ABBA:

Lever hemmelige luksusliv etter suksessen

Kvinnene fra ABBA koser seg med millionformuer.

SUPERSTJERNER: Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad utgjorde den kvinnelige delen av Abba, et karrierevalg som virkelig har båret frukter. I dag lever begge i luksus, på hver sine måter. Foto: NTB Scanpix
SUPERSTJERNER: Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad utgjorde den kvinnelige delen av Abba, et karrierevalg som virkelig har båret frukter. I dag lever begge i luksus, på hver sine måter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I vår kunngjorde den svenske popgruppa ABBA at de skulle gjøre comeback, atter en gang. De valgte egentlig å gå forskjellige veier i 1982, og mye har skjedd siden da, men i desember har de planer om å gi ut det som utvilsomt blir nok en melodisk slager.

Gjengen er blitt gjenforent med jevne mellomrom etter at de gikk hver til sitt, selv om de lever på forskjellige steder i verden. De fleste har trukket seg helt tilbake fra rampelyset, mens andre tidvis dukker opp i offentligheten.

Supergruppens to kvinnelige medlemmer, Agnetha Fältskog (68) og Anni-Frid Lyngstad (72), har valgt en mer diskret tilnærming til livet etter bruddet. Det betyr imidlertid ikke at de ikke nyter godt av midlene de har tjent opp som verdensstjerner.

I skjul lever begge to hemmelige luksusliv rundt om i verden.

STJERNEGJENG: ABBA er en av verdens mest suksessrike popgrupper, og har solgt millioner av album verden rundt. I dag lever de to kvinnelige medlemmene tilbaketrukne liv, men de sparer ikke på luksusen av den grunn. Her er gruppa fotografert i 1974. Foto: NTB Scanpix
STJERNEGJENG: ABBA er en av verdens mest suksessrike popgrupper, og har solgt millioner av album verden rundt. I dag lever de to kvinnelige medlemmene tilbaketrukne liv, men de sparer ikke på luksusen av den grunn. Her er gruppa fotografert i 1974. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fet konto

Anni-Frid «Frida» Lyngstad (72) kunne nærmest kjøpt seg et slott i Sverige for alle pengene hun har akkumulert gjennom de aktive årene, men hun har i stedet valgt å flytte til Zermatt i Sveits, som ligger like ved det kjente Matterhorn-fjellet.

Her har hun holdt til i over 30 år, og hun trives godt. Det fortalte hun som gjest hos «Skavlan» i 2014. Hun liker å gå på ski, å klatre i fjellet og bedrive andre utendørsaktiviteter - et tydelig tegn på at platåskoene fra ABBA-perioden er godt parkert.

- Alt som har med naturen å gjøre, gir meg sinnsro, fortalte hun den gang, og la til at hun også likte å bruke tiden sin på å skrive.

FLYTTET: Lyngstad valgte å forlate trygge Sverige til fordel for Sveits, der hun nå bor sammen med visegreve Henry Smith. Dette bildet ble tatt i Stockholm i 1999. Foto: NTB Scanpix
FLYTTET: Lyngstad valgte å forlate trygge Sverige til fordel for Sveits, der hun nå bor sammen med visegreve Henry Smith. Dette bildet ble tatt i Stockholm i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blir hun lei det kjølige klimaet i Sveits, kan hun reise ned til en av sine to eiendommer på Mallorca, ifølge Expressen. Et av husene ligger i Valldemossa, der Hollywood-stjerner som Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones også eier lekre ferieboliger.

Uansett hvor hun er, lever hun nokså diskret og i fred. Hun handler i lokale butikker, går turer og hilser på naboene sine. Det alle kanskje ikke vet, er at stjernen er god for flere hundre millioner norske kroner. Enkelte nettsider hevder at hun har en formue på godt over en milliard kroner, mens andre har kommet fram til rundt 800 millioner.

TØFT: Agneta Faltskog forteller her åpenhjertig om den tøffe tiden etter ABBA-suksessen. Nå er hun ute med sitt første soloalbum. Video: God Kveld Norge / TV 2 Vis mer Vis mer

I 2004 kunne den sveitsiske avisa Bilanz melde at den tidligere ABBA-stjernen var blant landets 300 rikeste. Formuen kommer som følge av millioner av solgte plater, både solo og med ABBA. I tillegg skal hun angivelig ha arvet en del penger da ektemannen hennes, prins Heinrich Ruzzo von Plauen, døde av lymfekreft i 1999.

I dag er hun sammen med Henry Smith, den femte visegreven av Hambleden. De viser seg sjelden i offentligheten, men har tidvis dukket opp på veldedighetsarrangementer og andre offisielle funksjoner sammen.

KOMFORTABELT: Lyngstad, her fotografert med kjæresten Henry Smith i 2016, forteller at hun trives med å bo rett ved fjellet. Foto: NTB Scanpix
KOMFORTABELT: Lyngstad, her fotografert med kjæresten Henry Smith i 2016, forteller at hun trives med å bo rett ved fjellet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Luksusvilla

Mens hennes tidligere bandkollega lever diskret og rolig, har Agnetha Fältskog valgt en helt annen tilnærming til livet. Hun ble rett og slett værende i Sverige, og bor for tiden i en stor villa med basseng. Den ligger rett ved sjøen ute på Ekerö i den svenske hovedstaden, med en stor tilhørende tomt.

- Vi unner oss gode boliger, har hun tidligere uttalt, ifølge Expressen.

BOR I VILLA: Fältskog, her fotografert i Oslo i 1976, bor fortsatt i Sverige. Foto: NTB Scanpix
BOR I VILLA: Fältskog, her fotografert i Oslo i 1976, bor fortsatt i Sverige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fältskog kunne i prinsippet ha hatt mye mer penger enn hva hun faktisk har stående på konto i dag. Ikke at hun i grunn har noe behov for å klage på økonomien, men sannheten er at de to mannlige medlemmene fra popkvartetten sitter på rettighetene til stort sett alle nyinnspillinger av låtene. Det er fordi de har skrevet de aller fleste av dem.

Det vil i praksis si at Fältskog bare får betalt hver gang gamle låter spilles rundt om i verden. Svenske medier påpeker derimot at det fortsatt er en lukrativ avtale, for på artistens konto sto det i 2016 (sist tilgjengelige tall, journ.anm.) oppført elleville 85 millioner svenske kroner, som tilsvarer omtrent 77 millioner norske.

Både Fältskog og Lyngstad er sjelden vare for pressen, og de siste intervjuene deres har stort sett vært med Fredrik Skavlan. Da Fältskog besøkte programmet i 2013 fortalte hun om luksuslivet.

- LUKSUS: Hun mener selv at den største luksusen i livet er å være frisk og rask. Her er hun fotografert i 2016 sammen med Thomas Johansson. Foto: NTB Scanpix
- LUKSUS: Hun mener selv at den største luksusen i livet er å være frisk og rask. Her er hun fotografert i 2016 sammen med Thomas Johansson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har hatt en tid da jeg synes det var litt kjedelig og vanskelig, så jeg hadde behov for å trekke meg tilbake. Det var like før jeg fylte 50, og jeg følte at tiden hadde gått så fort, sa hun.

Men selv med stor formue, liker hun ikke å vise det fram. Gullplatene de har fått som bevis på gode salgstall, har hun valgt å ikke henge opp, og hun pynter heller ikke overdådig ellers. Penger er i det store og hele ikke spesielt viktig for svensken.

- Luksus er å være frisk. Det er det som teller. At man får sove. Sover jeg ikke, blir jeg kjempedårlig, fortalte hun i radioprogrammet «Elfving möter» for noen år siden.

LES OGSÅ: Raser mot Tom Cruise-rykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer