Det har vært en fantastisk start på det nye året for Birgit Skarstein (31). Den sprudlende trønderen gjorde en imponerende innsats som programleder for årets Idrettsgalla på NRK1.
Birgit takket ja til oppgaven, selv om hun var midt i langrennssesongen og samtidig har ligget i hardtrening for å delta i roing i OL til sommeren.
Birgit er på paralympics-landslaget i begge idrettsgrener, og foreløpig ser sommer-OL i Tokyo ut til å gå som normalt på tross av den pågående corona-pandemien, ifølge Dagbladet.

Men selv om Birgit har mange jern i ilden, har hun innsett at hun må sette begrensninger i forhold til egen kropp.

Åpner opp om ulykken som førte til lammelse
Gått i arv
- Jeg har benskjørhet. I mitt tilfelle er det til dels genetisk betinget. Mamma har det og mormor hadde det. Benskjørheten kan også forklares med at jeg ble lam for en del år siden, sier Birgit til Se og Hør.
Benskjørhet betyr at knokkelstyrken er nedsatt, og det fører til en økt risiko for beinbrudd i situasjoner der det normalt ikke vil skje.

- Hvordan takler du sykdommen, Birgit?
- Jeg må være forsiktig så jeg ikke går altfor mye på trynet og får beinbrudd. Da vil det ta veldig lang tid før det gror. Dessuten drikker jeg mye melk. Kalsium er viktig for å styrke skjelettet, og jeg er flink til å få i meg mye D-vitaminer. En viktig del av det å ha benskjørhet er å holde seg i trening. Det å sørge for å holde trykk på skjelettet er viktig for å unngå at det blir enda mer skjørt, sier Birgit.


Hun har en imponerende merittliste, med ni VM-medaljer, fem i roing og fire i langrenn. Birgit satset for alvor på idretten, etter at hun deltok i TV-serien «Ingen grenser» med Lars Monsen (56) i 2012.
Den blide og innsatsvillige jenta sjarmerte alle i serien, der mennesker med ulik funksjonsnedsettelse reiste ut i naturen for å presse egne grenser.

Birgit var 20 år da hun ble lam. Det skjedde som følge av en mislykket epiduralbedøvelse. Den ble satt i forbindelse med en leggoperasjon etter en badeulykke i utlandet året før.

Brøt forlovelsen
Engasjert
Idretten skulle vise seg å bli hennes vei tilbake til samfunnet. Den nye hverdagen, med et liv i rullestol, førte til at Birgit begynte å vise et sterkt sosialt engasjement for dem i samfunnet som er litt annerledes, enten fysisk eller sosialt.
Det er dette engasjementet som gjør at Birgit i dag er en av de profilerte ambassadørene i det som heter «1,6 millionerklubben» - en organisasjon drevet av kvinner som vil bidra til bedre vilkår for kvinnehelse gjennom kunnskapsdeling.

De samler også penger til forskning - og ønsker å påvirke politikerne til å fokusere mer på kvinners helse. Klubbens navn henspiller på at det er 1,6 millioner kvinner over 25 år her i landet.
- Hvorfor valgte du å være med nettopp her?
- Det er utrolig hyggelig å få være med og profilere et område som bør settes mer på dagsorden. Kvinners helse er viktig, først og fremst for kvinnene selv, men også indirekte for menn. Det er viktig med god og relevant forskning, fordi det gir bedre utsikter for god helse og et rikt liv. Noen av de typiske kvinnesykdommer som underlivskreft, brystkreft, hjerneslag og benskjørhet fortjener mer forskning.
Birgit mener at økt fokus på kvinners helse vil bidra til økt livskvalitet.
- I mitt tilfelle vil enda mer forskning på benskjørhet kunne gi meg et bedre utgangspunkt, dersom jeg merker at kroppen blir dårligere. I klubben har vi et eget fagråd med lege, forsker og professor som er med og setter kvinnesykdommer på dagsorden. Målet er at klubben skal være et viktig bidrag for at samfunnet legger grunnlag for at kvinner skal ha bedre utsikter enn i dag til å bli friske og leve lenger.

- Merket at vi trengte eksperthjelp
Rause damer
Leder i styret for «1,6 millionerklubben» er Gerd Kjos (70), som er gift med Bjørn Kjos, grunnleggeren av flyselskapet Norwegian. I tillegg har klubben en rekke ambassadører, blant andre Wenche Myhre (72), Mari Maurstad (62) og Else Kåss Furuseth (39).
- Trives du i det gode selskap?
- Ja! Dette er en flott gjeng med dedikerte, engasjerte og hardtarbeidende kvinner med et sterkt engasjement året rundt. Det er et raust og inkluderende miljø å være en del av, sier Birgit.

Både Gerd Kjos og Wenche Myhre er takknemlige for å ha Birgit med på laget.
- Birgit har en entusiasme som overgår de fleste andre, og en helt unik viljestyrke, sier Wenche og Gerd før de gir henne en god klem og sier:
- Du er solstrålen vår, Birgit!
LES OGSÅ: - Det var intenst
