GODE KOLLEGER: Første gang Barkhad Abdi møtte Tom Hanks var også første gang rollefigurene deres møttes - i kaprings-scenen i «Captain Phillips». Hanks har vært en stor inspirasjon og støttespiller for den Oscar-nominerte 28-åringen. Her sammen på Governors Awards i Hollywood i november. Foto: Stella Pictures
GODE KOLLEGER: Første gang Barkhad Abdi møtte Tom Hanks var også første gang rollefigurene deres møttes - i kaprings-scenen i «Captain Phillips». Hanks har vært en stor inspirasjon og støttespiller for den Oscar-nominerte 28-åringen. Her sammen på Governors Awards i Hollywood i november. Foto: Stella PicturesVis mer

Limo-sjåføren som ble Oscar-nominert

Barkhad Abdi har gått fra et brokete rulleblad til et utall nominasjoner for sin aller første filmrolle.

SEOGHØR.NO: Den somaliske skuespilleren Barkhad Abdi (28) har vært igjennom en reise som like gjerne kunne vært hentet fra en Hollywood-film.

28-åringen er blant de heteste kandidatene til å vinne Oscar for beste mannlige birolle når Oscar-utdelingen arrangeres natt til mandag norsk tid.

Rollen som piratlederen Abduwali Muse i «Captain Phillips» er Abdis første rolle noensinne, men prestasjonen har allerede sikret ham en BAFTA, en SAG Awards-nominasjon og 15 andre priser eller nominasjoner.

Fra sjåfør til filmstjerne

Veien til den røde løperen har vært svært mangslungen for 28-åringen, som flyktet fra borgerkrigen i Somalia som 7-åring. Da han var 14 flyttet han og familien videre fra Jemen og til Minneapolis i den amerikanske delstaten Minnesota.

UVIRKELIG: Barkhad Adbi har gått fra å skysse fiffen rundt i limousine til å posere med filmstjerner som Emma Thompson.  Foto: Stella Pictures
UVIRKELIG: Barkhad Adbi har gått fra å skysse fiffen rundt i limousine til å posere med filmstjerner som Emma Thompson. Foto: Stella Pictures Vis mer

Der jobbet Abdi som selger i en mobiltelefonbutikk sammen med sin bror, som DJ og som limousine-sjåfør: Den siste jobben han hadde før han inntok filmsettet til stjerneregissør Paul Greengrass sammen med superstjernen Tom Hanks.

- For meg var det et absolutt eventyr og veldig morsomt. Jeg nøt å spille inn filmen, forteller han til The Daily Beast.

Den ferske skuespilleren forteller at han hadde lite selvtillit på filmsettet, og at han var for nervøs til å se scenene etter at de var spilt inn. Dét å spille mot en Hollywood-stjerne hjalp ham imidlertid med å prestere.

- Tom Hanks er en stor stjerne og har vært det lenge. Å spille mot ham gjorde at jeg følte at jeg kunne være det beste jeg klarer. Jeg lærte masse av ham - ikke minst at uansett hvor stor du blir, bør du alltid jobbe hardt, sier Abdi i intervjuet.

Priser og politi-klammeri

Det er noe nesten utrolig ved den vendingen som livet til den unge mannen har tatt. Ydmykhet og takknemlighet ser ut til å prege den svært ferske filmstjernen, som bedyrer at han ikke vil vinne Oscar for sin første rolle.

HYLLES: Abdi lagde filmer mens han gikk på skolen i Minneapolis, men da en audition bragte ham til «Captain Phillips» var han fersk foran kamera. Her avbildet med sin Critics Circle Film Award i London i februar. Foto: Stella Pictures
HYLLES: Abdi lagde filmer mens han gikk på skolen i Minneapolis, men da en audition bragte ham til «Captain Phillips» var han fersk foran kamera. Her avbildet med sin Critics Circle Film Award i London i februar. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Dette er mitt første år. Det ville vært grådig å si at jeg ville vinne. Jeg vil ikke vinne. Hvis jeg sa dét, ville det vært å be om for mye, understreker han.

28-åringen har et brokete rulleblad, med to fengselsopphold og en narkotika-tiltale mot seg, ifølge DailyMail. Han har også vært tiltalt for kortsvindel og for å ha oppgitt falskt navn til politiet, skriver The Daily Beast.

Men traumatiske krigsopplevelser og klammeri med lovens lange arm har altså ikke stukket for store kjepper i hjulene for Barkhad Abdi.

- Jeg ser tilbake på den tiden og tenker at det gjorde meg til den jeg er nå. Feilene våre former oss. Du gjør en feil og så gjør det deg til et bedre menneske, forteller Abdi til The Daily Beast om problemene med politiet.

LES OGSÅ: Kjolene, sjokkene og favorittene