DØDE I 2009: Hollywood-stjerna Brittany Murphy døde brått like før jul i 2009. Fortsatt er det uoppklarte detaljer rundt skuespillerens dødsfall. Foto: Ian West/ PA/ NTB scanpix
DØDE I 2009: Hollywood-stjerna Brittany Murphy døde brått like før jul i 2009. Fortsatt er det uoppklarte detaljer rundt skuespillerens dødsfall. Foto: Ian West/ PA/ NTB scanpixVis mer

Brittany Murphy:

Like før jul i 2009 døde Brittany Murphy (32) brått. Fortsatt er dødsfallet omsluttet av mystikk

Fem måneder senere døde ektemannen Simon Monjack under liknende omstendigheter.

(Seoghør.no): Like før julen i 2009 kom nyheten om at Hollywood-stjernen Brittany Murphy hadde dødd, brått og uventet, bare 32 år gammel.

Den unge skuespilleren hadde bekledd flere titalls roller før sin død, og hadde gjort seg bemerket i filmer som «Clueless», «Girl, Interrupted», «8 Mile» og «Sin City».

Knappe fem måneder etter Murphys dødsfall, døde også ektemannen hennes gjennom to og et halvt år, Simon Monjack. Omstendighetene rundt dødsfallet hans minnet om Murphys, hvis død har vært preget av mystikk siden den desemberdagen i 2009.

«Naturlig død»

Da Murphys død først ble kjent, opplyste politiet i Los Angeles at hun hadde dødd av hjertestans. Ifølge nettstedet TMZ mottok nødsentralen i byen et nødanrop fra Murphys hjem klokka åtte om morgenen søndag 20. desember.

Hollywood-stjernen ble fraktet til Cedars Sinai-sykehuset, og hun ble forsøkt gjenopplivet på vei til dit, men like over klokka ti om formiddagen ble hun erklært død.

Murphys kropp ble obdusert dagen etter, og ifølge rettsmedisineren hadde 32-åringen dødd av «naturlige årsaker», ettersom hun hadde lidd av både lungebetennelse og anemi (blodmangel, journ.anm.), ifølge CNN og E!News.

DØDE ÅRET ETTER: Brittany Murphy avbildet med ektemann Simon Monjack på en motevisning i Los Angeles i februar 2008. Foto: Reuters/ NTB scanpix
DØDE ÅRET ETTER: Brittany Murphy avbildet med ektemann Simon Monjack på en motevisning i Los Angeles i februar 2008. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Den fullstendige obduksjonsrapporten, som kom i februar 2010, avdekket ytterligere funn. Det ble det konkludert med at skuespilleren sluttet å puste som følge av lungebetennelse, anemi - og inntak av ulike medisiner, som smertestillende og febernedsettende.

Mannen som skal være den avdøde filmstjernens biologiske far, Angelo Bertolotti, lot seg imidlertid ikke overbevise av rettsmedisinerens konklusjoner.

Hevdet stjerna ble myrdet

I 2013 fikk han Murphys hår testet i et uavhengig laboratorium, og i laboratorierapporten het det at det ble funnet forhøyede nivåer av ti ulike tungmetaller i prøven. Et av dem var barium, som blant annet finnes i rottegift.

Ifølge ABC News, som siterte fra rapporten, konkluderte den med at tilstedeværelsen av tungmetallene var mystisk:

Enten var det snakk om en tilfeldig, samtidig eksponering for tungmetallene, eller så var det snakk om at en person - «trolig med et kriminelt motiv» - sto bak eksponeringen for disse metallene.

- Jeg har en følelse av at det virkelig var en mordsituasjon her. Det er gift, ja, jeg vet det, uttalte Bertolotti til «Good Morning America».

Den overraskende rapporten klarte imidlertid ikke å kaste et oppklarende lys over Brittany Murphys brå død.

Raste mot forgiftningspåstander

Assisterende sjefsrettsmedisiner i Los Angeles, Ed Winter, uttalte til E!News at han kjente til den uavhengige laboratorieprøven. Han ville imidlertid ikke være med på at funnet av tungmetaller var mistenkelig:

- Det ble fastslått at det kom fra [hår]farge. Hun ble ikke forgiftet, og vi står fast ved dødsårsaken, fastslo Winter.

Den profilerte rettspatologen Cyril Wecht mente på sin side at testresultatene fra det uavhengige laboratoriet var pålitelige, og at det var rettsmedisinerens plikt å gjøre egne undersøkelser for eventuelt å tilbakevise testresultatene:

- Obduksjonsrapporten nevner ingenting om tungmetaller, og, etter det jeg kjenner til, så viste ikke L.A.-kontorets toksikologirapport noen tungmetaller heller, uttalte han til E!News.

SKEPTISK: Rettspatolog Cyril Wecht. Foto: AP/ NTB scanpix
SKEPTISK: Rettspatolog Cyril Wecht. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Wecht la til at han hele tiden har sittet med ubesvarte spørsmål i Brittany Murphy-saken.

Filmstjernens mor, som delte hus med datteren og svigersønnen, avviste også eksmannens uttalelser på det sterkeste. I et åpent brev til The Hollywood Reporter, publisert i november 2013, skrev hun blant annet:

- Han har kommet med skandaløse uttalelser de siste årene, som kulminerer i denne siste galskapen: At min elskede datter ble myrdet. Påstandene hans er basert på tynnest mulig bevis, og er mer en fornærmelse enn en innsikt i det som virkelig skjedde.

Sharon Murphy la for øvrig til i brevet at hun hadde fått vite at en laboratorieprøve av hårstrå ikke er pålitelig om den ikke suppleres med blod- og vevsprøver.

Politiet i Los Angeles har imidlertid aldri verken bekreftet eller avkreftet at påstandene fra Murphys far er blitt etterforsket nærmere.

Saken fortsetter under bildet.

ORD MOT ORD: Simon Monjack og Sharon Murphy tilbakeviste en rekke påstander etter Brittany Murphys død. Her er de avbildet med et portrett av filmstjerna i januar 2010, få måneder før Monjack døde. Foto: AP/ NTB scanpix
ORD MOT ORD: Simon Monjack og Sharon Murphy tilbakeviste en rekke påstander etter Brittany Murphys død. Her er de avbildet med et portrett av filmstjerna i januar 2010, få måneder før Monjack døde. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Hevdet at moren og ektemannen ikke brydde seg

Og påstandene om forgiftning er ikke det eneste punktet ved Murphys død det strides om. I 2011 publiserte The Hollywood Reporter-journalisten Alex Ben Block en artikkel, som skal ha vært basert på intervjuer med filmstjernens mor og ektemann.

Block hadde kjent familien i flere år, og holdt til og med en minnetale i Murphys begravelse.

I artikkelen fra 2011 skrev han at «8 Mile»-stjernas mor hadde kommet over datteren mens hun lå ute på terrassen og prøvde å få igjen pusten. Dette skal ha vært tidlig om morgenen 20. desember 2009, altså på Brittany Murphys dødsdag:

- Jeg sa «kjære, reis seg opp». Hun svarte «mamma, jeg får ikke igjen pusten min. Hjelp meg. Hjelp meg», hevdet Block at Sharon Murphy hadde gjenfortalt til ham.

I The Hollywood Reporter-artikkelen skrev Block dessuten at Monjack, filmstjernas ektemann, hadde fortalt ham følgende:

- Hun sa til moren si «jeg dør. Jeg kommer til å dø. Mamma, jeg elsker deg».

DØDE HJEMME: Både Brittany Murphy og ektemannen møtte sitt endelikt i huste i Hollywood. Foto: Getty Images/AFP/ NTB scanpix
DØDE HJEMME: Både Brittany Murphy og ektemannen møtte sitt endelikt i huste i Hollywood. Foto: Getty Images/AFP/ NTB scanpix Vis mer

Videre skrev Block at moren og ektemannen ikke ringte etter hjelp før Murphy hadde kollapset rundt klokka åtte om morgenen. Nødetaten skal da ha gitt de to veiledning i gjenopplivning over telefonen.

Ifølge Block var nemlig Brittany Murphy dramatisk av seg, og klaget ofte over plagene sine. Dette skal ha ført til at de to som sto henne nærmest ikke tok henne alvorlig nok denne skjebnesvangre morgenen.

Imidlertid avviste Sharon Murphy artikkelen til Block på det sterkeste i en uttalelse til Entertainment Tonight, og omtalte det hele som oppspinn:

- At noen i det hele tatt kan forestille seg at jeg bare kunne ha sittet der og se min eneste, elskede datter dø og ikke skaffe hjelp umiddelbart, det er utenfor min fatteevne og helt foraktelig.

En stor mengde reseptbelagte medisiner skal dessuten ha blitt funnet i huset, men Monjack påsto at mange av medisinene rett og slett hadde gått ut på dato. Ed Winter ved rettsmedisineren i Los Angeles har derimot uttalt følgende til E!News:

- Brittany var syk, og i stedet for å skaffe henne behandling, unnlot Simon og moren hennes å ta henne med til legen og brukte heller en overflod av ikke-reseptbelagte medisiner.

LOVENDE STJERNE: Brittany Murphy avbildet med motspiller Ashton Kutcher på premieren til «Just Married» i 2003. De to var også kjærester en periode. Foto: Reuters/ NTB scanpix
LOVENDE STJERNE: Brittany Murphy avbildet med motspiller Ashton Kutcher på premieren til «Just Married» i 2003. De to var også kjærester en periode. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Gikk til søksmål

Etter at både datteren og svigersønnen døde med knapt et halvt års mellomrom, gikk dessuten Sharon Murphy til et søksmål der hun hevdet at hun ikke var blitt informert om at det kunne finnes giftig muggsopp i huset der de bodde.

Sharon og Brittany Murphy kjøpte huset, som hadde fem soverom, av popstjernen Britney Spears (35) for nesten fire millioner dollar i 2003, ifølge The Hollywood Reporter.

Ifølge E!News fant ikke rettsmedisineren noen tegn på en mugginfeksjon i Murphys kropp under obduksjonen.

Imidlertid har aldri noen miljøvurderinger av eiendommen blitt offentliggjort.

Siden politiet i Los Angeles heller aldri behandlet Murphys hus som et åsted, finnes det ingen verifisert oversikt over hva slags kjemikalier eller andre virkestoffer som fantes i huset på tidspunktet da filmstjernen døde.

Våren 2016 uttalte for øvrig assisterende sjefsrettsmedisiner Ed Winter at etterforskningen av Murphys død kan bli gjenåpnet, men at det trolig blir vanskelig:

- Vi trenger å ha direkte bevis. Helt ærlig, så vil det kreve noe sånt som en tilståelse. Noe som knytter noen til det, sa han til E!News.

Samtidig uttalte han at graven til Murphy kan bli åpnet hvis politiet i Los Angeles tar kontakt med rettsmedisineren.

LES OGSÅ: - Hun kan ha tatt 109 piller