Yngvar Numme døde i sitt ferie-paradis:

Levde med livstruende tilstand

Han elsket å tilbringe tiden med kona - i sin spanske feriedrøm. Det var også der han gikk bort.

SOL OG VARME: I feriehuset i Spania koste Yngvar Numme seg i selskap med kona Ingrid. Det var her han ble syk og gikk bort forrige helg. Foto: Tor Kvello/se og Hør.
SOL OG VARME: I feriehuset i Spania koste Yngvar Numme seg i selskap med kona Ingrid. Det var her han ble syk og gikk bort forrige helg. Foto: Tor Kvello/se og Hør. Vis mer
Publisert

Hele Norge sørger etter at entertaineren og Dizzie Tunes-legenden Yngvar Numme gikk bort forrige helg. Flere generasjoner har latt seg begeistre av den kreative komikeren, musikeren og artisten som døde brått, 79 år gammel.

De siste årene av Nummes liv var preget av noen helseutfordringer. Et lungeødem gjorde at han slet med pusten, og kona Ingrid (67) var god å ha når det sto på som verst.

Slet med helsen

Hun måtte ringe ambulanse flere ganger for at han skulle få livsnødvendig hjelp. Se og Hør var i kontakt med Numme nylig. Da fortalte han at helsen ikke var helt på topp. Han hadde da flere sykehusopphold bak seg, men humøret var heldigvis fortsatt på plass.

STOR DAG: For 27 år siden ble Yngvar og Ingrid mann og kone. Foto: Tor Kvello/Se og Hør.
STOR DAG: For 27 år siden ble Yngvar og Ingrid mann og kone. Foto: Tor Kvello/Se og Hør. Vis mer

Da vi besøkte ham og kona i deres feriehus i La Sella på den spanske østkysten i april, fortalte han om helseproblemene han hadde slitt med, selv om han påpekte at mange hadde det verre enn ham. Da han besøkte gode venner på Lerøy utenfor Sotra i fjor, ble det dramatisk.

- Jeg ble så grusomt dårlig om natten. Jeg fikk ikke puste, og var blitt blå på leppene og hvit i ansiktet, fortalte han om den dramatiske episoden.

NOEN AV DE NÆRMESTE: For 21 år siden ble Yngvar tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Bak fra venstre er sønnen Thomas, svigerdatter Annette, svigersønnen Atle og moren Erna. Rett bak Yngvar og barnebarnet Edvard står kona Ingrid og datteren Linn. Foto: Tor Kvello/Se og Hør
NOEN AV DE NÆRMESTE: For 21 år siden ble Yngvar tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Bak fra venstre er sønnen Thomas, svigerdatter Annette, svigersønnen Atle og moren Erna. Rett bak Yngvar og barnebarnet Edvard står kona Ingrid og datteren Linn. Foto: Tor Kvello/Se og Hør Vis mer

Kona Ingrid, som sov i sengen ved siden av, våknet av at det surklet og pep, og at Yngvar var urolig. Hun reagerte instinktivt den gang og ringte 113, slik man skal gjøre i livstruende situasjoner.

Akkurat på denne dagen var det tåke og dårlig sikt, så hun holdt kontakten med nødetaten hele veien for å forklare, og da ble både et ambulansehelikopter og en ambulansebåt rekvirert. De ankom øya, som ikke har veiforbindelse, etter få minutter.

STOLT PAPPA: Yngvar var stolt av familien. Det var sønnen Thomas som brakte det triste budskapet om at faren hadde gått bort. Foto: Tor Kvello/Se og Hør
STOLT PAPPA: Yngvar var stolt av familien. Det var sønnen Thomas som brakte det triste budskapet om at faren hadde gått bort. Foto: Tor Kvello/Se og Hør Vis mer

Undersøkte hjertet

Deretter bar ferden med blålys til Haukeland universitetssykehus i Bergen.

- Der ble jeg skikkelig undersøkt. Først og fremst konsentrerte de seg om hjertet, siden de fryktet at det var noe galt med det. Jeg hadde fått vann i lungene, eller lungeødem som det også kalles, fortalte Yngvar til Se og Hør.

Ifølge Store Medisinske Leksikon brukes denne betegnelsen når lungene fylles med vann og gir alvorlige pusteproblemer. Tilstanden kan være livstruende og krever øyeblikkelig behandling.

I SALG NÅ: Se og Hørs store førjulsnummer gir deg Yngvar Nummes historie, helt fra barndommen til den siste tiden.
I SALG NÅ: Se og Hørs store førjulsnummer gir deg Yngvar Nummes historie, helt fra barndommen til den siste tiden. Vis mer

Etter hva Se og Hør kjenner til ble Numme rammet av det samme flere ganger, og var inn og ut av sykehus. Til tross for den alvorlige sykdommen, var han ikke engstelig.

– Vi ble tatt godt vare på hjemme i Norge, og det er flott at her i Spania – hvor vi bor halve året – er det både privat og offentlig sykehus rett i nærheten. De er også veldig dyktige. Jeg har både norsk og spansk helsekort, fortalte Yngvar.

BLID UNGGUTT: Yngvar vokste opp i Skien, og her smiler han til fotografen som ung gutt. Foto: Privat
BLID UNGGUTT: Yngvar vokste opp i Skien, og her smiler han til fotografen som ung gutt. Foto: Privat Vis mer
SKOLE- GUTT: Yngvar var lærevillig og smiler blidt på sin første skoledag. Foto: Privat
SKOLE- GUTT: Yngvar var lærevillig og smiler blidt på sin første skoledag. Foto: Privat Vis mer

Han trivdes aller best da han hadde familien rundt seg. Kona Ingrid sto støtt ved hans side hele tiden – det gjorde hun siden de møttes første gang da hun var danser i en Dizzieforestilling. De ble mann og kone i 1996, og han fortalte gjentatte ganger at han ikke klarte seg uten henne.

- Jeg må ha italiensk blod i årene, for jeg elsker å samle familien. Det passer ikke så ofte for alle, men det er veldig koselig når det skjer, sa han til Se og Hør i april.

UNG SJARMØR: Han var ikke gamle karen første gang han sto på en scene. Lite visste han at det skulle bli en levevei i flere tiår. Foto: Privat
UNG SJARMØR: Han var ikke gamle karen første gang han sto på en scene. Lite visste han at det skulle bli en levevei i flere tiår. Foto: Privat Vis mer
DET FØRSTE BARNET: Thomas var ikke gamle karen da fotografen kom på besøk. Pappa Yngvar og mamma Kari var stolte foreldre. Foto: Erik Thorberg / NTB
DET FØRSTE BARNET: Thomas var ikke gamle karen da fotografen kom på besøk. Pappa Yngvar og mamma Kari var stolte foreldre. Foto: Erik Thorberg / NTB Vis mer

Sønnen brakte nyheten

Numme har barna Thomas og Linn fra sitt første ekteskap. De var Thomas som brakte nyheten til det norske folk om at faren var død forrige lørdag.

«I natt mistet vi våre kjære pappa, så brått og uventet», skrev han på Instagram. Dødsfallet kom som et sjokk på alle.

«At du ikke er med oss lenger, kommer til å ta lang tid å begripe. Vi vet at du gledet mange gjennom fem tiår og det er vi så utrolig stolte av», la han til.

Den nærmeste familien betydde alt for ham. Det er tydelig at gleden var gjensidig, for barnebarnet Magnus Numme la ut følgende på Instagram etter at han fikk dødsbudskapet:

«En hard dag for hele familien. vår elskede bestefar har forlatt oss. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er helt knust. Jeg har grått hele veien fra Bergen til Oslo. Du var en av dem her i livet jeg så mest opp til av alle».

«Du er en sann helt i mine øyne. Jeg kommer til å savne deg av hele mitt hjerte. Jeg kommer aldri til å glemme deg. Hvil i fred, min elskede Faffa», la han til.

Etter Yngvar Nummes bortgang, er det nå bare to gjenlevende medlemmer i Dizzie Tunes igjen: Tor Erik Gunstrøm (80) og Svein Helge Høgberg (79).

- Det er ikke lenge siden Einar Idland forsvant. Nå sitter vi igjen da, oss to. Det er rart, for å si det mildt, sier Høgberg.

Kompisene fra Skien og Porsgrunn dannet først Rex Band i 1959, som senere ble Dizzie Tunes. De holdt det gående til 2001, med stor suksess i Sverige og Norge.

MED SLEIK: Både kostymer og hårsveisene speiler bildet av tidlig 60-tall da Dizzie Tunes var i starten av karrieren. Foto: Jan Greve/NTB
MED SLEIK: Både kostymer og hårsveisene speiler bildet av tidlig 60-tall da Dizzie Tunes var i starten av karrieren. Foto: Jan Greve/NTB Vis mer

Beintøft

– Vi har vært nære kamerater siden 1958, så det begynner jo å bli noen år. Det er enormt trist, sier Høgberg.

Også Tor Erik Gunstrøm er i stor sorg. Sammen med Numme dannet han et radarpar som fikk hele Norge til å gapskratte. Han var i kontakt med sin gode venn for ikke lenge siden. Da så han positivt på tiden fremover. Da hadde Numme nettopp solgt bolig og kjøpt ny leilighet.

RADARPAR: Tor Erik Gunstrøm synes det er beintøft at hans nære venn og samarbeidspartner har gått bort. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet.
RADARPAR: Tor Erik Gunstrøm synes det er beintøft at hans nære venn og samarbeidspartner har gått bort. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet. Vis mer
Thomas Numme og Harald Rønneberg er ikke veldig stolt over nakenstuntet de dro for 15 år siden. Video: Rød Løper Vis mer

– Det kom brått på. Det er beintøft, sier Gunstrøm til Se og Hør.

Han og Yngvar ble kjent i barndommen, og i hele 43 år spilte de sammen i Dizzie Tunes.

– Vi hadde alltid en veldig spesiell og sjelden kjemi sammen på scenen. Det var alltid en glede å jobbe med Yngvar. Han var en fantastisk kar.

PÅ GULLSTOL: Dizzie Tunes med Grethe Kausland og Øystein Sunde (t.v.) inntok Chat Noir med sitt show «På go'fot med katta» dette året. Foto: NTB
PÅ GULLSTOL: Dizzie Tunes med Grethe Kausland og Øystein Sunde (t.v.) inntok Chat Noir med sitt show «På go'fot med katta» dette året. Foto: NTB Vis mer
HENTET FREM GRETHE: Yngvar var mannen som fikk Grethe Kausland tilbake på scenen. Hun gikk bort i 2007. Foto: NTB
HENTET FREM GRETHE: Yngvar var mannen som fikk Grethe Kausland tilbake på scenen. Hun gikk bort i 2007. Foto: NTB Vis mer

Den seneste tiden har de hatt mindre kontakt, av den enkle grunn at Yngvar har bodd i Spania. De var likevel gode venner.

– Yngvar var en av mine aller beste venner. Dette er tungt, sier Gunstrøm.

Benny Borg (78) jobbet tett med Dizzie Tunes. Det startet som et kort engasjement, men endte opp med å vare i 18 år.

– For meg var det verdens beste showbizskole å jobbe med Yngvar og resten av gjengen. Der lærte jeg virkelig å tøye grensene, forteller han.

En gang spurte Yngvar om Benny kunne steppe.

– Jeg svarte nei, som sant var. «Kan du lære deg det», spurte Yngvar. Han trengte stepping til et nummer, og jeg øvde ett års tid. Det gikk bra det også. Ingenting var umulig med Yngvar. Det var bare å terpe, sier Benny.

SUKSESS I SVERIGE: For 45 år siden gjestespilte Dizzie Tunes i Stockholm med forestillingen «Vi Spillopper». Gøran Lindgren (t.v.) og Benny Borg på hver ende av Dizzie Tunes, forsterket med Grethe Kausland. Foto: NTB
SUKSESS I SVERIGE: For 45 år siden gjestespilte Dizzie Tunes i Stockholm med forestillingen «Vi Spillopper». Gøran Lindgren (t.v.) og Benny Borg på hver ende av Dizzie Tunes, forsterket med Grethe Kausland. Foto: NTB Vis mer

Yngvar bestemte

Selv om det var flat struktur i Dizzie Tunes, var Yngvar den ubestridte sjefen. Han skrev, regisserte og tok grep, år etter år.

– Det var ingen tvil om at han bestemte. Det var den fineste lærdommen jeg har hatt, og var en usigelig morsom tid. Et av showene spilte vi 650 ganger. Heldigvis var vi flinke til å ha små markeringer ved milepæler. Da tok vi en liten fest, og sørget for å holde koken. Hver eneste kveld var det nytt publikum, påpeker han.

AVSKJEDSSHOW: «Absolutt Dizzie» var det siste showet Dizzie Tunes satte opp, og Benny var blant gjestene som storkoste seg på scenen. Foto: NTB
AVSKJEDSSHOW: «Absolutt Dizzie» var det siste showet Dizzie Tunes satte opp, og Benny var blant gjestene som storkoste seg på scenen. Foto: NTB Vis mer

Benny er sikker på at Yngvar Numme vil bli husket i lang tid.

– Han har satt et kjempestort avtrykk etter seg både i Norge og Sverige.

Også Hege Schøyen (66) sitter igjen med gode minner etter Yngvar.

TAKKNEMLIG: Benny Borg lærte mye av Yngvar i løpet av de 18 årene har turnerte med Dizzie Tunes. Det er han svært takknemlig for. Foto: Tor Kvello/Se og Hør
TAKKNEMLIG: Benny Borg lærte mye av Yngvar i løpet av de 18 årene har turnerte med Dizzie Tunes. Det er han svært takknemlig for. Foto: Tor Kvello/Se og Hør Vis mer

– Han var snill, morsom, musikalsk og lettrørt. Han hadde et sjeldent blikk for hva som skapte kontakt mellom sal og scene, og var utrettelig i sitt arbeid med tekst og regi, skriver Schøyen.

Hun takker sin mentor for at hun fikk en fot innenfor i dette yrket som har gitt hennes så mange gleder. Det burde være nok å nevne en figur som «Stælken Gundersen», som ble skapt av Yngvar og fremført av Hege.

SKAL VI DANSE: Yngvar var programleder sammen med Katrine Moholt i TV 2s store helgesuksess. Foto: NTB
SKAL VI DANSE: Yngvar var programleder sammen med Katrine Moholt i TV 2s store helgesuksess. Foto: NTB Vis mer
FESTSPRELL: For 33 år siden samarbeidet Dizzie Tunes med Hege Schøyen, Grethe Kausland, Benny Borg og Jon Skolmen i showet «Festsprell i Dizze tider». Nå er Kausland, Skolmen, Klingberg, Idland og Numme borte. Foto: NTB
FESTSPRELL: For 33 år siden samarbeidet Dizzie Tunes med Hege Schøyen, Grethe Kausland, Benny Borg og Jon Skolmen i showet «Festsprell i Dizze tider». Nå er Kausland, Skolmen, Klingberg, Idland og Numme borte. Foto: NTB Vis mer

Bård Tufte Johansen (54) hører til komikerne som er i generasjonen etter Numme. De kom fra samme sted, og avdøde var en stor inspirasjon.

– Yngvar var kongen av Skien i min oppvekst, skrev han på Instagram-posten til Thomas Numme.

GRIMASE-MESTER: Yngvar bød på mange fjes – og publikum lo seg skakke. Foto: NTB
GRIMASE-MESTER: Yngvar bød på mange fjes – og publikum lo seg skakke. Foto: NTB Vis mer
GENIALT NUMMER: Knapt noen figur har skapt mer latter på scenen enn «Ny Jokke Ny Jokke». Yngvar fremførte Frank Sinatras låt klokkerent, men fikk også med seg alle hakkene fra platen. Foto: NTB
GENIALT NUMMER: Knapt noen figur har skapt mer latter på scenen enn «Ny Jokke Ny Jokke». Yngvar fremførte Frank Sinatras låt klokkerent, men fikk også med seg alle hakkene fra platen. Foto: NTB Vis mer

Også statsminister Jonas Gahr Støre (63) uttalte seg etter at budskapet om Nummes bortgang ble kjent.

– Jeg møtte det med stor sorg. I mitt liv fra tidlig ungdom var Dizzie Tunes et moderne uttrykk for norsk musikalitet, humor, folkelighet, revy, sommerteater og ellevill underholdningsglede. Fremst i det laget var Yngvar Numme, sier Gahr Støre.

LES OGSÅ: Hvor intime var Reiulf og Gro?