Katarina Flatland leder «Idol»:

Lever med skjult sykdom

Mens resten av familien satt på flyet til sin første ferie sammen etter at pappa Hallvard ble frisk, måtte Katarina i hui og hast legges inn på sykehus.

ET GODT LIV:
Katarina Flatland har lært seg å leve med sykdommen, med alt hva det innebærer. - Det hender jeg sturer litt, men så tar jeg meg sammen. Jeg har det jo veldig bra. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør
ET GODT LIV: Katarina Flatland har lært seg å leve med sykdommen, med alt hva det innebærer. - Det hender jeg sturer litt, men så tar jeg meg sammen. Jeg har det jo veldig bra. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør Vis mer
Publisert

Bare timer før flyavgang og familieferie i USA i 2013, ble «Idol»-programleder Katarina Flatland (29) overtalt av kjæresten Harald Dobloug (29) til å oppsøke lege.

Med kofferten ferdig pakket gikk hun motvillig med på å la seg undersøke. Men ferden videre gikk ikke til Orlando, den gikk i all hast til sykehuset.

Kunne vært livstruende

- Blodprøvene viste at jeg hadde så høyt blodsukker at de fryktet jeg kunne miste bevisstheten. Man vet selvsagt ikke hva som ville skjedd på en eventuell flytur over Atlanterhavet, sier Katarina Flatland til Se og Hør, og tilføyer:

- Men det er skummelt å tenke på hva som kunne ha blitt utfallet hvis ikke Harald insisterte på at jeg måtte dra til legesjekk, til tross for at jeg var irritert på ham den gangen.

Slik holder Katarina Flatland sykdommen i sjakk under «Skal vi danse». Vis mer

Ble innlagt

I dag er Harald blitt hennes ektemann, etter at paret giftet seg i et eventyrlig bryllup i Danmark i sommer.

Den gang var de begge legestudenter, og da Katarina stadig oftere måtte på do for å tisse, mistenkte Harald at det kunne være snakk om diabetes.

- Jeg hadde ingen andre symptomer, så jeg syntes det var unødvendig å oppsøke lege. Men Harald insisterte – heldigvis. Legen sa med én gang at jeg ikke kunne bli med på flyet til USA, men jeg hadde et håp om å kunne reise over et par dager senere, forteller Katarina.

EVENTYRBRYLLUP:
Katarina og Harald giftet seg på Holckenhavn slott på Fyn i juli i år. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
EVENTYRBRYLLUP: Katarina og Harald giftet seg på Holckenhavn slott på Fyn i juli i år. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Det skulle imidlertid raskt vise seg at det ikke skulle bli noen familieferie for Katarina. I stedet ble det én uke på sykehus.

- Jeg hadde diabetes 1, og først måtte de få ned blodsukkerverdiene mine. Deretter måtte jeg lære meg hvordan jeg skulle leve for å holde sykdommen i sjakk i fremtiden. Det var noen tunge dager, på flere måter, minnes Katarina.

- På den ene siden var jeg bekymret for sykdommen og alt hva den innebar, og i tillegg gikk jeg glipp av familieferien vi alle hadde gledet oss til. Den var jo spesiell på så mange måter, forklarer programlederen.

Katarina Flatland og Fredrik Græsvik intervjues i forbindelse med at de leder TV2-programmet "God sommer Norge" sammen. Katarina Flatland forteller om da kjæresten Harald Dobloug fridde til henne, og om bryllupsplanene. Vis mer Vis mer

Skulle kose seg sammen

USA-reisen var nemlig den første turen for Flatland- familien etter flere år med alvorlig sykdom.

I tillegg til mamma Anne-Lises (61) kreftsykdom, hadde Hallvard (61) på mirakuløst vis overlevd en tilsynelatende håpløs kamp mot det sjeldne HLH-syndromet - som angriper kroppens vitale organer.

Nå skulle døtrene Bettina (31) og Katarina være med til VM i shuffleboard i Orlando, og ha masse god kvalitetstid sammen.

- Jeg hadde virkelig sett frem til denne turen, det var så mange ting som gjorde den veldig spesiell.

UFORGLEMMELIG DAG: Da familien Flatland skulle ha sin første ferie sammen etter en utfordrende tid, måtte drømmeturen gå uten Katarina som ble syk. Men i sommer kunne hele familien storkose seg i hennes bryllup. Fra f.v. søsteren Bettina, pappa Hallvard, bruden og mamma Anne-Lise. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
UFORGLEMMELIG DAG: Da familien Flatland skulle ha sin første ferie sammen etter en utfordrende tid, måtte drømmeturen gå uten Katarina som ble syk. Men i sommer kunne hele familien storkose seg i hennes bryllup. Fra f.v. søsteren Bettina, pappa Hallvard, bruden og mamma Anne-Lise. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Må ta hensyn

I dag har den populære «Idol»-programlederen lært seg å leve med sykdommen, men hun må ta hensyn til den hele tiden.

- I begynnelsen var det vanskelig, alt ble liksom snudd på hodet over natten. Og det er først når noe du har tatt for gitt, plutselig blir utilgjengelig, at du begynner å savne det, sier Katarina, og utdyper:

- Jeg har egentlig aldri vært så sugen på godteri og gjærbakst, men da gikk jeg plutselig rundt og hadde lyst på boller hele tiden. Heldigvis gikk det over, humrer Katarina.

KONTROLL: Katarina kan til enhver tid sjekke blodsukkeret. En diett med mye kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker gjør at hun stort sett har full kontroll. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør
KONTROLL: Katarina kan til enhver tid sjekke blodsukkeret. En diett med mye kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker gjør at hun stort sett har full kontroll. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør Vis mer

Hun har kontinuerlig oversikt over blodsukkeret gjennom glukosemåleren som sitter på kroppen, og bruker insulinpenn ved behov. Utover det forsøker hun å begrense sukkeret hun får i seg gjennom kosten.

- Det er jo noe herk, men det går greit. Mange har det verre, jeg vet det. Heldigvis lever vi i en tid hvor det finnes gode hjelpemidler, og det vil sikkert bli enda bedre med årene.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Klar for «Idol»-finalene

Katarina har ledet ere av TV 2s store suksesser de siste årene, og nå er det altså «Idol» som frontes av den flotte 29-åringen.

Så langt har innspillingen rullet og gått uten noen som helst problemer med tanke på sykdommen. Når «Idol» nå er i innspurtfasen med direktesendinger og finalister, betyr det imidlertid ytterligere utfordringer for programlederen.

SUKSESS: Årets «Idol» fenger TV-seerne. Katarina Flatland er programleder, mens Silje Larsen Borgan, Gunnar Greve og Tshawe Baqwa (ytterst t.v.) er dommere. Foto: TV 2
SUKSESS: Årets «Idol» fenger TV-seerne. Katarina Flatland er programleder, mens Silje Larsen Borgan, Gunnar Greve og Tshawe Baqwa (ytterst t.v.) er dommere. Foto: TV 2 Vis mer

- Når du har diabetes, skal du være litt forsiktig med stress, men akkurat dét er det litt vanskelig å unngå når du er på direktesendt TV. Jeg har imidlertid lært meg å takle det. Med gode rutiner og et godt kosthold skal det nok gå bra!

LES OGSÅ: Måtte avlyse - sannheten var langt mer alvorlig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer