Cecilie Fjellhøy:

Livet etter «Tinder-svindelen»

Cecilie Fjellhøy har en gjeld på tre millioner kroner. Det startet med en kaffe-date.

SNAKKER UT: Cecilie Fjellhøy medvirker i en ny Netflix-dokumentar «The Tinder Swindler». Der åpner hun seg om de siste fire årene. Foto: Joshua Wilks/ Netflix
SNAKKER UT: Cecilie Fjellhøy medvirker i en ny Netflix-dokumentar «The Tinder Swindler». Der åpner hun seg om de siste fire årene. Foto: Joshua Wilks/ Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Cecilie Fjellhøy (33) sveiper på datingappen Tinder i 2018, matcher hun med israelske Simon Leviev.

Han hevder å være sønn av den israelske dollarmilliardæren Lev Leviev, alias «King of diamonds». Fjellhøy og Tinder-matchen møtes på hotellet han bor på i London for en kaffe, forteller hun i dokumentaren «The Tinder Swindler».

Det skulle bli starten på et mareritt for Fjellhøy.

Leviev lever et luksusliv med privatfly, dyre klokker og fine biler. På deres første date tar han med seg Fjellhøy på tur i privatflyet, og de blir allerede godt kjent på deres første møte. Hun faller pladask for den sjarmerende diamantsønnen.

ROMANTIKK I LUFTA: Leviev tar med seg Fjellhøy på et privatfly på deres første date. Foto: Privat
ROMANTIKK I LUFTA: Leviev tar med seg Fjellhøy på et privatfly på deres første date. Foto: Privat Vis mer

Men Levievs rike liv har en bakside. Han har angivelig mange fiender som er ute etter ham, og etter å ha datet i litt over en måned ber han kjæresten om hjelp. Han ber Fjellhøy opprette et kredittkort i sitt navn, som han kan benytte seg av. Han vil nemlig ikke legge igjen noen digitale spor for sin egen sikkerhet, og lover kjæresten at hun skal få tilbake pengene kjapt.

Dette gjentar seg, og etter to måneder har han brukt to millioner kroner - i Fjellhøys navn.

TRENGER HJELP: Etter litt over en måned spør Leviev kjæresten om penger. Han forteller henne at han har fiender etter seg. Foto: Privat
TRENGER HJELP: Etter litt over en måned spør Leviev kjæresten om penger. Han forteller henne at han har fiender etter seg. Foto: Privat Vis mer

Nå skylder hun penger til ni forskjellige banker.

- Han fikk et sterkt tak på meg

Samtidig som kjæresten tapper flere av hennes kredittkort for penger, snakker ikke Fjellhøy med noen. Hun hadde kun bodd i London i et halvt år, og hadde ikke rukket å få nære venner. Familien er hjemme i Norge.

TINDERSVINDLEREN: Dette er traileren til «The Tinder Swindler». Video: Netflix Vis mer

- Jeg tror det var en stor innvirkning på hvorfor det gikk så langt som det gikk. Fordi han fikk jo så sterkt tak på meg, for jeg var så alene i London, sier hun til Se og Hør.

Fjellhøy ønsker heller ikke å involvere familien, fordi hun føler hun befinner seg i en farlig situasjon.

TRUSLER: Når Fjellhøy forsøker å stoppe Leviev, kommer truslene. Foto: Privat
TRUSLER: Når Fjellhøy forsøker å stoppe Leviev, kommer truslene. Foto: Privat Vis mer

- Du blir veldig paranoid når du er i en sånn verden og rundt sånne folk. Så nei, og jeg tror det er noe av det jeg har kommet frem til. Hadde jeg bare vært i Norge og hatt bedre kontakt, så hadde folk sett det på meg også, at jeg ikke hadde det noe bra. Jeg tror det er en rekke uheldige omstendigheter som gjorde at det gikk så ille, mener hun.

Etter hvert forstår Fjellhøy at hun må ta saken i egne hender. Hun går også til VG med sin historie, noe som resulterer i saken Tindersvindleren.

AKTUELL: Influencer Anniken Jørgensen er aktuell med sminkelansering og roman, men har ikke like mye hell på Tinder. Video: Rød Løper Vis mer

- Jeg tror jeg bare skjønte at jeg hadde vært med på noe helt sinnssykt. Også hadde jeg snakket med politiet i Norge, og da skjønte jeg at det ikke kom til å bli tatt seriøst og at han (Leviev, journ.anm.) fremdeles var ute og gjorde dette. Og da tenkte jeg at hans ansikt må komme ut, forteller hun.

Se og Hør har vært i kontakt med Simon Leviev, som ikke ønsker å kommentere saken.

Se og Hør har også vært i kontakt med Levievs advokat, Yaki Kahan, men har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar.

Etter VG-saken mottok Fjellhøy mange meldinger fra mennesker som ville hjelpe.

- Jeg fikk meldinger av folk som for eksempel skrev «jeg tror jeg har sett han på Byporten» (kjøpesenter i Oslo, journ.anm.). Vi visste jo ikke hvor i Europa han var, så det var som en slags jakt på ham i Europa, forteller hun lattermildt i dag.

TRODDE HAN VAR PÅ KJØPESENTERET: Fjellhøy mottok flere meldinger fra folk som trodde de så Leviev i Norge, blant annet på et kjøpesenter i Oslo. Dette bildet er derimot tatt på et fly, og ikke på Byporten. Foto: Privat
TRODDE HAN VAR PÅ KJØPESENTERET: Fjellhøy mottok flere meldinger fra folk som trodde de så Leviev i Norge, blant annet på et kjøpesenter i Oslo. Dette bildet er derimot tatt på et fly, og ikke på Byporten. Foto: Privat Vis mer

Fjellhøy fikk også flere meldinger fra kvinner som mente de hadde funnet Leviev på Tinder. Svindlerens ansikt var blitt et kjent et.

- Det var jo mitt største ønske med dette, altså at han var der og hvis du søkte opp navnet hans nå, så visste du det. Det hadde jo ikke jeg. Jeg ville beskytte folk fra ham, så jeg fikk jo oppnådd det jeg ville, forteller 34-åringen.

Mest strømmede filmen

Senere kommer Netflix på banen. De ønsker å lage en dokumentarfilm om Fjellhøy, men også om venninnene Pernilla Sjøholm og Ayleen Charlotte som er fra henholdsvis Sverige og Nederland.

BESTEVENNINNER: I dag er de tre svindelofrene bestevenninner. Fra venstre: Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte and Pernilla Sjöholm. Foto: Joshua Wilks/Netflix © 2022
BESTEVENNINNER: I dag er de tre svindelofrene bestevenninner. Fra venstre: Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte and Pernilla Sjöholm. Foto: Joshua Wilks/Netflix © 2022 Vis mer

Det resulterer i dokumentaren «The Tinder Swindler», som ifølge FlixPatrol er den mest populære og mest strømmede filmen på strømmetjenesten akkurat nå. I dokumentaren forteller alle tre om hvordan de skal ha blitt svindlet av den falske diamantsønnen.

- Det har gjort veldig godt å vite at vi går ut med et pang. Vi har gjort alt det vi kan. Med en dokumentar på Netflix som er nummer én internasjonalt, så kan man ikke gjøre noe mer som person. Forhåpentligvis blir han tatt, og må stå til rette for det han har gjort, sier Fjellhøy til Se og Hør.

TRUSLENE FORTSETTER: Leviev og Fjellhøy krangler fram og tilbake. Truslene fortsetter. Foto: Privat
TRUSLENE FORTSETTER: Leviev og Fjellhøy krangler fram og tilbake. Truslene fortsetter. Foto: Privat Vis mer
LØGNER: Leviev på sin side hevder Fjellhøy sprer løgner om ham. Foto: Privat
LØGNER: Leviev på sin side hevder Fjellhøy sprer løgner om ham. Foto: Privat Vis mer

At dokumentaren har fått stor internasjonal suksess, har ført til at hun også får stor oppmerksomhet på sosiale medier. Noen har opprettet falske profiler av både henne, Sjøholm og Tinder-svindleren, og leker seg på internett, kan hun fortelle.

- Det var en som hadde lagt ut et bilde av meg og Pernilla som havna på en falsk Simon Leviev-konto og skrev «I miss you». Man må jo ha litt galgenhumor oppi dette. Det å kunne le av det også, har vært veldig viktig med tiden. Du kan ikke grave deg ned og bare være sur og lei deg for det som har skjedd med deg, forklarer hun.

FALSKE PROFILER: På Instagram finnes flere falske brukere med både Tinder-svindlerens og Fjellhøys navn. Foto: Skjermdump/Instagram
FALSKE PROFILER: På Instagram finnes flere falske brukere med både Tinder-svindlerens og Fjellhøys navn. Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

Opprettet pengeinnsamling

Etter VG-artikkelen og Netflix-dokumentaren, er det mange som har strukket ut ei hånd til de tre kvinnene for å hjelpe.

De har opprettet en pengeinnsamling, som i skrivende stund har fått inn nesten 850 000 kroner.

MANGE VIL HJELPE: Flere tusen mennesker har donert penger til de tre svindelofrene. Foto: Skjermdump/gofundme.com
MANGE VIL HJELPE: Flere tusen mennesker har donert penger til de tre svindelofrene. Foto: Skjermdump/gofundme.com Vis mer

Hun innrømmer at det å opprette en innsamling satt litt langt inne. Hun ønsker ikke å føle at hun tar penger fra andre.

- Jeg vet det er viktigere ting der ute som man kan støtte, og det er jeg helt enig i. Men hvis de har lyst til å hjelpe oss, så sier vi ikke nei, sier Fjellhøy.

En av grunnene til å opprette innsamlingen var at flere opprettet falske pengeinnsamlinger i kvinnenes navn, forteller hun.

- Det ble etter hvert slik at folk begynte å dele de falske innsamlingene med hverandre, og da blir du jo redd for at andre skal bli svindlet.

Etter at Netflix-dokumentaren kom ut, delte Leviev en kommentar på sin egen Instagram-profil, før denne skal ha blitt deaktivert. Der skal han ha takket for støtten han hadde mottatt, og ellers delt følgende melding, ifølge NME:

«Jeg vil dele min side av historien i løpet av de neste dagene, etter at jeg har funnet frem til den beste og mest respektfulle måten å fortelle den på, både for de involverte partene og meg selv. Frem til det - bevar et åpent sinn og et åpent hjerte».

Tre millioner kroner

Fjellhøy er dømt i retten til å betale tilbake gjelden til bankene, med unntak av én bank som har slettet gjelden hennes. Med en gjeld på tre millioner er Fjellhøy personlig konkurs i Storbritannia, der hun bor. Det har medført flere praktiske konsekvenser.

- Kredittscoren min er så dårlig, og her belager alt seg på kredittscore. Så hvis man leier, sjekker de kredittscore. Og er den på bånn, så blir det rett ut eller du kommer nederst i bunken.

TV-AKTUELL: Emma Ellingsen er med i «Bloggerne» igjen, og vi har tatt en prat med henne om alt og ingenting. Video: Rød Løper Vis mer

Konsekvensene strekker seg fra å skaffe mobilabonnement til å kjøpe en bolig.

- Det å kjøpe seg en bolig, det er noe jeg kanskje aldri vil få muligheten til. Det er en konsekvens jeg føler jeg har tatt.

Ny kjæreste

I dokumentaren kommer det frem at Leviev tilsynelatende lever sitt beste liv i Israel den dag i dag. Det fremkommer også i dokumentaren at han skal ha gått inn i en ny romantisk relasjon. Ifølge Cosmopolitan skal dette være den israelske modellen Kate Konlin, men forholdet skal ha tatt slutt, ifølge nettstedet.

- Hva tenker du om det?

- Vi har prøvd å strekke ut en hånd til henne på en veldig delikat måte, vi vet jo hvilken situasjon vi var i. Og bare sagt «stol på kvinnene, du har sikkert googlet kjæresten din sitt navn, stol på oss».

Og at nok en kvinne skulle havne i Levievs klør, var noe av det Fjellhøy ville unngå ved å stå frem offentlig med sin historie.

Hun mener europeisk politi ikke har gjort nok for å stoppe svindleren.

- Det er mange nye ofre som de har på sine skuldre. Han er god, dette er en kjent kriminell som lever livet i Israel. Det er veldig, veldig synd, mener hun.

Deler fortiden på date

Selv har ikke den Londonbaserte kvinnen mistet troen på ekte kjærlighet. Til tross for traumene, er hun fortsatt på Tinder.

- Det å møte en person som ham er jo veldig, veldig sjelden. Jeg har ikke fått tilbud om å hoppe på en privatjet igjen. Nå er jeg litt allergisk mot sånne ting, sier hun lattermildt.

Når Fjellhøy er på date nå, hender det at hun tar opp fortiden si.

PÅ TINDER: Det er lenge siden vi har hørt og sett «Paradise»-legenden Newa. Nå røper hun gode Tinder-knep. Reporter: Thea Hope. Video: Jonas Hammer/ Rød Løper Vis mer

- Jeg vet jo at jeg har en bagasje som ikke alle vil takle. Men sånn er det jo, du må jo bare finne noen som tar deg for den du er og det du har vært igjennom. Jeg elsker fremdeles dating, men jeg har ikke funnet drømmeprinsen ennå.

Og til tross for å ha blitt brent tidligere, vil ikke Fjellhøy la fortiden stå i veien for å ha tillit til andre mennesker.

ÅPEN: Fjellhøy velger å være åpen om fortiden og svindelen når hun er på date. Foto: Privat
ÅPEN: Fjellhøy velger å være åpen om fortiden og svindelen når hun er på date. Foto: Privat Vis mer

- Det er en av de tingene hvor jeg bare virkelig må finne ut av hvordan jeg skal komme meg videre og stole på folk igjen. Og da har jeg funnet ut at hvis jeg skal leve et fullverdig liv, og det har tatt noen år, så må jeg stole på folk. Hvis jeg møter en fyr i en bar eller ei ny venninne, så kan jeg ikke være redd og mistenksom. Men det har blitt mer vanskelig for meg å stole på politiet, det er mer der. Ting som jeg har stolt på før, at samfunnet skal passe på deg.

Fjellhøy mener folk er raske med å skylde på offeret for kriminelle handlinger. Hun er klar over at mange mener hun burde skjønt at Levievs liv med dyre biler, privatfly og storslåtte reiser kun var et spill for galleriet.

- Jeg tror denne situasjonen jeg var i var så ekstremt spesiell. Når man ser den utenfra, så kan jeg også sitte og se at det må ha vært helt «crazy» og gjøre narr av det. Men jeg levde det, jeg var faktisk i situasjonen. Det var jo trusler som jeg så og hørte og følte på kroppen. Han setter en ekstremt frykt i deg, forklarer hun.

Til dem som mener hun burde ha visst bedre, har hun følgende beskjed:

- De burde være glad for at de ikke har gått gjennom det selv, for det ønsker jeg ikke for noen. Det er en sinnssyk historie. Det var ikke røde flagg, fordi det var faktisk det jeg sto og levde i. Det var ikke bare en historie jeg fikk se på Netflix.

LES OGSÅ: Gjør som prinsesse Ingrid Alexandra

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer