«Norges tøffeste»-vinner i stupeulykke i Oslo:

Lillebroren lam i ulykke: - Jeg klarte ikke passe på deg nå

Geir Kåre Nyland ble lam etter en tragisk stupeulykke i Oslo forrige uke. Nå snakker realityvinnerens storesøster ut om den brutale hendelsen.

BRUTALT ÆRLIG: Geir Kåre Nyland fikk livet snudd på hodet forrige helg. Her sammen med storesøster Zekiye Nyland. Foto: Privat
BRUTALT ÆRLIG: Geir Kåre Nyland fikk livet snudd på hodet forrige helg. Her sammen med storesøster Zekiye Nyland. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg fikk telefon fra mamma på kvelden, søndag. Jeg fikk vondt i magen. Jeg bare visste», skriver Zekiye Nyland på Instagram.

Hun er storesøsteren til den tidligere vinneren av TV-serien «Norges tøffeste» og MMA-utøver Geir Kåre Nyland. Hun skriver det svært gripende innlegget i forbindelse med brorens tragiske ulykke forrige helg.

Overfor Se og Hør forteller hun i dag mer om den siste dramatiske uken.

Nyheten om at Geir Kåre hadde skadet seg stygt ble kjent tidligere denne uken. Som hundrevis av andre hygget han seg med venner i sommervarmen ved Munch-museet i Oslo, men da han stupte fra brygga gikk det så galt som det kunne gå:

Sportsutøveren traff bunnen med hodet først og skadet seg stygt. Foran sjokkerte tilskuere ble han fraktet med ambulanse og hastet til sykehus, hvor det ble konstatert brudd i ryggen.

I NYHETENE: Det var TV 2 som først meldte om den alvorlige stupeulykken i havnebassenget i Oslo. Da var det foreløpig ikke kjent hvem den alvorlig skadde var. Faksimile: TV 2.no
I NYHETENE: Det var TV 2 som først meldte om den alvorlige stupeulykken i havnebassenget i Oslo. Da var det foreløpig ikke kjent hvem den alvorlig skadde var. Faksimile: TV 2.no Vis mer

Han ble operert mandag, men er foreløpig lam fra brystet og ned. Storesøster Zekiye skriver på Instagram at verden sto stille da hun mottok beskjeden om brorens ulykke. Hjertet hamret nesten utenpå kroppen hennes.

«Panikken spredde seg. Jeg klarte ikke passe på deg nå», fortsetter hun.

- Kan ikke reise hjem

Overfor Se og Hør forteller Zekiye at hun var i bursdagsselskap en time fra hjembyen sin da hun mottok sjokkbeskjeden. Det var moren som ringte, og der og da stoppet alt opp.

- Jeg kjente at det smalt i magen og jeg fikk panikk, men samtidig skjønte jeg at noen av oss måtte holde hodet over vann, forteller hun, og legger til at hun og moren kjørte hele natten for å komme til broren.

Zekiye er fremdeles i Oslo slik at hun er i nærheten av lillebroren - og her blir hun på ubestemt tid.

HASTET TIL OSLO: Mens Geir Kåre ble hastet til sykehus, reiste storesøsteren og moren raskt hjemmefra for å komme nærmere han. Foto: Privat
HASTET TIL OSLO: Mens Geir Kåre ble hastet til sykehus, reiste storesøsteren og moren raskt hjemmefra for å komme nærmere han. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kan ikke reise hjem nå, for da vet jeg at jeg ikke har det bra. Jeg må først ha mer kontroll på situasjonen, sier hun, og forteller at familien totalt får besøke han en time hver dag.

- Lever i helvete

Etter å ha kjørt hjemmefra for å komme til Geir Kåre, prøvde storesøsteren å visualisere hvordan det ville være å se ham for første gang etter ulykken. Det er vanskelig for henne å beskrive de voldsomme inntrykkene, og hvordan det spente seg i kroppen for hvert skritt hun nærmet seg lillebrorens seng.

- GRUET MEG: Zekiye forteller at det var grusomt å se broren etter ulykken. Foto: Privat
- GRUET MEG: Zekiye forteller at det var grusomt å se broren etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg kom inn gruet jeg meg skikkelig. Jeg visste at da jeg så ham så ble det hele en realitet. Jeg følte meg helt hjelpeløs. Selvsagt var det helt forferdelig grusomt å se ham, jeg har ikke ord. Det å se en så fantastisk sterk gutt som ligger der helt hjelpeløs …

På spørsmål om hvordan hun som storesøster har det oppi alt, forklarer Zekiye at hun prøver å ikke kjenne etter, fordi alt handler om Geir Kåre.

- Han lever i helvete nå, og hvis jeg skal kjenne på hvordan jeg har det, bryter jeg sammen. Og da vil jeg ikke fungere for noen av dem som trenger meg akkurat nå, forklarer hun, og fortsetter:

- Jeg kjenner at jeg ofte må trekke pusten dypt for jeg har lyst til å knuse noe eller miste det helt, men jeg prøver å være sterk. Hvordan jeg har det, er ikke viktigst nå. Det kan jeg tenke på senere.

Innsamling

Helt siden den tragiske ulykken først ble kjent, har Geir Kåres nærmeste familie og store vennekrets startet arbeidet med å planlegge fremtiden hans. Men ekstra rørende er det ifølge søsteren at også ukjente over hele landet har samlet seg og sendt penger til Geir Kåre gjennom en innsamling på fellesskapet Spleis.

