­

Lill-Babs er død

Den svenske artisten gikk bort etter kort tids sykdom.

GIKK BORT: Den svenske sangeren Barbro Margareta Svensson, bedre kjent som Lill-Babs, er død. Hun sovnet stille inn 80 år gammel etter kort tids sykdom.Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
GIKK BORT: Den svenske sangeren Barbro Margareta Svensson, bedre kjent som Lill-Babs, er død. Hun sovnet stille inn 80 år gammel etter kort tids sykdom.Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Den svenske artisten Lill-Babs Svensson er død, 80 år gammel. Det melder datteren hennes, programleder Kristin Kaspersen, på Instagram.

Den svenske avisen Expressen var først ute med å omtale saken.

I innlegget på Instagram skriver Kaspersen at moren hennes sovnet stille og rolig inn i formiddag etter kort tids sykdom.

Artisten, som egentlig heter Barbro Margareta Svensson, huskes godt for låtene «Är du kär i meg ännu, Klas-Göran?», «Älaskade ängel» og «April, april».

Hun har blant annet fått kongens fortjenestemedalje for sin innsats, og ble i fjor innlemmet i Swedish Music Hall of Fame. I 1953 opptrådte hun også med The Beatles. Hun har også samarbeidet med en rekke norske artister, deriblant Wenche Myhre og Rune Larsen.

NORGESVENN: Lill-Babs på scenen under Chat Noirs 75-årsjubileum i 1987.
Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
NORGESVENN: Lill-Babs på scenen under Chat Noirs 75-årsjubileum i 1987. Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer

Oppdaget kreft

I starten av mars ble den folkekjære artisten innlagt på sykehus med hjerteproblemer, få dager før 80-årsdagen sin. Mens hun lå på sykehuset, ble det ifølge datteren oppdaget at Lill-Babs hadde kreft.

Også en av Lill-Babs andre døtre, Malin Berghagen, har delt dødsbudskapet på Instagram. Det gjør hun med samme tekst som Kristin Kaspersen:

- Hjertet hennes har slått mange skjønne slag for publikum, familien, kollegene og vennene, men nå får det hvile. Mamma ble innlagt akutt for hjertesvikt og da ble det oppdaget ondartet kreft.

- En kombinasjon som ble for tøff for vår ellers så sta og sterke mamma. Familien har vært hos mamma hver dag siden hun kom til sykehuset, og hun sovnet stille og rolig inn på formiddagen. Nå hviler hennes sjel hos mamma Brita. Nå trenger vi i familien tid til sorgen vår, og vi ber om at den respekteres. Kjærlighet, heter det blant annet i Instagram-innlegget.

Den rørende teksten er signert Lill-Babs sine tre døtre, Kristin Kaspersen, Malin Berghagen og Monica Svensson.

Saken fortsetter nedenfor.

- Kommer til å savne

Kondolansene har allerede begynt å strømme på. Elisabeth Andreassen, bedre kjent som Bettan, var en nær venn av artisten.

Hun har kjent Lill-Babs i mange år, både privat og profesjonelt, og mottar dødsbudskapet med stor sorg.

- Hun var i alles hjerter, og var et menneske som alltid tenkte på andre først. Da vi var på turné sammen sørget hun alltid for at alle andre hadde det bra, og ville hjelpe til med alt, som å stryke klærne våre. Jeg har alltid vært inspirert av henne, vi har grått og ledd sammen mange ganger, og jeg kommer til å savne henne veldig mye, sier hun til Se og Hør.

Etter at Lill-Babs ble innlagt på sykehus for en knapp måned siden, delte for øvrig Bettan et innlegg på Instagram der hun og døtrene, Anna og Nora, ønsket sangstjernen god bedring.

Saken fortsetter nedenfor.

Helsetrøbbel

Det er flere år siden Lill-Babs fikk beskjed om at hun hadde hjerteproblemer. I 2004 kollapset hun under en konsert i Stockholm, og legene slo da fast at hun led av hjerteflimmer.

Tilstanden er en rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre som medfører at forkamrene pumper raskt, uregelmessig og med liten pumpekraft.

- Hun ligger til observasjon og de utfører en rekke tester, sa artistens manager da hun ble innlagt på sykehuset i starten av mars.

Den folkekjære sangeren har tidligere snakket om hjerteproblemene sine.

- For meg har det hjulpet å få tips fra andre, og å få kontakt med spesialister. Det er viktig å føle seg trygg med behandlingen man får. La ikke diagnosen begrense deg, har hun sagt til avisen Status, ifølge Expressen.

- Jeg har lært meg å høre på kroppen min, og for det meste sier den at det går helt utmerket å takke ja til underholdningsoppdrag, sa hun videre.

Saken fortsetter under bildet.

LANG KARRIERE: Lill-Babs gjestet NRK-programmet «TV9» høsten 1969. På dette tidspunktet var hun gift med den norske fotballkeeperen Kjell Kaspersen. Foto: Ivar Aaserud / NTB Scanpix
LANG KARRIERE: Lill-Babs gjestet NRK-programmet «TV9» høsten 1969. På dette tidspunktet var hun gift med den norske fotballkeeperen Kjell Kaspersen. Foto: Ivar Aaserud / NTB Scanpix Vis mer

Åpenhjertig i dokumentarserie

I desember ble dokumentaren «Lill-Babs - Leva livet» ​sendt på svenske TV4, som var en hyllest i forbindelse med at artisten fylte 80 år den 9. mars.

I dokumentarserien forteller den populære og fargerike sangeren blant annet om hvor tungt det var å finne ut at hun var gravid som 16-åring, samtidig som hun nettopp hadde fått sjansen til å skape seg en stjernekarriere.

Året var 1954, og å bli gravid utenfor ekteskap var ikke allment akseptert.

- Jeg hadde fått drømmesjansen som sanger i Stockholm og jeg var 16 år, men hadde akkurat oppdaget at jeg ventet barn. Hva skulle mamma, pappa ... før det kom så langt at mamma kom for å se til meg ... jeg ville bare bort, sa hun, ifølge Aftonbladet.

I dokumentarserien fortalte hun også at hun var så fortvilet over situasjonen at hun vurderte å ta sitt eget liv. Plutselig var det imidlertid noe som fikk henne til å ombestemme seg.

- Da kjenner jeg noe som bobler, jeg bare kjenner det: «Nei, jeg gjør det ikke», minnes sangstjernen i dokumentarserien, og fortsetter:

- Siden har jeg tenkt: «Hva søren tenkte jeg på? Hva slags dumheter var dette?». I ettertid fatter jeg ikke hvordan jeg kunne tenkte tanken, ta livet sitt.

VAR GIFT MED NORDMANN: Lill-Babs var gift med den daværende norske landslagskeeperen Kjell Kaspersen på slutten av 1960- og starten av 1970-tallet. De to fikk datteren Kristin sammen. Foto: NTB Scanpix
VAR GIFT MED NORDMANN: Lill-Babs var gift med den daværende norske landslagskeeperen Kjell Kaspersen på slutten av 1960- og starten av 1970-tallet. De to fikk datteren Kristin sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen måneder senere ble Lill-Babs mor for første gang, til eldstedatteren Monica Svensson.

Siden den gang har hun altså fått datteren Malin Berghagen med sin første ektemann, Lasse Berghagen (72), og datteren Kristin Kaspersen med sin andre ektemann, den tidligere norske fotballspilleren Kjell Kaspersen (78).

LES OGSÅ: - Det var som å falle skikkelig i bakken