«Top Gear»-profil Richard Hammond:

Lever med hjerneskade etter gjentatte ulykker

TV-stjerna er kjent for sine mange bilstunt. Men livsstilen har utvilsomt hatt sin pris.

FÅTT VARIGE MÈN: Alle ulykkene den profilerte «Top Gear»-profilen har vært gjennom, skal ha ført til store hukommelseproblemer. Foto: NTB Scanpix.
FÅTT VARIGE MÈN: Alle ulykkene den profilerte «Top Gear»-profilen har vært gjennom, skal ha ført til store hukommelseproblemer. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(Se og Hør): «Top Gear»-profil Richard Hammond (48) har opp gjennom sin karriere gjort flere halsbrekkende bilstunt, og selv om de aller fleste går bra, har Hammond også vært gjennom en rekke alvorlige motor-relaterte ulykker.

I 2006 holdt Hammond på å dø da han kolliderte etter å ha kjørt nesten 482 kilometer i timen i en jetdrevet bil under innspilling av «Top Gear».

I mars 2017 ble han slått bevisstløs etter en ulykke på motorsykkel i Mosambik, og den påfølgende sommeren var han i en alvorlig bilulykke under innspillingen av «The Grand Tour».

Det kan virke som at 48-åringen har ni liv, men det viser seg at alle ulykkene har hatt sin pris. Ifølge «Top Gear»-kollega Jeremy Clarkson, sliter Hammond blant annet med alvorlige hukommelsesproblemer.

ULYKKE: Den tidligere «Top Gear»-stjerna Richard Hammond krasjet stygt under et bilrace i Sveits, 10 juni. Dette videoklippet viser ulykken. Det var under innspillingen av The Grand Tour, sesong 2 at Hammond deltok i et bilrace. I den ene svingen suser han utfor veibanen. Årsaken er foreløpig ukjent. Video: Nature Pictures / Youtub... Vis mer

- Har ingen hukommelses-kapasitet

Til Sunday Mirror forklarer Jeremy Clarkson nokså avslappet at hukommelsesproblemene ikke er Hammonds egen skyld, men at de skyldes kollegaens dårlige kjøreevner.

- Vel, det er ikke hans feil, det er fordi han ikke kan kjøre og endte opp-ned og skadet hjernen sin, vitser han til avisa, og legger til:

- Han har ingen hukommelseskapasitet. Noe av det skyldes at han ikke er interessert i noen ting, og noe kommer som følge av at han har en hjerneskade.

Totalskadd

Ulykken i sommer så ut til å være svært alvorlig da Hammond ble hentet av luftambulanse på ulykkesstedet i Sveits.

Hammond kjørte en elektrisk luksusbil fra produsenten Rimac da skal ha sporet av veien og kjørt ut på en grønn plen, under sin deltakelse i bilracet Bergrennen Hemberg i St. Gallen-området.

Ulykken endte i et inferno. Bilen ble totalskadd, men Hammond kom seg ut like før flammene tok overhånd. Han ble fløyet til sykehus, der det ble konstatert at alt han hadde pådratt seg var et beinbrudd.

TOTALSKADD: Bilen Hammond kjørte i Sveits i fjor sommer var totalskadd etter ulykken. Foto: AP, NTB scanpix
TOTALSKADD: Bilen Hammond kjørte i Sveits i fjor sommer var totalskadd etter ulykken. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Kort tid etter ulykken skrev kollega Clarkson følgende på Twitter:

- Det var det største og skumleste krasjet jeg har sett noensinne, men heldigvis virker det som om det går bra med Richard, skriver han.

Hammond fikk derimot en alvorlig hodeskade som følge av en ulykke i 2006.

Han var da i ferd med å sette ny britisk fartsrekord med høyhastighetsbil med jetmotor. Som følge av ulykken fikk Hammond en alvorlig hodeskade og lå i koma i to uker, ifølge Sky News. Han kom imidlertid tilbake til programmet «Top Gear» i 2007.

Etter at Jeremy Clarkson havnet i bråk med BBC og fikk sparken fra «Top Gear», bestemte også Hammond og James May seg for å forlate det populære tv-programmet. Sammen startet de det nye bilkonseptet «The Grand Tour»

LES OGSÅ: Vil nekte Caitlyn å møte babyen