Aksjonen ble startet for å hjelpe toppidrettsutøveren på veien tilbake til et så normalt liv som mulig. Da Se og Hør snakket med Zekiye i helgen, kunne hun fortelle at innsamlingen allerede har resultert i over en million kroner.

INNSAMLIG: Emil Meek har startet innsamling på Spleis for kompisen. Her er Emil avbildet med Zekiye og Geir Kåre. Foto: Privat
INNSAMLIG: Emil Meek har startet innsamling på Spleis for kompisen. Her er Emil avbildet med Zekiye og Geir Kåre. Foto: Privat Vis mer

- Det er rørende at så mange vil hjelpe. De midlene som kommer inn nå, er helt avgjørende. Vi har mye i vente som vi ikke kan forestille oss med kostnader, tilrettelegging og bruk av helsetjenesten som vi ikke får dekket, sier hun.

- Det er en rekke ting som vil koste ekstremt mye penger i fremtiden. Det å være i en kritisk og sårbar situasjon, og samtidig ha så lite visshet om hva som venter i fremtiden som lam, er utrolig krevende. Om man i tillegg skal ha økonomiske utfordringer, er jeg redd det kan føre til at man vil gi opp. Så det at folk bidrar er livsnødvendig for oss, fortsetter hun.

ENORM STØTTE: Geir Kåre, Zekiye og familien har mottatt en enorm støtte fra det norske folk. I skrivende stund er det samlet inn over 1,2 millioner kroner. Foto: Privat
ENORM STØTTE: Geir Kåre, Zekiye og familien har mottatt en enorm støtte fra det norske folk. I skrivende stund er det samlet inn over 1,2 millioner kroner. Foto: Privat Vis mer

Kjærligheten og støtten som de nå mottar varmer hele familien.

- Vi har aldri opplevd noe lignende. Mennesker viser seg fra sin beste side i en så kritisk situasjon.

Zekiye sier at pengene er en ting, men innrømmer at all kjærligheten og omsorgen de mottar er det største.

- Folk kommer hjem til oss og gjør det praktiske vi som pårørende ikke klarer å tenke på fordi vi lever fra time til time. Vi har et helt nettverk som passer på oss. Vi føler oss ivaretatt og sett - det er så stort. Og det som løfter Geir Kåre nå, er all kjærligheten folk rundt ham viser, forteller hun.

- Ekstremt familiekjær

- Hvordan vil du beskrive Geir Kåre som lillebror og person?

- Et unikum. Han er så glad i livet, og elsket å leve. Han er en ekstremt utadvendt, uredd, energisk og nysgjerrig type. Han er varm, elsker å treffe mennesker med et helt åpent sinn og hjerte. Det kan være hva som helst. Han snakker godt med alle han treffer - uansett hvor, sier hun.

- ET UNIKUM: Zekiye beskriver lillebroren i svært varme ordelag. Her sammen da de bodde på Nes som barn - bare tre og fire år gamle. Foto: Privat
- ET UNIKUM: Zekiye beskriver lillebroren i svært varme ordelag. Her sammen da de bodde på Nes som barn - bare tre og fire år gamle. Foto: Privat Vis mer

Zekiye forteller at lillebroren oppriktig er interessert i personer han treffer, og at han er utrolig dedikert i eget og andres liv.

- Han er ekstremt familiekjær og har alltid ønsket å bidra. Vi har vært alene med mamma og søsknene våre hele veien. Han har sett henne slite og ønsker å gi noe tilbake. Det å hjelpe henne har vært hans største motivasjon. Det sier noe om ham, mener søsteren.

KJÆRLIGHET: Geir Kåre og Zekiye på Ørpetveit hos faren som barn. Foto: Privat
KJÆRLIGHET: Geir Kåre og Zekiye på Ørpetveit hos faren som barn. Foto: Privat Vis mer

Hun understreker samtidig at det også viser hvem broren er, når ulykken hans har rørt så mange over hele landet.

- Vi føler oss heldige oppi alt, sier hun.

Midt under intervjuet ringer Geir Kåre, og Zekiye vil naturligvis prioritere samtalen med broren. Når hun så fortsetter intervjuet forteller hun at han «har det helt jævlig» og at «han lever i helvete».

- Han er ufattelig redd. Det gjentar han, sier hun.

SØSTER OG BROR: Zekiye og Geir Kåre på hytta på Sørlandet. Her var de halvannet og to/tre måneder gamle. Foto: Privat
SØSTER OG BROR: Zekiye og Geir Kåre på hytta på Sørlandet. Her var de halvannet og to/tre måneder gamle. Foto: Privat Vis mer

Vil lage dokumentar

Veien videre for Geir Kåre går til Sunnaas for opptrening. Dette har idrettsutøveren startet med allerede på sykehuset.

- Geir Kåre er veldig motivert for å komme til Sunnaas for da kan han jobbe mot ett klart mål - både mentalt og fysisk. De har så vidt begynt å sette han opp i senga, det klarer han nemlig ikke selv, forteller hun.

Geir Kåre, som altså fikk livet snudd på hodet forrige helg, ønsker ifølge søsteren å gi noe tilbake til alle som har støttet ham så langt.

- Han ønsker å lage en dokumentar hvor man får følge ham. Han føler han må gi noe tilbake til alle som gir, og vil at folk skal få være med reisen på en ærlig og åpen måte, sier Zekyie Nyland, som avslutningsvis forteller at både hun og Geir Kåre deler åpent og ærlig på Instagram.

LES OGSÅ: Ny glede etter tragedien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer