STATEN BETALER: Wenche Foss' begravelse blir finansiert av staten. Det ble bestemt mandag. Foto: SCANPIX
STATEN BETALER: Wenche Foss' begravelse blir finansiert av staten. Det ble bestemt mandag. Foto: SCANPIX Vis mer

Lise Fjeldstad fikk det som hun ville

Wenche Foss begraves på statens regning.

Publisert
SEHER.NO: Mandag formiddag kom nyheten om at hele Norges Wenche Foss har gått bort - 93 år gammel. Bortgangen har skapt sterke reaksjoner, og flere av teaterdivaens venner og kollegaer har ikke lagt skjul på at de er i sorg over mandagens nyhet.

Deriblant skuespillerkollega, Lise Fjeldstad.

- Det er forferdelig trist. Ingen kan erstatte Wenche. Hun var et uerstattelig menneske i ordets viktigste forstand. Hun strålte, og strålte også på oss andre så vi følte oss bedre, forteller Fjeldstad til Seher.no.
          

Wenche Foss har i en årrekke vært en av de mest betydningsfulle menneskene her i landet, både på og utenfor teaterscenen. Derfor mente også Fjeldstad at staten bør bære det økonomiske ansvaret for bisettelsen.

- Ja, det synes jeg. Wenche var en institusjon i seg selv. Hun var en ener, ikke bare som skuespillerinne, men også som menneske. Hun har betydd mye for svakerestilte i Norge, og hun har brukt sin posisjon til å hjelpe andre. Jeg kan ikke tenke meg andre som har stått så mye på de svakes side som henne. Hun var enestående. Hun var en dronning både på scenen og i livet, sier Fjeldstad til Seher.no.

Hos både statsministerens kontor og kulturdepertementet uttrykte man usikkerhet rundt hvorvidt staten ville stå for utgiftene rundt begravelsen. Like etter at Seher.no var i kontakt med Horn og Fjeldstad mandag ettermiddag, bekrefter kulturdepartementet på sine nettsider at så vil skje.


Wenche Foss sine etterlate fikk nemlig i dag tilbud fra regjeringen om at teaterdivaen får begravelse på statens regning. Statsminister Jens Stoltenberg sier ifølge VG Nett at regjeringen har besluttet at Wenche Foss skal få begravelse på statens bekostning.

- Wenche Foss spente vidt som skuespiller, fra det klassiske til det folkelige. Hennes entusiasme og glødende engasjement var vi aldri i tvil om. Ved siden av sitt mangfoldige skuespillerliv var hun også en tydelig stemme i offentligheten. Blant annet bidro hun til økt åpenhet om sin utviklingshemmede sønn, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Ellen Horn, som tidligere har fungert som kulturminister for Arbeiderpartiet og som sjef for Wenche Foss på Nationalteatret, legger til Seher.no ikke skjul på at hun nå sørger over nyheten som slo ned mandag.

- Jeg synes det er veldig, veldig tungt, og jeg har problemer med å forstå at hun ikke er her mer. Men jeg tror det var godt for henne å få hvile nå, selv om det er ganske sjokkerende og sørgelig at hun ikke er her mer, mener hun.


Horn har hatt mye kontakt med Foss mens hun har ligget på sykehuset, og var senest forrige uke å besøkte henne på sykehuset.

- Hun lengtet nå tror jeg. Jeg tror hun følte seg klar for å sovne inn, svarer Ellen Horn på Seher.nos spørsmål om hvordan Foss hadde det den siste tiden.

- Synes du staten bør stå for det økonomiske rundt begravelsen?

- Det får staten bestemme. Men jeg synes ikke det er unaturlig, nei, sa hun til Seher.no før beslutningen var fattet.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Hun lengtet etter å få fred  


Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer