Marte Bratberg:

- Liker det ikke i det hele tatt

Marte Bratberg deler ærlig om sine erfaringer med mammakroppen etter fødsel.

ÅPNER SEG: Marte Bratberg fødte nylig sitt første barn, og forteller ærlig om sine erfaringer med mammakroppen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
ÅPNER SEG: Marte Bratberg fødte nylig sitt første barn, og forteller ærlig om sine erfaringer med mammakroppen. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble det kjent at TV-profil og «God kveld Norge»-programleder Marte Bratberg (31) og samboeren hadde fått sitt første barn.

Nyheten delte hun i podkasten «Janka og Martes podkast», som hun har sammen med venninnen Janka Polliani (42), i en episode som fikk navnet «Marte har blitt mamma».

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

I etterkant har Bratberg delt litt om det å bli mor for første gang, men i en bonusepisode av podkasten, som ble sluppet fredag morgen på Podimo, pratet venninnene åpent og ærlig om mammakroppen.

Og det har vært mye snakk om mammakroppen. Flere har de siste årene gått i bresjen for å normalisere både hengepupper, strekkmerker og andre endringer kroppen utsettes for gjennom et langt svangerskap.

Diskusjonen toppet seg imidlertid da Caroline Berg Eriksen (34) delte et bilde av seg selv hvor hun poserte i undertøy og hadde flat mage bare fire dager etter hun hadde født første gang. Også etter fødsel nummer to postet hun et liknende bilde:

«Jeg er så lei av å lese artikler om hvordan ekte kropper skal se ut etter en fødsel. Hvorfor er det bare ok for noen kvinner å legge ut bilder og være stolt av kroppen sin, men ikke for andre? Når skal vi innse at det ikke er noe som er galt etter rett når det kommer til dette emnet?», skrev Eriksen på Instagram den gang.

ONLYFANS: Fenomenet «OnlyFans» vekker sterke reaksjoner. Programleder Jenny Emilie Aas inviterer til debatt. Medvirkende: Benedicte Haugaard, Thale Myhre og Håvard Kvernaas Bakken. Vis mer

«Fjortis-svette »

Bratberg forteller at for henne tok det en måned å komme inn sine gamle jeans, men at hun fortsatt sitter med knappen oppe.

- Jeg føler det har gått ganske bra, samtidig har jeg ikke kjempeselvtillit når jeg tusler rundt i trusa. Det er slapp rumpe og slapp mage. Det har gått en måned siden fødselen men jeg har fortsatt en liten pølse på magen, ler hun.

Begge to understreker at det absolutt viktigste etter en fødsel er at barnet er friskt og sunt, men legger til at det må være helt lov til å føle på ting.

ÅPEN: Podcastere Janka Polliani (t.v.) og Marte Bratberg deler åpent om deres opplvelser knyttet til mammakroppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPEN: Podcastere Janka Polliani (t.v.) og Marte Bratberg deler åpent om deres opplvelser knyttet til mammakroppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Jeg hadde gledet meg til å få større pupper, men jeg liker det ikke i det hele tatt. De er tunge, de henger og de spruter melk. I dag våknet jeg i en melkepøl og det lukter surt. Jeg føler meg null digg, forklarer Bratberg, og legger til at hun lukter «fjortis-svette» når hun ammer.

Se og Hør har vært i kontakt med pressekontakt i Podimo, Marie Langebeck, som opplyser om at Marte Bratberg ikke har anledning til å gi kommentar.

GRAVIDNYHET: I denne ukens «Funkyfam» får vi se hvordan Jørgine «Funkygine» Vasstrand reagerer når hun forstår at hun er gravid for fjerde gang. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Vil normalisere mammakroppen

Polliani, som selv har født to barn, deler også åpent om sine erfaringer. Hun opplevde blant annet å få delte magemuskler og navlebrokk og måtte gjennomgå en stor operasjon for å fikse det.

Overfor Se og Hør forteller Polliani at det trolig er mange som har mye følelser og tanker rundt det at kroppen endrer seg etter en fødsel, og påpeker at det er viktig å snakke om.

- Ved å være åpne om de fysiske utfordringene, og det at man kanskje ikke føler seg helt hjemme i egen kropp, håper jeg vi kan være med på å normalisere mammakroppen, og kanskje inspirere flere til å snakke om sine erfaringer, fortsetter 42-åringen, og legger til:

- Det er viktig å understreke at alle har sine opplevelser rundt mammakroppen, og alt skal være lov å snakke om og føle på, uansett.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», har mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

- Hva har vært mest utfordrende for din del?

- Etter fødsel hadde jeg mye fysiske utfordringer og smerter. Jeg fikk splittende magemuskler og navleblokk. Det at kroppen min ikke fungerte som den skulle gjorde at jeg måtte gjennom en operasjon. Jeg føler fortsatt, ti år senere, at jeg har mammakropp, og for meg tok det lang tid å akseptere og bli glad i kroppen min som den er, svarer Polliani.

Hun legger videre til at selv om hun hadde en del fysiske utfordringer i etterkant av fødsel, er hun veldig fascinert over hvor fantastisk kvinnekroppen, hva den klarer å utrette, samt hvor sterkt morsinstinktet er og hvordan livet plutselig får en helt ny mening.

DRITSKUMMELT: Cecilie Kåss Furuseth avslørte 30. desember i fjor at hun hadde blitt mor til en liten gutt. Her har hun vært på «P3morgen» og snakket om fødselen. Video: NRK Vis mer

Under podkast-episoden spør Polliani også Bratberg hva som overrasket henne mest etter fødselen:

- Det mest åpenbare er selvfølgelig at jeg ikke satt på rumpa hele første uka fordi det er vondt i tissen. Jeg har faktisk litt vondt i tissen enda, jeg kjenner det hvis jeg beveger meg når jeg sitter.

LES OGSÅ: Herman Flesvig avslører framtidsplaner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer