mailen og hjemmesiden hennes. Nå setter hun nettsikkerhet i høysetet og advarer kolleger. Foto: idawulff.com
MISTET KONTROLLEN: Bloggeren Ida Wulff ble skremt da noen overtok kontroll over mailen og hjemmesiden hennes. Nå setter hun nettsikkerhet i høysetet og advarer kolleger. Foto: idawulff.comVis mer

- Livredd for at noen ville ta meg

Hackingen var en skremmende opplevelse for bloggeren Ida Wulff.

SEHER.NO: - Jeg var på vei til å legge meg, og har som vane å sjekke mailen min før jeg sovner. Plutselig fungerte ikke passordet, og jeg ble automatisk logget av msn messenger og bloggen min. Det var en fryktelig følelse, jeg var livredd for at det var noen som var ute etter å ta meg, sier bloggeren Ida Wulff (18) til Seher.no.

Søndag kveld oppdaget tønsbergjenta, som har bortimot 20 000 lesere av bloggen sin, at noen hadde tatt kontroll over kontoene hennes. Hun var blitt hacket.

Tok mailen først

- Jeg ble fryktelig skremt, og følte at flere ting hackerne skrev på bloggen min var ment som truende. Det er også en av grunnene til  at jeg har tenkt til å gå videre med saken. Jeg ønsker ikke at det skal skje andre, og jeg ønsker ikke at det skal skje meg igjen.

Først fikk hackerne tilgang på mailene hennes. Deretter fikk de tilsendt passord til mailen, både fra blogg.no og domeneshop. Så tok de over bloggen hennes og skrev beskjeder hun oppfattet som truende, før de overlappet domenene hennes med sin egen logo og budskapet.

På fronten av hjemmesiden hennes sto følgende melding, under logoen til noen som kaller seg Norwegian Internet Defence Force:

"Dette angrepet er ment som en vekker for personers sikkerhet på nettet!"

- Hackerne er nok klar over at jeg har utrolig mange lesere, og på den måten tenkte de å nå ut
til flest mulig med budskapet sitt. De prøver kanskje å vise hvor dårlig sikkerheten på nett faktisk er.

- Kan takke meg selv
Ida hadde aldri trodd at hun skulle rammes av hackere, og har ikke vært spesielt opptatt av nettsikkerhet, før nå.

- Jeg har aldri tenkt over at det skal skje meg, og derfor har jeg ikke vært spesielt nøye med sikkerhet. Derfor kan jeg jo egentlig takke meg selv. Jeg har brukt det samme passordet på alle kontoer jeg har, og det er et passord jeg opprettet for mange år siden.
Hennes råd til bloggkolleger og andre er klart:

- Ikke bruk samme passord flere steder. Lag et komplisert passord som er ekstremt usannsynlig. Om det er vanskelig å huske, så ikke skriv ned passordet noe sted, men en huskeregel som gjør at du husker det lett.

Anbefaler lange passord
Teknologiredaktør i forbrukerportalen Dinside.no bringer det samme budskapet til nettbrukere.

- Det er mange muligheter og mange svakheter rundt omkring på nettet, men lette passord er den største sikkerhetsrisikoen. Alle passord som man kan gjette seg til, eller som finnes i ordboka er lett å ta, sier Olsen.

Han anbefaler avanserte passord med en kombinasjon av bokstaver og tall og små og store bokstaver. Det kan gjerne være langt.

- Vær dessuten obs på Spyware, programvare som leser alle tastetrykkene du gjør, og dermed avslører brukernavn og passord, advarer Olsen.

Ida er en 18 år gammel jente fra Tønsberg. Over 20.000 mennesker leser hver dag den moteinteresserte jentas klestips og hjertesukk fra hverdagen.

- Jeg begynte for litt over to år siden, og så har det bare tatt mer og mer av. Jeg ble inspirert av den jenta "BlondinBella"s suksess i Sverige, men ante ikke at det skulle bli så populært. Nå er det blitt sånn at folk kjenner meg igjen i Oslo også, og det er veldig moro, har hun sagt til Seher.no tidligere.

Vil du ha Ida Wulff inn på Kremtoppen på Sol.no? Da kan du stemme henne frem som utfordrer på Facebook!

Har du et kjendistips? Tips oss på
seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: Hacket til skrekk og advarsel