Fran Drescher:

Livet tok en brå vending for «The Nanny»-stjernen

Skuespilleren ble verdenskjent for sin skjærende stemme. Nå bruker hun den til å hjelpe andre.

KJENT FOR SIN STEMME: Fran Drescher (60) ble kjent for sin skjærende stemme i «The Nanny» på 90-tallet. Stemmen har skuespilleren utnyttet godt siden den gang. Foto: NTB Scanpix
KJENT FOR SIN STEMME: Fran Drescher (60) ble kjent for sin skjærende stemme i «The Nanny» på 90-tallet. Stemmen har skuespilleren utnyttet godt siden den gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 1993 ble den første episoden av serien «The Nanny» sendt på tv, og Fran Drescher (60) ble raskt kjent som «hun høylytte med den skjærende stemmen».

Serien handler om den tidligere kosmetikk-ekspeditøren Fran Fine, spilt av Drescher, som får livet snudd på hodet da hun begynner i jobben som barnepasser for den rike enkemannen Maxwell Sheffields barn.

POPULÆR SERIE: Fran Drescher spilte hovedrollen som barnepiken Fran Fine, som forelsket seg i Maxwell Sheffield, spilt av Charles Shaughnessy. Foto: Heritage
POPULÆR SERIE: Fran Drescher spilte hovedrollen som barnepiken Fran Fine, som forelsket seg i Maxwell Sheffield, spilt av Charles Shaughnessy. Foto: Heritage Vis mer

Serien, som hun selv skrev sammen med sin daværende ektemann, Peter Marc Jacobson, var en kjempesuksess. Den rullet og gikk på tv i hele seks år, før siste episode ble sendt i juni 1999.

For rollen som Fran Fine ble Drescher nominert til to Emmy-priser, samt to Golden Globes for «beste kvinnelige skuespiller i tv-serie»-kategorien.

Samlet inn penger

Siden den gang har 60-åringen spilt i flere filmer og tv-serier, men hun har også engasjert seg stort i utallige veldedige organisasjoner - noe hun har mottatt en rekke priser og anerkjennelser for.

Blant annet er skuespilleren forkjemper for LHBT-personers rettigheter, ifølge Ranker. I 2008 samlet hun inn penger for å bidra til å fjerne USAs forbud mot homofilt ekteskap, og hun har i senere tid blitt ordinert prest, så hun kan vie par av samme kjønn.

I årene etter brukte hun Broadway-showet sitt «Cinderella» for å samle inn donasjoner til aids-kampen.

Kreftdiagnose

Året etter at «The Nanny» ble tatt av skjermen, fikk 60-åringen sjokkbeskjeden om at hun hadde livmorhalskreft.

Fire år senere åpnet skuespilleren seg opp om hvordan hun opplevde å få diagnosen. Det snakket hun om da hun gjestet Oprah Winfreys program «Oprah: Where Are They Now?».

- Da jeg ble fortalt at jeg hadde kreft i livmorhalsen, gråt jeg ordentlig. Jeg trodde at livet mitt var over - men takk gud - kreften var bare i første stadium, uttalte hun.

Drescher er frisk i dag, og har gitt ut boka «Cancer Schmancer», der hun deler sine tanker om sykdommen.

Sju år etter at stjernen ble kreftfri, opprettet hun en organisasjon oppkalt etter boka, «The Cancer Schmancer Movement». Organisasjonens formål er å få kvinner til å ta kontroll over kroppen sin, få et bedre forhold til helsepersonell og la alle få vite at «kvinners stemme er høyere og mektigere enn det meste».

Saken fortsetter under bildet.

ENGASJERT: Dreschers organisasjon har samlet inn store summer med penger, og har også ført til gjennomslag for en lov i USA. Her er hun avbildet under et arrangement i 2008 sammen med Sharon Osbourne. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB Scanpix
ENGASJERT: Dreschers organisasjon har samlet inn store summer med penger, og har også ført til gjennomslag for en lov i USA. Her er hun avbildet under et arrangement i 2008 sammen med Sharon Osbourne. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB Scanpix Vis mer

Målet med organisasjonen er å få flere til å oppdage kreft tidlig, da den da er enklere å behandle. Arbeidet hun har lagt ned i organisasjonen, har blant annet ført til gjennomslag for en egen lov som skal hjelpe til med å øke bevisstheten rundt livmorhalskreft.

Drescher har fått flere utmerkelser for sitt veldedige arbeid, og fikk blant annet prisen «City of Hope Spirit of Life Award» av Hillary Clinton i 2006.

Saken fortsetter nedenfor.

AKTIVIST: Her er Drescher avbildet i 2005, da hun vitnet før Senatet skulle gi bevillinger til en underkomité for bevissthet rundt kreft. Foto: Mannie Garcia / Reuters / NTB Scanpix
AKTIVIST: Her er Drescher avbildet i 2005, da hun vitnet før Senatet skulle gi bevillinger til en underkomité for bevissthet rundt kreft. Foto: Mannie Garcia / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I 2010 var hun hedersgjest under et veldedighetsball i Wien, som en takk for hennes arbeid for bevissthet rundt kreft.

Dramatisk innbrudd

En kreftdiagnose er ikke det eneste traumatiske den amerikanske skuespilleren har opplevd. I 1985 opplevde hun alles mareritt da to maskerte menn tok seg inn i leiligheten hun bodde i med sin tidligere ektemann, Peter Marc Jacobson.

Paret hadde besøk av en god venninne, og mennene bandt fast Jacobson, for så å voldta de to kvinnene foran ham. I 2002 snakket Drescher ut om hendelsen i et større intervju med Larry King.

- Jeg ville ikke ønsket det for min verste fiende. Men i etterkant tror jeg at det endret meg til det bedre. Jeg ble en dypere, mer medfølende person. Jeg ble en bedre skuespiller, sa hun i intervjuet.

MARERITT: I 1985 tok to maskerte menn seg inn i leiligheten til Drescher og Jacobson, der førstnevnte ble voldtatt. Her er de avbildet sammen på en utstilling i 2016. Foto: Splash News
MARERITT: I 1985 tok to maskerte menn seg inn i leiligheten til Drescher og Jacobson, der førstnevnte ble voldtatt. Her er de avbildet sammen på en utstilling i 2016. Foto: Splash News Vis mer

En av mennene som brøt seg inn hos skuespilleren og eksmannen, var en tidligere straffedømt som var ute på prøvetid. Han ble sendt tilbake til fengsel og fikk to livstidsdommer for overgrepene, ifølge australske News.

I et nylig intervju med The New York Post fortalte skuespilleren hvordan hendelsen påvirket jobben hennes.

- Så fort jeg ble kjent og historien kom ut, ble jeg nødt til å håndtere det. Og jeg elsket å gå på jobb og være Fran Fine, for hun var bare morsom og lett, og livet mitt var alt annet enn det.

Hun la også til at alt som foregikk på privaten, påvirket helsa.

- Jeg ser tilbake på noen av episodene, og jeg husker så godt hva som foregikk utenfor settet. Jeg hadde det ikke bra. Da vi startet serien i 1993, veide jeg 64 kilo, og innen sesong fire var jeg nede i 49 kilo. Jeg var helt nede, sa hun.

Skilsmisser

Året etter det dramatiske innbruddet separerte duoen seg, og i 1999 var skilsmissen et faktum. Duoen hadde vært sammen siden de var tenåringer, og de hadde vært gift i 20 år.

I 2010 ble det kjent at grunnen bak skilsmissen var at Jacobson mot slutten av ekteskapet hadde stått fram som homofil. Det var i støtte for eksmannen og for å hedre ham, at Drescher seinere ble en aktivist for LHBT-miljøet.

I 2014 giftet 60-åringen seg med forskeren Shiva Ayyadurai, under en intim seremoni med venner og familie i deres felles hjem.

Saken fortsetter under bildet.

Da hadde de bare kjent hverandre i ett år, etter de møtes under en tilstelning hos den kjente legen Deepak Chopra.

SKILT: I 2016 ble det kjent at Fran Drescher og Shiva Ayyadurai skulle skilles etter to år som ektefeller. Foto: Getty Images
SKILT: I 2016 ble det kjent at Fran Drescher og Shiva Ayyadurai skulle skilles etter to år som ektefeller. Foto: Getty Images Vis mer

- Fran hørte meg snakke, vi ble forelsket, og vi har vært sammen siden. Hver dag er en feiring med Fran, har Ayyadurai tidligere uttalt til Huffington Post.

To år senere tok ekteskapet med Ayyadurai slutt. Nyheten om bruddet delte hun på Instagram.

- Shiva og jeg går fra hverandre. Jeg er takknemlig for all tida med ham. Ingen anger. Livet er en reise med mange kapitler. Takk for all støtten. Kjærlighet er kjærlighet, skrev hun til et bilde av seg selv med et smil om munnen.

LES OGSÅ: Hun er Meghans «hemmelige våpen»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer