SAVNER ROALD SÅRT: Han var en gnistrende mann. Mot alle, sier Felicity Dahl. Foto: SCANPIX/CAMERA PRESS/Martin Po
SAVNER ROALD SÅRT: Han var en gnistrende mann. Mot alle, sier Felicity Dahl. Foto: SCANPIX/CAMERA PRESS/Martin PoVis mer

- Livet uten Roald er et helvete

Roald Dahls enke er sjeldent åpenhjertig om tap og svik...

SEHER.NO: Det er snart 18 år siden den verdensberømte, britisk-norske barnebokfortatteren Roald Dahl gikk bort 74 år gammel.

Hans livs kjærlighet og enke Felicity Dahl (69) klarer likevel knapt å snakke om hvordan livet er etter hans død.

- Det er et helvete, sier hun og begynner å gråte, så vifter hun tårene bort og fortsetter:

- Som han sa i 'Danny og den store fasanjaken': 'du må være en gnistrende far', og han var en gnistrende mann. Mot alle.

Norske foreldre
Roald Dahls enke Felicity Dahl gir sjelden intervjuer, men her har hun åpnet seg overfor den britiske avisen The Guardian i forbindelse med at det skal utgis en pris i hans navn for morsomte barnebok.

Felicity og Roald var gift i bare syv år, men før det hadde de allerede hatt et forhold i elleve. Roald - som ble født i Wales av norske foreldre og kunne snakke norsk - var i 30 år gift med den amerikanske skuespilleren Patricia Neal og de fikk fem barn. Patricia fikk tre hjerneslag da hun var gravid med deres femte barn, og forfatteren pleide sin syke kone i mange år og sørget for at hun ble rehabilitert.

Ophelia Dahl som var 14 da foreldrene ble skilt har senere sagt at de skjønte at faren hadde funnet sitt livs kjærlighet i den 22 år yngre Felicity.

- Vi skjønte alle alle at han hadde funnet kjærligheten i sitt liv med Liccy, og det er alltid en lettelse når det skjer.

- Det var forferdelig
Hans første kone ble knust da hun oppdaget forholdet, særlig fordi barna allerede visste om det.
Felicity minnes også selve skilsmissen i 1983 som et mareritt.

- Det var forferdelig fordi vi aldri trodde vi skulle bli gift. Vi trodde vi måtte holde det hemmelig. det finnes ingen lykkelige skilsmisser, og det verste er nok når mannen faller for en yngre kvinne.

Hun er usikker på om hun har skyldfølelse i forbindelse med bruddet.

- Ja og nei. Han var i en spesielt vanskelig situasjon fordi Pat hadde hatt et slag og ikke var frisk. Jeg skjønner ikke hvordan han klarte å oppdra alle barna, passe huset, følge opp skolegangen og i tillegg skrive alle de bøkene han gjorde. Han var så utslitt, og hadde så stort behov for å bli tatt vare på selv, noe som Pat selvfølgelig ikke kunne gjøre. Så det var mye smerte rundt det. Det var en svært vanskelig situasjon. Det var tøft for alle.

Blockbustere på kino
Felicity hevder at spenningene er borte nå og at alle er som en stor lykkelig familie.

- Vi er alle svært nære, inkludert Pat.

Roald Dahl var britisk spion i USA under andre verdenskrig. Ifølge en bok som ble lansert tidligere i høst, « The Irregulars: Roald Dahl and the British Spy Ring in Wartime Washington», blir det hevdet at han også var en aktiv kvinnebedårer.

- Han må ha ligget med alle på øst- og vestkysten som hadde årslønn som var høyere enn 50.000 dollar, sier Antoinette Marsh Haskell i boken. Hun er datteren til en av Dahls nærmeste amerikanske venner.

- Den mest sexy forføreren i Washington, ler Felicity.

- Men selvfølgelig var det sant. Han var utrolig attraktiv og kjekk, i sin RAF-uniform og med britisk aksent var han fullstendig forførende. Og han var sjarmerende og intelligent. Det var mange kvinner som falt for ham, forteller enken.

Det er 65 år siden Roald Dahl publiserte sin første bok "The Gremlins", men han selger fortsatt en million bøker i året. En rekke av bøkene hans er blitt filmatisert, tildels med enorm suksess, blant annet "Matilda", "Heksene", og "Charlie og sjokoladefabrikken".

I tillegg til sine fantasifulle barnebøker er han også kjent for en rekke novellesamlinger med sin spesielle svarte humor. Mange ble omgjort til tv-grøssere.

Torsdag blir det kjent hvem som vinner Roald Dahl Funny Prize.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no!

LES OGSÅ: Forfattere redder barna