- Liv kunne aldri vært Bond-pike

Roger Moore forklarer hvorfor Liv Ullmann ikke kunne vært hans motspiller.

PÅ NORGESBESØK: I løpet av Norgesbesøket fikk Roger Moore anledning til å treffe sin gode venninne Liv Ullmann. Foto: Tine Vatn/Seher.no
PÅ NORGESBESØK: I løpet av Norgesbesøket fikk Roger Moore anledning til å treffe sin gode venninne Liv Ullmann. Foto: Tine Vatn/Seher.no Vis mer
SEHER.NO: - Liv Ullmann er en veldig dyktig skuespiller, og hun er en varm person. Hun har så flotte øyne, de gnistrer. Det er så mye liv i dem, sier Sir Roger Moore (81) til Seher.no.

Den legendariske James Bond-skuespilleren er i Norge som et ledd i sin to måneder lange boksigneringsturné. Selvbiografien «My word is Bond» er kommet på norsk med tittelen «Mitt navn er Roger, Roger Moore».

I løpet av Norgesoppholdet fikk han anledning til å møte sin gode venninne den verdensberømte norske skuespilleren Liv Ullman (69) i studio hos Senkveld-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg.

Da Seher.no møter Moore lørdag morgen, spør vi om han tror Liv Ullmann kunne vært hans motspiller i agent 007-filmene.

- Liv Ullmann kunne aldri spilt Bond-pike, hun er en altfor god skuespiller til det!

- Bondpiker må være glamorøse. Liv er en slik varm og mild person. Hun har ikke helt den freidigheten en Bond-pike trenger. Hun er for snill, sier Moore.

Ville tilstander i Oslo
Roger Moore er for mange selveste "Mr Bond". Han er den skuespilleren som har  spilt James Bond i flest filmer. Han hadde rollen fra 1973 til 1985 da han spilte i sin syvende og siste Bond-film "A View to a Kill".

Men han var stor i Norge allerede på 60- og 70-tallet for sine roller i tv-seriene "Helgenen" og "Gullguttene".

Moore minnes en gang han landet i Norge i 1965. Da kom han seg ikke engang inn på flyplassen på grunn av alle menneskene som var troppet opp å se helten sin. Han måtte snike seg ut en nødutgang.

- Jeg var nesten som en Beatle den gangen, sier han om kjendisstatusen.

- I dag er det ikke slike tilstander lenger. Nå reiser vi rundt på kjøpesentere.

Privilegert liv
Roger Moore levendegjorde en James Bond som var elegant og humoristisk. Og godt humør er noe skuespilleren er velsignet med.

- Humoristisk sans er en gave. Det er ikke noe man kan lære seg, det er det genene våre som bestemmer, sier Moore.

Han vet at han har levd et privilegert liv, selv om oppveksten tilsynelatende kunne virke hard. Han var mye plaget av sykdom og andre verdenskrig kom nært innpå livet deres i London. Han vokste opp som enebarn og berømmer sine foreldre for å ha vært positive og glade mennesker.
Men et godt liv forplikter mener skuespilleren.

- Alle som er privilegerte har et ansvar, sier UNICEF-ambassadøren.

Jobber for fattige barn
De siste årene er Roger Moore vel så kjent for sitt iherdige arbeid FNs barnefond UNICEF. Det var et besøk i India på 80-tallet som vekket hans engasjement.

- Der møtte jeg en ung gutt som var blitt kidnappet fra landsbyen han bodde i sammen med flere barn. Disse barna fikk hender og føtter kappet av slik at de skulle bli tiggere. Det er helt
forferdelig at noen kan påtvinge andre et handikap, for at de skal gå og tigge for dem.

Roger Moore ble slått av den ekstremt store forskjellen mellom rike og fattige i India.

- Det irriterer meg når mennesker ignorerer de som er fattigere enn seg selv, sier Moore og oppfordrer alle til å bidra med det de har råd til.

Han er redd for at finanskrisen nå vil gjøre det vanskeligere å samle inn penger til gode formål fordi bedrifter lukker pengesekken.

Det mest ekstraavagante Roger Moore selv har kjøpt til seg selv var en en Rolls Royce.

- Og jeg likte den ikke en gang. Det var agenten min som mente at jeg burde ha en. På den første kjøreturen jeg hadde i den, stirret folk på meg hver gang jeg stoppet i et lyskryss. Det er den dumme bilen sin skyld tenkte jeg, men så husket jeg at jeg var fullt utkledd som julenisse - og at det kanskje var derfor folk stirret på meg, ler 81-åringen.

Så snart han nå er ferdig med turneen skal han hjem til Sveits, hvor han bor sammen med sin svenske kone Kristina, og feire jul igjen. Da blir huset fullt av barn og barnebarn. Og hvem
kommer til å stå på kjøkkenet hele kvelden og lage mat?

Jo det er selveste Moore, Roger Moore.

- Det er fordi jeg hater å vaske opp, ler han.

LES OGSÅ: Moden flørt for Bond