Er Ghislaine Maxwell skyldig?

Levde luksusliv – risikerer 35 års fengsel

Rik, vakker, karismatisk – og tiltalt for menneskehandel og seksuelle overgrep. Her er historien om Ghislaine Maxwell.

TILTALT: Ghislaine Maxwell nekter for å ha gjort noe ulovlig. Hun sitter varetektsfengslet i Brooklyn i påvente av rettssaken, som starter 29. november. Foto: Jim James / Pa Photos / NTB
TILTALT: Ghislaine Maxwell nekter for å ha gjort noe ulovlig. Hun sitter varetektsfengslet i Brooklyn i påvente av rettssaken, som starter 29. november. Foto: Jim James / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

Ghislaine Maxwell (59) tilhørte den britiske overklassen.

Da familieformuen forsvant, flyktet hun til New York, hvor hun møtte Jeffrey Epstein. Nå står hun tiltalt for sexhandel og overgrep på unge jenter på vegne av Epstein, og rettssaken begynner 29. november.

Maxwell risikerer opp mot 35 år i fengsel dersom hun blir dømt til skyldig.

SELVMORD? Jeffrey Epstein ble funnet død i fengselet en måned etter at han ble arrestert for overgrep mot mindreårige. Foto: AP / NTB
SELVMORD? Jeffrey Epstein ble funnet død i fengselet en måned etter at han ble arrestert for overgrep mot mindreårige. Foto: AP / NTB Vis mer

Mulig medsammensvoren

Ghislaine Maxwell er av mange blitt utpekt som Jeffrey Epsteins allierte. Hun var først hans kjæreste og deretter hans nære venn.

Jeffrey Epstein var 66 år da han ble pågrepet i juli 2019, anklaget for flere tilfeller av trafficking og seksuell utnyttelse av mindreårige jenter. En del av jentene skal ha vært så unge som 13 år. Overgrepene skal ha skjedd fra begynnelsen av 2000-tallet, i Florida og i New York.

Epstein nektet for anklagene, som kunne ha gitt ham opptil 45 års fengsel hvis han ble dømt. Om morgenen den 10. august ble han funnet livløs i cellen sin, angivelig etter å ha tatt sitt eget liv.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

I etterkant har det versert konspirasjonsteorier. Mange mener at Epstein ble drept, brakt til taushet for ikke å avsløre det han visste om mektige venners rolle i saken.

I forbindelse med Epsteins død ble jakten på Ghislaine Maxwell trappet opp, og sommeren 2020 ble hun pågrepet av FBI ved skjulestedet sitt i Bradford i New Hampshire etter nesten ett år på rømmen.

Hvem er hun og hvor kom hun fra?

Ghislaine Noelle Marion Maxwell kom til verden den 25. desember 1961. Å si at hun ble født med en sølvskje i munnen er en underdrivelse.

Ghislaine var yngst av ni søsken og sin fars favoritt. Faren Robert Maxwell er mest kjent som avismogulen som eide både New York Post og Daily Mirror. Dessuten var han, blant mye annet, medlem av parlamentet for Labour.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep i Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Ghislaine vokste opp på en gigantisk herregård, Headington Hill Hall, med over 50 rom. Hun studerte ved Oxford universitet og levde en bekymringsløs tilværelse. Men alt dette skulle komme til å endre seg.

I 1991, det året Ghislaine fylte 30, døde faren hennes under mystiske omstendigheter. Han falt over bord fra sin luksusyacht, som gikk under navnet «Lady Ghislaine», og druknet.

Var det en ulykke, selvmord, eller rett og slett drap? Etter farens død ble det nemlig oppdaget at han, til tross for sitt ekstremt luksuriøse liv, hadde vært svært gjeldstynget, og at han i tillegg hadde svindlet sine ansatte for pensjonen deres.

Familien Maxwells formue forsvant med farens død.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sa prins Andrew i et intervju at han ikke skjønte hvordan han hadde fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger festet. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sa det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Et nytt liv i New York

Ghislaine forlot Storbritannia og flyktet til den andre siden av Atlanteren, til New York, der hun startet på nytt i en liten leilighet på Upper East Side. Kort tid etter møtte hun Jeffrey Epstein, og de ble raskt et par.

Ghislaine Maxwell var vakker og spennende. I og med at hun var vokst opp i den britiske overklassen, kunne hun føre seg i alle sammenhenger, konversere med hvem som helst. Bakgrunnen hennes var både fascinerende og trist.

Alle falt for Ghislaine. Jeffrey Epstein var på dette tidspunktet et kjent navn på Wall Street. Han forvaltet utallige millioner kroner, og ble selv rik på transaksjonene. Jeffrey hadde pengene, og Ghislaine sto for den sosiale biten. De ble et team.

RYSTENDE: Soveromsopptak fra 2017 vekker harme. Video: ELIAS ZAHL-PETTERSEN Vis mer

Ghislaine hadde tiltrekningskraften som Jeffrey manglet, og via henne kom kjendisene: Donald Trump, Clinton-paret, Naomi Campbell, Calvin Klein, prins Andrew …

Og i tillegg, mange unge, ukjente, vakre jenter.

– Alle vakre jenter i New York ble bedt til Jeffreys fester. Ghislaines jobb var å sprite opp det sosiale livet hans gjennom å få fasjonable unge kvinner til å komme dit, har bankrådgiveren Euan Rellie, som selv ofte var gjest hos paret, fortalt til avisen The Cut.

Skapte tillit og trygghet

Ettersom Ghislaine var kvinne, følte de unge jentene seg trygge i hennes selskap. De ante ingen uråd da hun inviterte dem. Mange av ofrene hevder at de ble seksuelt utnyttet av både Jeffrey og av Ghislaine.

Ifølge Virginia Giuffre (38), kvinnen som har anklaget prins Andrew (61) for å ha utnyttet henne seksuelt på fest hos Epstein, er Ghislaine Maxwell den person som førte henne og prinsen sammen.

GROOMING: Virginia Guiffre hevder at hun hadde et seksuelt forhold til prins Andrew via Epsteins nettverk. Her med Ghislaine Maxwell i London 2001. Foto: Shutterstock Editorial / REX / NTB
GROOMING: Virginia Guiffre hevder at hun hadde et seksuelt forhold til prins Andrew via Epsteins nettverk. Her med Ghislaine Maxwell i London 2001. Foto: Shutterstock Editorial / REX / NTB Vis mer

«Du skal gjøre med ham det du pleier å gjøre med Jeffrey», skal Ghislaine Maxwell ha instruert Virginia Giuffre da hun var bare 17 år for deretter å tvinge henne til å ha sex med prins Andrew, som ved dette tilfellet var over 40 år.

Virginia Guiffre har dessuten fortalt til avisen Miami Herald at det var Ghislaine Maxwell som fortalte hvordan hun skulle oppføre seg rundt Jeffrey Epstein:

SEX ELLER OVERGREP?: For fire år siden opplevde Elsa overgrep. I NRK Innafor-dokumentaren «Sex eller overgrep?» konfronterer hun mannen som utførte handlingen, og som selv satt igjen med en annen opplevelse etter kvelden. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

– Opplæringen begynte umiddelbart. Det handlet om alt fra hvordan man skulle gi en mann en «blow job», at man skulle være stille og underdanig, at man skulle gi Jeffrey det han ville ha. Mye av denne opplæringen sto Ghislaine selv for. Ettersom hun var kvinne, ble man overrasket over at hun kunne la slike ting skje. Ikke bare la det skje, men faktisk «groome» noen til å gjøre det, forteller Virginia Guiffre.

ÅSTED: En rekke av overgrepene skal ha funnet sted på Epsteins private øy Little St. James i De amerikanske jomfruøyene. Foto: Backgrid / NTB
ÅSTED: En rekke av overgrepene skal ha funnet sted på Epsteins private øy Little St. James i De amerikanske jomfruøyene. Foto: Backgrid / NTB Vis mer

Hevder sin uskyld

I forhør hevder Ghislaine Maxwell at hun aldri har gjort noe ulovlig i hele sitt liv.

– Jeg så aldri noen upassende aktiviteter mellom mindreårige og Jeffrey, skal hun ha sagt som svar på spørsmål om Epstein hadde hatt sex med ungjentene, ifølge CNN.

Rundt dette er meningene delte.

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

– Maxwell spilte en avgjørende rolle i å hjelpe Epstein å bli venn med og bygge et tillitsforhold til mindreårige med tanke på senere å begå overgrep. I visse tilfeller deltok hun i overgrepene, sa den amerikanske anklageren Audrey Strauss ved en pressekonferanse i New York, rett etter arrestasjonen av Ghislaine Maxwell sommeren 2020.

Rettssaken vil forhåpentligvis gi noen svar. Hele verden venter i spenning på hva Ghislaine Maxwell har å fortelle.

LES OGSÅ: - Dette er en frekk løgn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer