Natalie Portman:

Livet som barnestjerne: - Gjorde meg redd

Den Oscar-vinnende skuespilleren har vært i filmbransjen siden tenårene. Det har ikke alltid vært like enkelt.

SEKSUALISERT: Natalie Portman uttaler seg om hvordan hun opplevde å bli kjendis i ung alder - med oppmerksomheten som hørte til. Her avbildet i 1994. Foto: Alex Berliner/BEI/REX/NTB
SEKSUALISERT: Natalie Portman uttaler seg om hvordan hun opplevde å bli kjendis i ung alder - med oppmerksomheten som hørte til. Her avbildet i 1994. Foto: Alex Berliner/BEI/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespilleren Natalie Portman (39) har gjennom årene blitt en av Hollywoods aller største stjerner. Oscar-vinneren var bare 13 år gammel da hun debuterte på det store lerretet, med filmen «Léon».

Det betyr at skuespilleren allerede har lang fartstid i filmbransjen, faktisk hele 27 år, og det har satt sine spor.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

Det var nemlig i filmen «Beautiful Girls» fra 1996 det hele startet. I filmen utvikler nemlig en voksen mann, spilt av Timothy Hutton, en forelskelse i hennes 13 år gamle rollefigur. Karakteren kan nemlig Portman i aller høyeste grad relatere til.

- Ødela min egen seksualitet

I en ny episode av Dax Shepards podkast, «Armchair Expert», forteller hun nemlig hvordan berømmelse og beundring fra fremmede i en så ung alder førte til at hun måtte beskytte seg selv, og hvordan det faktisk var å bli seksualisert allerede som barn.

- Å bli seksualisert tror jeg ødela min egen seksualitet, fordi det gjorde meg redd, sier hun i podkasten, gjengitt av People.

UNG: Natalie Portman var bare 13 år da hun spilte i sin første film. Her avbildet i 1996, to år etter at hun først dukket opp på filmlerretet. Foto: Bei/REX/NTB
UNG: Natalie Portman var bare 13 år da hun spilte i sin første film. Her avbildet i 1996, to år etter at hun først dukket opp på filmlerretet. Foto: Bei/REX/NTB Vis mer

Videre forteller skuespilleren at man som kvinne ofte blir fortalt at det er en bra ting å bli sett på som attraktiv, og utdyper:

- Det er komplisert (...) Du blir fortalt i ung alder at du skal ønske det, og at det er en god ting at folk ser på deg som attraktiv, sexy, vakker eller dyrebar. Disse ordene brukes spesielt mye. Men så er det komplisert fordi ordene får deg ikke nødvendigvis til å føle deg bra eller trygg alltid.

FÅR REFS: Kjendiser må også holde seg hjemme på grunn av coronaviruset, og prøver derfor å spre kjærlighet og glede på nye måter. Det er likevel ikke alt som går helt hjem til folket. Video: Rød Løper Vis mer

Valgte mindre sexy roller

I 1997 takket 39-åringen nei til en rolle i filmen «Lolita», der en middelaldrende mann er seksuelt involvert med en 12-åring.

I podkastepisoden forteller skuespilleren nå at hun definitivt er klar over oppmerksomheten filmroller har gitt henne, og til tross for at karakterene på lerretet kan ha tiltrukket seg uønsket oppmerksomhet, har hun til en viss grad beskyttet seg selv fra å bli objektivert.

- I den alderen har du allerede din egen seksualitet og du har et eget ønske om å utforske ting, men du føler deg ikke nødvendigvis trygg når eldre menn viser interesse for deg.

VOKSEN: Til tross for at karrieren ikke alltid har vært lett for Portman, er hun fremdeles i bransjen. Her avbildet under årets Oscar-utdeling. På kappen bærer hun navnene til kvinnelige regissører hun mener burde vært nominert. Foto: David Fisher/Shutterstock/NTB
VOKSEN: Til tross for at karrieren ikke alltid har vært lett for Portman, er hun fremdeles i bransjen. Her avbildet under årets Oscar-utdeling. På kappen bærer hun navnene til kvinnelige regissører hun mener burde vært nominert. Foto: David Fisher/Shutterstock/NTB Vis mer

Portman hevder at det ledet til at hun bygget en slags mur rundt seg, at hun derfor begynte å velge roller som var mindre sexy, fordi hun var urolig for hvordan hun skulle oppfattes.

Fikk brev om voldtektsfantasi

Dette er ikke første gang 39-åringen har uttalt seg om hvordan det var å starte karrieren som skuespiller i så ung alder.

Som nevnt debuterte hun med filmen «Léon» som 13-åring. Tidligere har hun fortalt at hun var svært spent da filmen kom ut, og at arbeidet og kunsten hennes endelig skulle bli sett av andre mennesker. Det fikk imidlertid litt andre følger enn hun først hadde trodd.

- Jeg var spent da jeg åpnet mitt første fanbrev. Der leste jeg en voldtektsfantasi som en mann hadde skrevet til meg, sa Portman, ifølge The Telegraph.

Da hun debuterte som skuespiller, var det også en lokal radiostasjon som startet nedtellingen til hun ble 18 år.

- Det var den alderen jeg ville bli lovlig å ligge med, sier Portman.

LES OGSÅ: Natalie Portman viste frem babyen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer